Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,5658
EURO
43,7402
IMKB
9.168,000
ALTIN
4.012,080
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 18 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"BUNUN NESİ MAKUL?"
 BUNUN NESİ MAKUL?
 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki Türk yargıç Işıl Karakaş, kendilerine en çok başvurunun Rusya'dan sonra Türkiye'den yapıldığını anımsatarak, "Bunu esefle karşılıyorum" dedi.
 
14.11.2010 - 00:25

Bahadır Selim Dilek

Cumhuriyet- Karakaş, Türkiye’deki tutukluluk sürelerinin azaltılması yönünde sürekli olarak Türkiye’yi uyardıklarını söyledi. AİHM’ye yapılan başvurular arasında özellikle son 1 yıl içinde yargılama süresinin ve tutukluluğun uzunluğu davalarının sayısında önemli artış olduğuna işaret eden Karakaş, “Geçen yıldan bu yana yüzde 34 artış var. Ve artıyor. Bu çok büyük bir artış. Yani yılda dava sayısı 4 bin iken bu yılda 6 bin 500... Bu yıl gelen davaların içeriği, genel olarak baktığınızda, esas olarak yargılama sürecinin uzunluğu ve tutukluluk süresinin devamına ilişkin...” dedi. Karakaş’ın 14 yıldır tutuklu dediği kişinin terör örgütü üyeliğinden yargılanan Şahap Doğan olduğu belirtildi.

Karakaş, Strasbourg’da, bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. Karakaş’ın verdiği mesajlar özetle şöyle:

"En çok başvuru yapılan Rusya, sonra Türkiye, daha sonra da Romanya. Ama nüfusa oranlarsak Gürcistan birinci. Adet olarak baktığımızda Türkiye nüfusu kalabalık bir ülke ama ben şahsen 2. olmasını üzüntüyle karşılıyorum. Ben bunu doğrusu esef verici buluyorum. Şu anda Türkiye için bekleyen 18 bin 500 dava var.

Türkiye’de geçen yıldan bu yana yüzde 34 artış var. Ve artıyor. Bu çok büyük bir artış. Yani yılda dava sayısı 4 bin iken bu yılda 6 bin 500... Bu yıl gelen davaların içeriği genel olarak baktığınızda esas olarak yargılama sürecinin uzunluğu ve tutukluluk süresinin devamı... Mahkeme süresi uzunsa 6. madde devreye giriyor."

 “Ergenekon davasının süresi”

"Kesin bir şu kadar süre yok. 3 ay, 5 ay diye bir şey yok. Ama makul süre diye bir şey var. Makul süre, olaya göre değerlendiriliyor. Bir mahkemenin karar vermesinde ele aldığı kararları değerlendirirken olayın karmaşıklığı, birden fazla failin olması... Bunu değerlendirirken makul süre diye bir şey var. Bu süre 15 yıl olamaz, 3 yıl 5 yıl da olmamalıdır. Mahkeme, bazen 2 yıllık bir tutukluluğu bazen makul süre içinde bulmuştur. Bazen de bulmamıştır. Geçenlerde bir davayı hükümete bildirdik, Türkiye’de 14 yıldır tutuklu. Artık bunun nesi makul?.."

 AYM’ye bireysel başvuru

"Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) kişisel başvuruyu -eğer düzgün işlerse- çok olumlu. Bu mekanizmaya sahip ülkeler, buraya en az başvuru yapılan ülkeler. AYM, buranın içtihatları gereği sorunu çözerse bir sıkıntı yok. Ama olmazsa gene buraya gelecek.

Türkiye’de tutukluluk mu yargılamalar mı uzun. Ama bunun için bir yol yok Türkiye’de.. Örneğin bir arazi davanız var ama yıllarca sürüyor. 15 yıl sonunda tazminat isteyebileceğiniz bir mekanizma yok. Mesela İtalyanlar yaptı bunu ve binlerce dava gitti. Eğer bu tür basit düzenlemeleri yaparsak, o zaman sıkıntı ortadan kalkar... Bütün kararlarımızda tutukluluk süresi azaltılmalı deniyor. Buradan bir ihlal çıkıyor. “Bunu düzeltin” diyoruz. Aslında kararı bile beklememek lazım."

