Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5327
EURO
34,8612
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.443,990
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 22 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
''Davutoğlu ile Öcalan Ne Görüşüyor?''
 Davutoğlu ile Öcalan Ne Görüşüyor?
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çözüm süreciyle ilgili, “Sorun Abdullah Öcalan’la dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki bir görüşmeydi. Şimdi Davutoğlu’yla Öcalan arasında görüşmeler yapılıyor. Ne görüşüyorlar kimse bilmiyor. Ne vaatlerde bulunuyorlar kimse bilmiyor” diye konuştu.
 
23.10.2014 - 16:15

- Kılıçdaroğlu, Bilkent Üniversitesi Politik Düşünce Kulübü toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu, çözüm süreciyle ilgili, bu sorun güvenlik yöntemleriyle çözülmeyeceğini ifade etti. 30 yıllık deneyimin bunu gösterdiğini belirten Kılıçdaroğlu, “İlk kez çıktık dedik ki, bu sorunun çözümü ancak siyasi birliktelikten geçer. Toplumsal mutabakattan geçer. Gelin bu sorunun çözümü için elimizi taşın altına koyalım ve bu sorunu çözelim. Peki ikinci soru; sorun nerede çözülür? Onu da söyledik. Bu sorun kapalı kapılar ardında çözülmez. Bu sorunun çözüm yeri TBMM’dir. Yani milli iradenin tecelli ettiği yerde bu sorunu oturup tartışmamız lazım” dedi.

Siyasi partilerden eşit ağırlıkta milletvekillerinin oluşturduğu bir uzlaşma komisyonu ve bu komisyona paralel olarak yine eşit sayıda grupların temsil edildiği akil insanlar heyeti kurulması önerisinde bulunduklarını anımsatan Kılıçdaroğlu, bu sorunun meşru zeminde, parlamentoda çözülmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.

Sorunun bir partinin sorunu olmaktan çıktığını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Eğer bu sorunu Türkiye kendi özgür iradesiyle çözmezse sorun uluslararası boyut alabilir ve çözümü daha zor olur. Bugün geldiğimiz nokta budur” dedi.

Eğer bu sorun bugüne kadar çözülmemişse sorumlusunun siyasi partiler olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Ben buna inanıyorum. Oturup sorun çözmesi gereken parlamento sorunu çözmüyor, askere havale ediyor buyurun siz çözün diyor. Onlarda kendi yöntemleriyle bunu çözmek istiyorlar. Onların görevleri ayrı” diye konuştu.

-“BİLİNMEYEN BİR OLAYI TARTIŞIYORUZ”-

Sorunun çözümünde, samimi, dürüst ve şeffaf olunmasının önemine vurgu yapan Kılıçdaroğlu, dönemin Başbakanı Erdoğan’ı bu konuda uyardığını anlatarak, “Millete izah edemeyeceğiniz angajmanlara girmeyeceksiniz, dedik. Madem ‘sorunu ben tek başıma çözerim’ diyorsun millete izah edemeyeceğin angajmanlara girmeyeceksin. Çünkü o zaman hem samimi olmadığın çıkar, hem halka karşı zor durumda kalırsın” dedi.

Başta ana muhalefet ve muhalefet partilerine bilgi verilmesini de istediklerini anımsatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Şimdi biz neyi tartışıyoruz? Bilinmeyen bir olayı tartışıyoruz. Yani bilinmeyen bir süreci tartışıyoruz. Ben bilmiyorum. Açıklandı, Genelkurmay da bilmiyor. Bakanlar bilmiyor. Bunun önemli bir aktörü olması gereken HDP’de bir milletvekili dedi ki, ‘biz de bilmiyoruz’. 

Devlet meşru zeminin dışına çıkarsa saygınlığını yitirir. Sadece ülkede değil dünyada da saygınlığını yitirir. Meşru zemin nedir? Bizim gösterdiğimiz yoldur. Parlamentoda ben bu sorunu çözeceğim diyeceksiniz. Şimdi sorun Abdullah Öcalan’la dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki bir görüşmeydi. Şimdi Davutoğlu’yla Öcalan arasında görüşmeler yapılıyor. Ne görüşüyorlar kimse bilmiyor. Ne vaatlerde bulunuyorlar kimse bilmiyor.”

