Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
39,8569
EURO
47,1721
IMKB
10.080,000
ALTIN
4.278,890
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İŞTE TÜRKİYE'NİN ÇÖLLEŞECEĞİ TARİH: 2040
İŞTE TÜRKİYE NİN ÇÖLLEŞECEĞİ TARİH: 2040
 
Türkiye’de son 40 yılda Van Gölü’nün 3 katı, Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nün 25 katı oranında sulak alan yok olurken, kara yüzeyinin yüzde 90’ında çeşitli şiddetlerde erozyon görülüyor ve verimli topraklar da hızla kaybediliyor
 
6.8.2007 - 15:20

       Doğal Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye ve TEMA’dan edinilen bilgilere göre, küresel ısınma ve bilinçsiz tarımsal sulama yüzünden Türkiye’nin sulak alanları ve birbirini tetikleyen sorunlar yüzünden verimli toprakları kaybediliyor.
      Türkiye’de kaybedilen sulak alanların boyutu küçümsenmeyecek kadar büyük... Yaklaşık 1 milyon 250 bin hektarlık kuruyan alan, Marmara Denizi’nin yüzölçümüne eşit. Sözkonusu kaybın Van Gölü’nün 3 katı, Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nün 25 katı, ülkenin en önemli göllerinden olan Tuz Gölü’nün ise 9 katından fazla olması dikkat çekiyor.
     
     BÖYLE GİTMEMELİ...

      NASA’nın yaptığı araştırmaya göre, erozyonun şiddetlenerek devam etmesi ve etkili tedbirler alınmaması halinde Türkiye’nin büyük bir bölümü 2040 yılında çöl olacak.
      Erozyonla baraj göllerinin dibine yığılan topraklar, barajların doğal ömrünü yüzde 50 oranında azaltabiliyor. Bunun sonucunda yüksek değerde hidrolojik enerji ve kullanma suyu kayıpları meydana geliyor. Örneğin, dünya barajlarına erozyonla getirilip depolanan topraklar, enerji ve kullanma suyu bakımından yılda 6 milyar dolarlık bir zarara neden oluyor. Türkiye’de bunun tipik örneği Keban Barajı’nda görülüyor.
      Türkiye’de 15 barajın (Altınapa, Bayındır, Buldan, Çaygören, Selevir, Çubuklu, Demirköprü, Hirfanlı, Karamanlı, Kartalkaya, Kemer, Kesikköprü, Seyhan, Sürgü, Yalvaç) ömürlerinin tahmin edilenden önce dolmuş ya da dolmak üzere olduğu vurgulanıyor. Bunlara ek olarak ülke ve bölge için büyük önem taşıyan Keban, Karakaya ve Atatürk barajlarında da tehlike çanları çalıyor.
     
     -GERİ KAZANMAK KOLAY OLMUYOR...

      Kaybedilen sulak alanlar ve verimli topraklar ekonomik açıdan büyük çapta zarara yol açarken, geri kazanımları kolay olmuyor.
      Sulak alanları geri kazanmak, kuruyan gölleri eski haline getirmek için yüzlerce yıl gerekiyor. Örneğin Konya’da yeraltı su seviyesi giderek düşüyor. İçilebilir özellikteki temiz yeraltı suyu ile Tuz Gölü arasında kot farkı 15 metreye kadar indi.
      Önceden 50 metrenin üzerindeki farkın 15 metreye kadar inmesi tehlikeyi beraberinde getiriyor. Böyle giderse 5-6 yıl sonra Tuz Gölü’nden yer altı suyuna doğru akış başlayacak ve temiz su tamamen bozulacak. Bu durumda da hayatın biteceği Konya Kapalı Havzası’nda yeraltı suyunun temizlenmesi için 1400 yıl gerekecek.
      Aynı şekilde üretilemeyen bir kaynak olan verimli toprağın 1 santimetresi ortalama 500 yılda oluşuyor. Tarım yapılabilmesi için gereken minimum 40 santimetrelik toprağın oluşması ise ortalama 20 bin yılda gerçekleşiyor.
      1 ton buğday elde edilmesi için bin ton, 1 porsiyon bonfilenin yenecek
      halde sunulabilmesi için (hayvanın büyümesi, beslenmesi vb.) 9 bin 800 litre, 1 pilicin yenebilir hale gelmesi için 1200 litre, 1 kilo ekmek için 400-1200 litre suya gereksinimin duyulduğu günümüzde kaybedilen ülke suyu ve toprağı için harekete geçmenin önemine işaret ediliyor.. Yıllardır sulak alanların kuruduğu ülkede bilinçlenmenin, büyük kentlerde su kesintilerine gidilmesiyle başladığını belirten WWF-Türkiye ve Tema Vakfı yetkilileri, "40 yılda 1,25 milyon hektar alanı kaybettik. Halen kayıplar sürüyor. Kişi başına düşen su azaldı, topraklarımız verimini kaybetti. Artık ülkede daha ciddi önlemlerin alınması gerekiyor" dedi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MECLİS BAŞKANLIĞI İÇİN İLK BAŞVURU KAMER GENÇ'TEN

SİNAN AYGÜN, 'LİSTE DEĞİŞTİRDİ' İDDİALARINI YANITLADI

BU SEFERDE ASKER MECLİSE GELMEDİ DİYE KIZDILAR
»  EGE'DE UYARI ATEŞİ:1 ÖLÜ
»  23. DÖNEMİN İLK SORU ÖNERGESİ CHP'Lİ ERSİN'DEN
»  YENİ ANAYASA'DA ATATÜRK VAR, ALTI OK YOK
»  60. HÜKÜMETİ KURMA GÖREVİ ERDOĞAN'DA
»  SİNAN AYGÜN'ÜN, DP VE ANAP'I BİTİRİŞİNİN HİKAYESİ
»  2. ERDOĞAN HÜKÜMETİ KURULUYOR
»  HER BAKANA HEDİYE SİLAH
»  ''O YEMİNİ EDENE SÖZÜMÜZ OLMAZ''
»  TBMM BAŞKANLIĞI İÇİN İLK GÜN ADAY ÇIKMADI
»  ERDOĞAN'IN KAZA YAPAN KORUMA MÜDÜRÜNÜN DURUMU KRİTİK
»  ERDOĞAN'IN KORUMA MÜDÜRÜ YOLCU OTOBÜSÜNE ARKADAN ÇARPTI
»  PKK LİDERİ ÖLDÜRÜLDÜ!
»  ABDULLAH GÜL,NEYİ "ANKARA'DA KONUŞACAĞIZ" DEDİ?
»   BUSH'UN ANKARA'DAKİ ASKER MÜTTEFİKİ KİM?
»  VEKİL DANIŞMANLAR, DANIŞMANLIK DIŞINDA HER ŞEYİ YAPIYOR
»  İNANILMAZ AMA GERÇEK YARGITAY MEMURA RÜŞVET YOLUNU AÇTI
»  ŞÜKRÜ ELEKDAĞ, AĞIR SİKLET BOKS ŞAMPİYONU İMİŞ
»  YSK, REFERANDUM PAKETİNDE TOPU MECLİS'E ATTI
»  DTP'LİLER, MİLLİ MAÇLARA GİDECEK
»  TÜRK ORDUSU SINIRI GEÇTİ İDDİASI
»  MECLİS'TE ALKIŞ SİYASETİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.