Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş'ın tutuklanmasının ardından yapılan başkanvekilliği seçimini CHP'nin adayı Sibel Tan Çetinkaya kazanmış, AK Parti'nin itirazı üzerine seçim mahkeme seçimi iptal etmiş, CHP'nin son itirazı da mahkeme tarafından reddedilmişti.
SEÇİM ÖNCESİ DENGELER DEĞİŞTİ
Yenilenecek seçim öncesinde 4 CHP'li meclis üyesi (Ahmet Başbaydar, Ayhan Aydın, Hüseyin Kazan ve Tahsin Usta) partisinden istifa ederek AK Parti'ye katıldı. Ardından 3 belediye meclis üyesinin gözaltına alınması, seçim sürecini daha da kritik hale getirdi.
4 üyenin AK Parti'ye geçmesiyle birlikte Üsküdar Belediye Meclisi'nde CHP'nin sandalye sayısı 23'e gerilerken, Cumhur İttifakı'nın sandalye sayısı ise 21'e yükseldi. Böylece bugün yapılacak başkanvekilliği seçimi öncesinde meclisteki sandalye dengesi de yeniden şekillenmiş oldu.
Gözaltındaki 3 CHP'li üyenin oy kullanamaması halinde CHP tarafında seçime katılabilecek üye sayısı 20'ye düşecek.
SEÇİM BUGÜN; GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI
İstanbul Valiliği, Üsküdar Belediye Meclisi'nin başkanvekilini belirlemek üzere 5 Eylül Cumartesi günü saat 10.00'da toplanmasının uygun görüldüğünü açıkladı.
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel ise, meclis üyeleri gözaltındayken seçim yapılmasına tepki gösterdi.
Bugün yapılacak seçim öncesinde polis ekipleri de sabahın erken saatlerinden itibaren belediye binası önünde güvenlik önlemi aldı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Üsküdar'da bugün gerçekleştirilecek etkinlik nedeniyle bazı yollarda ulaşım kısıtlamasına gidileceğini duyurdu. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından alınan tedbirler kapsamında Çavuşdere Caddesi'nin, Hayrettin Çavuş Sokak ile Hatmi Sokak ve Evliya Hoca Sokak arasında kalan bölümü saat 07.00'den etkinlik sona erene kadar araç trafiğine kapalı olacak.
Sürücülerin ulaşımda Dr. Fahri Atabey ve Selami Ali Efendi caddeleri ile Evliya Hoca ve Hatmi sokaklarını alternatif güzergah olarak kullanmaları istendi.
CHP VE YENİ PARTİ'DEN ORTAK AÇIKLAMA
Üsküdar'da seçim tekrarı öncesinde CHP ve YENİ Parti ilçe başkanlarından dikkat çeken bir açıklama geldi. CHP Üsküdar İlçe Başkanı Zerrin Civandağ ile YENİ Parti Üsküdar İlçe Başkanı Berk Tütüncü, meclis üyeleriyle birlikte seçimde ortak hareket edeceklerini belirterek, "Üsküdar'ı masa başı oyunlarıyla AK Parti'ye vermeyeceğiz." mesajı verdi.
Yapılan ortak açıklamada, “Halkımızın oylarıyla kazandığımız seçimi masa başında AK Parti'ye vermemek için bütün meclis üyelerimizle birlikte ortak davranacağımızı ve Üsküdar’ı vermeyeceğimizi kamuoyu ile paylaşırız. Üsküdar'ı AK Parti'ye vermeyeceğiz, halkın iradesine sahip çıkacağız." ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, seçim sürecinde yaşanan bazı gelişmelere de tepki gösterildi. Açıklamada, 4 Belediye Meclis üyesinin AK Parti'ye geçmesi ile 3 meclis üyesinin yenilenecek seçim öncesinde gözaltına alınmasının siyasi sürecin bir parçası olduğu iddia edildi.