-“GÖREVİMİZ TEHLİKE” ÖRNEĞİ-

Kılıçdaroğlu, “Görevimiz Tehlike” adlı dönemin bilinen dizisinden örnek verirken, “Orada ne denir filmin aktörüne? ‘Şu CD’yi dinleyeceksin 5 saniye içinde kendisini imha edecek, yakalanırsan ne sen bizi tanıyorsun, ne ben sizi tanıyorum. Buna göre çalışın.’ Devlettin elbette ki gizli operasyonları olabilir. Ama bunu toplumun önünde yapamazsınız. O zaman saygınlığınızı yitirirsiniz. Eğer parlamentoda olsaydı, akil adamlar gidip herkesle görüşebilirlerdi. Bizim zaten akil adam önerimiz buydu. Toplumun her kesimiyle görüşmek, çözümle ilgili gelen her türlü görüşmeyi almak, parlamentoya taşımak ve milletvekillerinin tartışmasına zemin hazırlamaktı. Bunu yapmaktı. Ama bu olmadı” diye konuştu.

-“DARBE YASALARIYLA ÜLKEYİ YÖNETEMEZSİNİZ”-

Bu düşüncelerin de yeterli olmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

“Biz bu sorunun çözümünün demokrasi ve özgürlükten geçtiğine inanan bir partiyiz. Demokrasi ve özgürlüğün kısıtlandığı bir yerde bu sorun çözülmez. Eğer siz 12 Eylül askeri darbesinin yasalarıyla bu ülkeyi yönetirseniz, yönetemezsiniz. Yüzde 10 seçim barajının kalkması lazım. Samimi olduğumuzu kanıtlamak için götürdük kanun teklifimizi verdik. Buyurun kim samimi kim değil? Yüzde 1 oy bile alan bir partinin en azından Genel Başkanı parlamentoya gelebilmeli, temsil edilebilmeli. Parlamentonun dışına ittiğiniz zaman sesini nerede çıkaracak? Sokaklarda. Oysa parlamento zeminini hazırlamamız lazım. Türkiye’nin birinci sınıf demokrasiye ihtiyacı var. Biz üçüncü sınıf ülke değiliz. Üçüncü sınıf demokrasiye ihtiyaç duymuyoruz. Batının birinci sınıf demokrasisinin koşullarının aynen Türkiye’de olmasını istiyoruz.”

-“ŞİDDETİ UYGULAYAN HÜKÜMETİN TALİMATIYLA EMNİYET GÜÇLERİ”-

Toplantı ve gösteri yürüyüşleri konusuna da değinen Kılıçdaroğlu, “Poşu takan çocuğa 18 yıl hapis veriyorsunuz arkadaşlar. Bu olmaz. Yürüyüş yapan öğrencilerin üzerine veya eylem yapan öğrencilerin üzerine TOMA’larla, biber gazlarıyla müdahale ediyorsunuz. Onlara baskı uyguluyorsunuz. Bu doğru değildir. Ama ben bunları savunurken asla şiddeti savunmuyorum. Öğrenciler veya yurttaşlar demokratik tepkilerini gösterirler şiddet uygulamaksızın. Buna çok dikkat edeceğiz. Şiddeti uygulayan kim? Hükümetin talimatıyla emniyet güçleri. Şiddeti uygulayanlar onlar. Bunu kabul etmeyiz” dedi.

Anayasa’ya göre, silahsız ve saldırısız önceden izin alınmaksızın herkesin toplantı ve gösteri yürüyüşünde bulunabileceğini belirten Kılıçdaroğlu, “Anayasanın kuralı budur. Bu kurala uymuyoruz. Siyasi iktidar bu kurala uymuyor” dedi.

-“YABANCI ASKER İSTEMİYORUZ, NOKTA”-

Konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Suriye ve Irak tezkeresiyle ilgili, tavırlarının çok net olduğunu belirterek, “Biz kendi topraklarımızda CHP olarak yabancı askerin gelmesini istemiyoruz, nokta. İkinci olarak, Kobani’deki insanlık dramına dikkat çektik. Bu konuda Batıyla ittifak içinde olmalıyız, bunu da gayet açık bir şekilde ifade ettik” dedi.

