|
 |
 |
|
DOLAR |
40,7698 |
 |
|
 |
EURO |
47,7683 |
 |
|
 |
IMKB |
10.950,000 |
 |
|
 |
ALTIN |
4.400,560 |
 |
|
|
|
Şehir Seçimi

|
|
|
|
|
 |
|
|
|
 |
|
ÇALINAN KANATLI DENİZATI BROŞU TÜRKİYE'DE
|
 |
 |
 |
|
|
Sinema sanatçısı Tarık Akan, Uşak Müzesi'ndeki Karun Hazinesi'nden çalınan kanatlı denizatı broşunun, bir koleksiyonerin elinde bulunduğunu söyledi. |
|
|
 |
|
|
|
|
 |
Yurtdışına kaçırılmasının çok zor bir ihtimal olduğuna dikkat çeken Tarık Akan, bu altın broşun halen Türkiye'de olduğuna inandığını söyledi.
Tarık Akan, yaptığı açıklamada kanatlı deniz atı hırsızlığının ardından Kahramanmaraş Müzesi'nde de meydana gelen sahtecilik olayı ile ilgili açıklamalarda bulundu. 1990 yılından beri Türkiye'deki tarihi eserlerin talanına karşı mücadele veren Akan, "Artık soluğum kesildi. 1999'da bittim artık." diyerek bu alanda mücadele ettiğini dile getirdi.
Tarihi eser kaçakçılığı konusunda önemli çalışmalara imza attığını, bu konuda bir belgesel çalışması gerçekleştirdiğini anlatan Tarık Akan, kaçakçılığın her yerde olabildiğini belirtti. Akan, "En büyüğü Mısır'dır, Yunanistan'dır. Mısır engel oldu, artık bu ülkeden tarihi eser eskisi gibi çıkarılmıyor. Ama Anadolu'dan halen gidiyor. Tırlarla çıkarılıyor.İnanılmaz boyutta meydana geliyor. Tarihi eser talanı ile ilgilenirken bir çok kaçakçı ile tanışma imkanım oldu. Artık lefal olmuş bir kaçakçı ile karşılaştım. Bu kişi bana, 'Tarık abi ben büyük boy tarihi eser kaçakçısıyım. Tır' larla götürüyorum. Büyük lahitleri götürüyorum.' dedi." şeklinde konuştu.
-KAPALIÇARŞI'DA SAHTESİNİ YAPTIRABİLİRSİNİZ-
Elindeki vazoyu gösteren Tarık Akan, bu parçanın Karun hazinesinin en önemlilerinden biri olduğunu dile getirdi. Belgesel film yaparken bu ürünlerin ağırlıklarından, biçimine kadar tüm özelleklerini elde ettiklerini, fotoğraflarını kullanarak benzerlerini yaptırdıklarını dile getiren Akan, "Kapalıçarşı'daki sahteci ustalara verdiğimizde, bunun aynısını çıkarabiliyoruz. Tabiki birebir yapmanın imkanı yok. 1 mikron bile olsa farkedebilir." dedi.
Sahteciliğin önüne geçilmesi için bu ürünlerin envanterinin çıkarılması gerektiğini belirten Tarık Akan, "Sadece bir vazo için 30-40 sayfalık bir envanter dökümü yapılmaldır. O zaman bunun sahtesini koyamazsınız. Sahtecilik her yerde var. Ama Türkiye'dekiler bu hususta biraz daha uzman. Sahtesi ile gerçeğini ayırtetmek mümkün. Ama bu envanter tutulması ile doğrudan bağlantılı. Envanteri olursa taklidi yapılsa da bir anlam ifade etmez, kolaylıkla farkedilebilir." ifadelerini kullandı.
Karun Hazinesi'nden kanatlı deniz atının çalınmasına tepki gösteren Akan, "Bu bir hırsızlıktır. Ama bu altın broşun yurtdışına satışı inanılmaz derecede zordur. Bilinen bir parçadır çünkü. En fazla koleksiyonerlerin eline geçmiştir. Satışı çok zordur. Eline geçiren kişi eritip dökmediyse ve bir parça halindeyse satılamaz. Bu broşu elinde bulunduran kişi bana getirsin, ben onu devletime seve seve hediye edeyim. Ben bu eserin halen Türkiye'de olduğunu sanıyorum. Çünkü dışarı çıkarılması çok zor. Çıksa da dışarıdan ihbar gelir ve yakalanır. Ancak deli bir koleksiyonerin eline geçmiş olmalı." değerlendirmesinde bulundu.
 |
|
|
|
 |
|
|
Toplam yorum |
0 |
|
Onay bekleyen |
0 |
|
|
 |

Yorumunuz editörlerimiz
tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır. |
|
|
|
 |
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
 |
|
 |
Bu kategorideki diğer haberler |

|
|
|
|
|
|
 |
|
|
ÇOK OKUNANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan “Yaşam Memnuniyeti Araştırması”nın sonuçları açıklandı. |
 |
|
 |
 |
|
CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile birlikte ... |
 |
|
 |
 |
|
Bireysel kredi kartı faizleri limitlerine göre farklılık gösterse de aylık büyüme sınırı uygulanan ... |
 |
|
 |
 |
|
UEFA Şampiyonlar Ligi 3. Eleme turunda Feyenoord’u eleyerek Play-Off turuna yükselen Fenerbahçe’nin rakibi belli oldu.
|
 |
-
-
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
YAZARLAR |
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
ÇOK YORUMLANANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile birlikte ... |
 |
|
 |
 |
|
UEFA Şampiyonlar Ligi 3. Eleme turunda Feyenoord’u eleyerek Play-Off turuna yükselen Fenerbahçe’nin rakibi belli oldu.
|
 |
|
 |
 |
|
Bireysel kredi kartı faizleri limitlerine göre farklılık gösterse de aylık büyüme sınırı uygulanan ... |
 |
|
 |
 |
|
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan “Yaşam Memnuniyeti Araştırması”nın sonuçları açıklandı. |
 |
-
-
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
ANKET |
|
 |
 |
|
|
|
|
 |


 |
Medya
Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden
kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan
haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması
durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır.
Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait
yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz. |
 |
|
|
|