Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,8697
EURO
47,8627
IMKB
10.871,000
ALTIN
4.385,850
 
Hava Durumu ANKARA
20 / 33 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"İSRAİL MART'A KADAR ÖZÜR DİLEMEZSE!"
 İSRAİL MART A KADAR ÖZÜR DİLEMEZSE!
 
Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, 9 Türk'ün hayatını kaybettiği Gazze'ye yardım götüren filoya İsrail'in düzenlediği saldırıyla ilgili olarak, "İsrail'e hatalarını kabul ederek buna göre davranması çağrısında bulunuyoruz. Eğer İsrail bizim resmi özür talebimiz ile yaralılara ve ölenlerin ailelerine tazminat beklentilerimizi karşılamış olsaydı şimdi bu aşamada olmazdık" dedi.
 
5.11.2010 - 00:20
BM - Büyükelçi Apakan, merkezi Cenevre'de bulunan BM İnsan Hakları Konseyi'nin BM'ye sunduğu 1 yıllık faaliyet raporunun değerlendirildiği BM Genel Kurulunda düzenlenen toplantıda, Konsey'in Mavi Marmara saldırısıyla ilgili aldığı kararla ilgili konuştu. Apakan, Konseyin 15/1 sayılı sözkonusu kararının, Konsey'in kurduğu bağımsız, uluslararası veri bulma komisyonunun, 9 kişinin öldüğü Gazze'ye yardım götüren filoya yaptığı saldırıyla ilgili hazırladığı raporu onayladığını hatırlattı.

Son derece saygıdeğer üyelerden oluşan veri bulma komisyonunun, 20'den fazla ülkenin vatandaşlarından oluşan 112 tanıkla Cenevre'de, Londra'da, İstanbul'da ve Amman'da görüştüğünü kaydeden Apakan, komisyonun hazırladığı raporda, İsrail'in askeri ve diğer personelinin Mavi Marmara gemisindeki yolculara sadece orantısız güç uygulamakla kalmayıp, tamamen gereksiz ve aşırı güç kullandığı, bu davranışın güvenlik ya da başka nedenlerle maruz görülemeyeceği, bunun insan hakları ve uluslararası hukukun ciddi şekilde ihlali anlamına geldiği sonucuna vardığını belirtti. Komisyonun raporunda İsrail'in "taammüden adam öldürme, işkence ve insanlık dışı muamele, kasten acı verme ve yaralama" suçlarını da işlediğini vurguladığını ifade eden Apakan, raporun Gazze'deki ablukanın yasal olmadığını da yeniden teyit ettiğini kaydetti.

"Uluslararası toplumun büyük çoğunluğunun, olayları adil şekilde analiz eden, güçlü gerçeklere ve yasal belgelere dayanan bu raporun bulgularını ve sonuçlarını desteklediğini görüyoruz" diyen Apakan, Türkiye'nin, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından kurulan BM Soruşturma Komisyonu'nun çalışmalarını da desteklediğini, bu kapsamda 1 Eylülde kendi ara raporunu Komisyon'a sunduğunu anımsattı. Türkiye'nin ara raporunun otopsi raporları ve tanıkların ifadelerini de içerdiğini ve tarafsız bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade eden Apakan, İsrail'in ise hala kendi ara raporunu Komisyon'a vermediğini söyledi.

Apakan, şöyle konuştu:

"İsrail'e hatalarını kabul edip buna göre davranması çağrısında bulunuyoruz. İsrail bizim resmi özür talebimiz ile yaralılara ve ölenlerin ailelerine tazminat taleplerimizi karşılamış olsaydı şimdi bu aşamada olmazdık. İsrailliler ne kadar çabuk sorumlu bir şekilde davranırsa ilişkiler o kadar hızlı normale döner."

Türkiye'nin gelişmeleri çok yakından takip etmeye devam edeceğini vurgulayan Apakan, İsrail'in önümüzdeki haftalarda takınacağı tutuma göre Türkiye'nin bu meselenin, diğer ilgili ülkeler ve gruplarla danışma içinde, Genel Kurul'da nasıl ele alınacağına ilişkin yeniden değerlendirme yapacağını kaydetti.

Daimi Temsilci Apakan, İsrail'in BM İnsan Hakları Konseyi'nin kabul ettiği sözkonusu raporun sonuçlarını ve tavsiyelerini Mart 2011'e dek yerine getirmemesi halinde, bu meselenin Konsey'in en önemli gündem maddelerinden biri olacağını da belirterek, Türkiye'nin gelişmeleri yakından izleyeceğini söyledi.

ABD VE İSRAİL TEMSİLCİLERİ
Bu arada, toplantıda konuşan ABD ve İsrail temsilcileri ise BM İnsan Hakları Konseyi'nin İsrail'e karşı hep önyargılı ve tek taraflı bir tutum takındığını iddia etti.

ABD temsilcisi Rick Barton, Konsey'in Mavi Marmara saldırısıyla ilgili veri bulma komisyonun hazırladığı raporu onayladığı kararda, raporun BM Genel Kurulunda da görüşülmesine yönelik aldığı tavsiyeye karşı çıktıklarını belirtti. Bu konuda BM Genel Sekreteri Ban'ın kurduğu BM Soruşturma Komisyonu'nun çalışmasını desteklediklerini söyleyen Barton, ABD'nin, BM Soruşturma Komisyonunu, uluslararası toplumun Mavi Marmara olayını gözden geçirmesinde asıl merci olarak gördüğünü vurguladı.

ABD, İnsan Hakları Konseyi'nde 29 Eylülde onaylanan veri toplama komisyonunun Mavi Marmara saldırısıyla ilgili hazırladığı rapora karşı "hayır" oyu kullanmıştı.05/11/2010


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BAŞBAKAN ERDOĞAN'NA RED!

BAĞDAT CADDESİ'NDE HALK NE GEZER AZİZİM!

KOMUTANA O SORUYU SORDU MU?
»  ÖNDER SAV: "BENİM İÇİN GENEL SEKRETERLİK KAPANDI"
»  VE ÖNDER SAV PES ETTİ!
»  YARGILAYAMADILAR, MAAŞINA ZAM YAPTILAR
»  ÜNİVERSİTE KARIŞTI 40 YARALI!
»  HEPAR'DAN TARAFA TAZMİNAT DAVASI!
»  KILIÇDAROĞLU TWİTTER'DEN ÇAĞRI YAPTI
»  NAZLI ILICAK, BALBAY VE TUNCAY ÖZKAN İLE GÖRÜŞTÜ!
»  FLAŞ.. BAŞSAVCILIK, CHP'NİN YENİ YÖNETİMİNİ ONAYLADI!
»  "YORULMAMAK ÜZERE YOLA ÇIKTIK"
»  GÖKÇEK: "CHP ŞU ANDA YARALI"
»  TWİTTER'DE CHP HEYECANI!
»  MEMUR'A ÇİFTE ZAM YOLDA!
»  97 YAŞINDA BY-PASS OLDU!
»  ZORUNLU EĞİTİMDE 1 4 4 4 DÖNEMİ
»  KILIÇDAROĞLU: "HAKLIYIZ KAZANACAĞIZ"
»  ÖNDER SAV'A SOĞUK DUŞ!
»  SAV YARGITAY'A BAŞVURDU
»  SAV'A DARBEYİ ONLAR MI YAPTI?
»  FLAŞ.. TAKSİM SALDIRISINI TAK ÜSTLENDİ
»  DÜNYANIN EN ROMANTİK OTELİ
»  KREDİ BORÇLUSUNU ŞOKE EDEN MEKTUP!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.