İbrahim Hakkı Hazretleri, yumurta ve tavuk eti yemenin cinsel gücü artırdığından; kavun, keten tohumu ve ayvanın ise şehveti kamçıladığından sözediliyor.
Marifetname'de 'Sağlığı koruma çareleri ve bu konuda uyulacak esaslar' başlığı altında çeşitli yiyecekler ve bitkisel ilaçlardan şöyle söz edilmektedir: Ey aziz, malum olsun ki, tıp bilginleri demişlerdir ki: Herkes kendi vücudunun hek”mi olmalıdır. Yediği besinlerin faydalarını bilmelidir. Gıdalardan her birinden, bir deva vardır ki, insan bedeninde tesir eder. Gerçek o ilaç, insan bedenine gelip, onunla beden kendi tabii hareketinden uyanırsa; eğer bedene insan” keyfiyetten ziyade tesir etmezse, o ilaç mutedildir. Gıdaların faydaları şöyledir:
DOĞUMU KOLAYLAŞTIRIR
ERİK: Tatlısı mideyi bozar ve ishal eder. Ekşisi, kalbi teskin edip, safrayı söker. Ekşisi, tatlısından daha az ishal eder.
ISPANAK: Gıdası iyidir. Sıcak ve kuru olan akciğere ve göğse faydalıdır. Karnı yumuşatır. Bel ve sırttaki kan ağrılarını giderir.
PİRİNÇ: Suyuyla yıkanmak, uzuvları kirden arındırır. Yenmesi, mideyi temizler. Süt ile pişirilmesi meniyi fazlalaştırır.
KAVUN: Süratle safraya dönüşür. Ak kavun cinsel şehveti artırır.
KARPUZ: Bedeni kirden açar. İdrarı çoğaltır. Mesanede oluşan ve böbrekte peydalanan taşları düşürücüdür.
YUMURTA En iyisi, yağ içinde yarı pişirilen tavuk yumurtasının sarısıdır. En faydalısı, taze olan yumurtadır. Sarısı hararete, beyazı soğukluğa ziyade meyilli olmuştur. ikisi dahi rutubetli ve faydalıdır. Beyazı yüze sürülse, güneş tesirini ve ateş sıcaklığını manidir. Sarısı bal ile karıştırılıp, yüzdeki sivilcelere sürülse, onu giderir. Beyazı, göz ağrılarına, boğaz sertliğine, ses kesilmesine, nefes darlığına, öksürüğe ve kanın havalandırılmasına faydalıdır. Tavuk yumurtası, çabuk nüfuz edici, en iyi kimyon ve en çok gıda ve meni vericidir. Bayat yumurtanın sarısı kabız edicidir.
KETEN TOHUMU: Makbulü büyüğüdür ki, sırt ağrısına faydalıdır. Diş etlerindeki ve yüzdeki şişlikleri giderir. Sesi saf edip, diğer tanelerden daha gıdalı olduğu şayidir. Pişmişi, nefese faydalıdır. Taşları, böbrek ve mesaneden düşürür. Keten tohumunun tesiri, meniyi çoğaltma ve şehveti kamçılamadır. İdrarı ve doğumu kolaylaştırır.
HOROZ VE TAVUK: Horozun en iyisi, henüz ötmeyenidir. Tavuğun en faydalısı, yumurtlama vakti gelmeyendir. Horoz çorbası, mafsal ağrısına, titreme, mideye, yele ve kulunca iyi gelir. Tavuk eti, aklı güçlendirir, tabiatı açar, meniyi artırır, sesi saflaştırır.
Şaşırtıcı analizler
Büyük İslam alimi olarak kabul gören Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri 1700'lü yıllarda bütün bilgilerini Marifetname isimli bir kitapta topladı. Tıptan astronomiye, matematikten fizyolojiye, cinsellikten psikolojiye kadar tüm bilgi birikimini bu kitaba döktü. Günümüzde çok tartışılan bu kitaptaki bilgileri sizlerle paylaşacağız. İbrahim Hakkı'nın tespit ve tekliflerinden bazıları şaşırtıcı, bir o kadar da çağdaş görünmese de Marifetname'nin 300 yıl önce kaleme alındığını hatırlatmakta yarar var!
Fakirliğin sebepleri:
Bir yanı üzerine yaslanıp ekmek yemek
Ekmek kırıntılarını yere dökmek
Cenabet iken ağzını yıkamadan yemek
Soğan ve sarımsak kabuklarını yakmak
Geceleyin evi süpürmek
Çöpleri evin içinde biriktirmek
Çocuk yaparken dikkat:
Cuma namazından evvel cima yapılırsa çocuk mutlu ve ölümünde şehid olur.
Kadının rızası dışında cima yapılırsa doğan çocuk ahmak olur.
Salı gecesi cima yapılırsa doğacak çocuk cömert ve merhametli olur.
Perşembe gecesi yapılırsa çocuk alim ve amil olur.
Cuma gecesi cima yapılırsa çocuk arif ve abid (çok ibadet eden) olur.
Vücut yapısı ve karakter:
Saçı sarı olan, kibirli ve gazalı olur.
Saçı kara olan, sabırlıdır, onu mutlaka ara.
Saçı kumral ise güzeldirve sahibi bedelsizdir.
Saçı az olan lütüfkar, bilgili ve nazik olur.
Saçı çok olan kadın, anlayışsız olur.
Başı küçük olanın aklı azdır. Ona sır söyleme.