 İyi yargıç kötü yargıç

"İyi yasa kötü yasadan ziyade iyi yargıç kötü yargıç vardır. Kötü yargıç sadece anayasa ve onun lafzına bağlı kalan yargıçtır. Yargının hukukun yorumlanmasındaki yolu çok önemlidir. Siz elinizdeki metni nasıl yorumlarsanız, öyle çıkar. Mutlaka karanlık tarafı görmek gerekmiyor. Mutlaka bir ışık bulursunuz içinde. Türkiye’deki yargı organları yasanın lafzına bakıyorlar. Uluslararası hukuka göre yorumlamıyorlar. Öyle yaparsanız... Bakın ifade özgürlüğü var, bir de kocaman birinci maddesi var. Ama siz birinci paragrafı ikinci paragrafa bakarak sınırlarsanız. O zaman bir yere varamazsınız.

9 tane reform paketi geçti Türkiye’de 2001’den bu yana. 2001 değişikliği, Türkiye’nin önünü açan en önemli değişikliktir. 2004 değişikliği keza. 90. madde varken hâkim neyi düşünür? Anlıyorum, çok zor bir iş. 90. madde tereddütleri gidermek için koşulmuş ama buna rağmen ne AYM ne Yargıtay kararlarında bunu görüyoruz.

Türk hâkimi değerlendirmiyor, incelemiyor, yasada kendisine bir şey denmişse gayet kolay şekilde uyguluyor. İnisiyatif almıyor."

14 Kasım 2010



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


GELİN KOÇ'U DAMAT ADAYLARININ BELİNİ BÜKTÜ!

BUSH'UN "İŞKENCE DEĞİL" DEDİĞİ KATIKSIZ İŞKENCE ÇIKTI

İNCE'DEN, NİMET ÇUBUKÇU'YA 'İSTİFA ET' ÇAĞRISI!
»  TİME LİSTESİNDE ERDOĞAN 7 SIRA YÜKSELDİ!
»  BAYKAL'DAN ÖNDER SAV AÇIKLAMASI
»  KILIÇDAROĞLU'NDAN AHMET KAYA SÜRPRİZİ
»  KILIÇDAROĞLU'UNDAN GÜL'E TWİTTER MESAJI!
»  'MİLLİ EĞİTİM BAKANI İSTİFA ETMELİ'
»  CHP'Lİ NUR SERTER'E HACİZ ŞOKU!
»  40 AKP'Lİ VEKİL ÜLKÜCÜ MHP'YE Mİ GEÇİYOR?
»  İSTANBULLU, DENİZ'İN ALTINDAN GEÇECEK!
»  21 AYDIR MAAŞ VERİLMEYEN İŞÇİLER DİLENDİ
»  BAŞBAKAN İLKOKULA TÜRBANLA GİDİLMESİNMİ İSTİYOR?
»  GÜNAY'DAN TRT'YE SERT TEPKİ!
»  150 YILLIK BÜYÜK HAYAL GERÇEKLEŞİYOR!
»  CHP'DEN BOMBA ETKİSİ YAPACAK İDDİA!
»  MİT İKİYE BÖLÜNDÜ!
»  KILIÇDADOĞLU, BAYRAM'DA DİYARBAKAR'DA!
»  CUMHURBAŞKANI GÜL, BAŞÖRTÜ SORUSUNA PATLADI!
»  "MAHKEMELERDE ANA DİLİMİZİ KULLANACAĞIZ"
»  "DÜŞLERİMİN PEŞİNDEN KOŞACAK GÜCÜM VAR"
»  MECLİS BERBERİNDE, BAYRAM TRAŞINDA ERGENEKON KAVGASI!
»  KAYSERİ'DE REKORLAR KİTABINA GİRECEK DAVA!
»  ATA'YA SAYGI, HAYATINI DEĞİŞTİRDİ!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.