Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
47,3322
EURO
53,8589
IMKB
13.943,870
ALTIN
6.168,055
 
Hava Durumu ANKARA
16 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Teknoloji   Magazin   Polis Adliye 
 
Açlık ve Yoksulluk Sınırı Yükselişte
 Açlık ve Yoksulluk Sınırı Yükselişte
 
Bir aylık temel ihtiyaç 80 bin liraya ulaştı
 
25.7.2026 - 08:40

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi KAMU-AR, temmuz ayına ilişkin Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı.

Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli aylık gıda harcaması temmuz ayında bir önceki aya kıyasla 220 lira artarak 38 bin 216 liraya yükseldi.

Gıda dışındaki barınma, ulaşım, eğitim, sağlık, giyim ve benzeri temel ihtiyaçlar için yapılması gereken aylık harcama ise bin 11 liralık artışla 79 bin 121 liraya çıktı.

Böylece, açlık sınırı ile gıda dışı temel ihtiyaçların toplamından oluşan yoksulluk sınırı temmuz ayında bir önceki aya göre bin 230 lira artış göstererek 117 bin 336 liraya ulaştı. Araştırmaya göre son bir yılda açlık sınırı 10 bin 546 lira, gıda dışı ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 21 bin 448 lira, yoksulluk sınırı ise 31 bin 992 lira arttı.

Birgün GHazetesi'nden hyer alan habere göre Raporda, 28 bin 75 lira olan asgari ücretin açlık sınırının 10 bin 141 lira altında kaldığı, 23 bin 552 liraya yükseltilen en düşük emekli aylığının ise açlık sınırının 14 bin 664 lira gerisinde olduğu belirtildi. Temmuz ayında yüzde 17,76 zamla 70 bin 218 liraya çıkan en düşük memur maaşının yoksulluk sınırının yaklaşık yüzde 60'ını, 81 bin 23 lira olan ortalama memur maaşının ise yaklaşık yüzde 69'unu karşılayabildiği ifade edildi.

AÇLIK SINIRI ALARMI
Araştırmada, yılın ikinci yarısında artırılmayan asgari ücretin temmuz ayındaki açlık sınırını karşılayabilmesi için en az yüzde 36,1 oranında zamlanması gerektiği değerlendirilirken, yaklaşık 10 milyon asgari ücretli ve asgari ücrete yakın gelir elde eden çalışan ile 5,1 milyon en düşük emekli aylığı alan kişinin gıda yoksulluğu riskiyle karşı karşıya bulunduğu kaydedildi.

18 GÜN BESLENİLEBİLİYOR
Rapora göre, dört kişilik bir ailede tek bir asgari ücret yalnızca 22 günlük beslenme giderini karşılayabiliyor. Ailede dört kişinin asgari ücretle çalışması halinde elde edilen toplam gelirin bile yoksulluk sınırının 5 bin 36 lira altında kaldığı belirtildi. En düşük emekli aylığının ise yalnızca 18 günlük beslenme giderine yettiği ve yoksulluk sınırının yaklaşık yüzde 20'sini karşılayabildiği ifade edildi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Motorine Büyük Zam Yolda

Trump'tan Türkiye’ye Yüzde 12,5 Tarife

Petrol 100 Doları Aştı, Altın Çakıldı
»  Benzin 1,35 TL Zamlandı
»  Bezinde Bu Gece Tablo Yine Değişiyor
»   Petrol Fiyatları Yine Fırladı!
»  ABD'den Kanada'ya Yüzde 50 Ek Vergi!
»  Altın Fiyatlarında Son Durum!
»  Eylülde Faiz İndirimi Beklentisi
»  Enflasyon ve Dolar Beklentisi Arttı!
»  Petrol Fiyatları Son 1,5 Ayın Zirvesinde
»  Mororine Yeni Zam Yolda
»  Dizelde Kriz Kapıda
»  Benzin ve Motorine Karşı Sığır Gübnresi!
»  5 Dev Bankadan Flaş Altın Tahmini
»  İban Maşdurları İçin Yeni Dönem
»  Petrol Fiyatlarında Ralli Sürüyor!
»  Altın 1 Haftada Yüzde 3 Eridi
»  Akaryakıta Gece Yarısı Çifte Zam
»  Akaryakıta Çifte Zam Kapıda!
»  En Düşük Emekli Maaşı 23 bin 552 TL Oldu
»  Benzine Yeni Zam Yolda
»  Dolar ve Enflasyon Beklentisi Değişti
»  Patates Soğana Güç Yetmiyor!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETECI ACI SOYLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.