Eğer oradaki halk korunacaksa, bunun doğrudan Türkiye tarafından yapılmasını savunduklarını belirten Kılıçdaroğlu, “Biz neden ‘hayır’ oyu verdik, yabancı asker istemiyoruz, tampon bölge istemiyoruz, uçuşa yasak bölge istemiyoruz, hayır, IŞİD’le mücadeleyse buyurun mücadele edelim. Suriye’nin içişlerine müdahaleyi de doğru bulmuyoruz” dedi.

-“ÖCALAN’A SEKRETARYA DOĞRU DEĞİL”-

Kılıçdaroğlu, Avrupa Birliği Yerel Yönetimler Özerklik Şartını savunduklarını vurgularken, “Ben bunu söylediğim zaman, ‘vay efendim siz, özerk Kürdistan’ı savunuyorsunuz’ yok öyle bir şey. Yerel Yönetimler Özerklik Şartı Hakkari için neyse, İzmir için de o. Tekirdağ için neyse, Diyarbakır için de o” dedi. Belediyelerin zaten özerk olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Bazen o kadar komik şeyler söylüyoruz ki, belediyeler idari ve mali açıdan özerktir diye 1930’lardan günümüze kadar gelen ve sonra da değişen yasanın birinci maddesinde var zaten. Belediyeler zaten idari ve mali açıdan özerk kuruluşlardır” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Abdullah Öcalan’a sekretarya konusuyla ilgili de, devletin doğrudan Öcalan’la görüşmesini savunmadığını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Muhatap alınacaksa, HDP var parlamentoda, meşru, onunla oturur konuşursunuz.  Neden Öcalan, neden? Bütün Kürtleri temsil ediyor mu, hayır. Ama ben ülkede etnik kimlikten kaynaklanan bir sorun varsa çözmek istiyorum. Parlamentoda temsilciler var, oturup konuşursunuz, çözersiniz. Ben o nedenle Öcalan’a ayrı bir yer verilmesini, mekan tutulması, sekretarya gibi olguların çok doğru olduğu kanısında değilim.”

-“BEN ÖĞRENCİLERE TERÖR TANIMI YAPTIM”-

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin “YPG terör örgütü değildir” yönünde açıklamalarının olduğunu belirtilmesi üzerine ise, TBMM’de üniversite öğrencilerinin kendisini ziyaret ettiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

“İstanbul Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden bir öğrenci, bana PYD’yi sordular. Ben de terör tanımı yaptım onlara. Terör nedir, eline silah alıp kendi siyasal, ekonomik düşüncesini ve ya başka bir amaçla masum insanları, kadın, erkek, çoluk, çocuk demeden öldürür, buna biz terörist deriz. Bu, eğer bir örgütün içindeyse de ona terör örgütü deriz. Bu tanımla çerçevesinde siz PYD’yi de PKK’yı da değerlendirin ama bütün dünyanın kabul ettiği bir gerçek var, listelere girmiş PKK bir terör örgütüdür, Bunu söyledim.”

Kılıçdaroğlu, öğrencilerle fotoğraf çektirmesinin ardından salondan ayrıldı. Programa bazı genel başkan yardımcıları ve milletvekilleri de katıldı.

Öte yandan CHP Lideri’nin toplantıya katılmadan önceki gün attığı esprili tweet de dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, “Bilkent Politik Düşünce Kulübü üyelerinin yumurtalarını ve sorularını hazırladıklarını duydum. O halde Perşembe günü görüşmek üzere :)” diye yazdı. (ANKA)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Fazıl Say'dan Hükümete Mektup

Demirtaş'tan Flaş Müzakere Açıklaması!

Ankara İbni Sina Hastanesi'nde Patlama
»  ''Ben Sanıyordumki O Bina...''
»  Gülen'den Kürdistan Gazetelerine İlan!
»  Yandaşa Sınav Yok!
»  ''Öcalan Tahrik Etti''
»  ABD'den Erdoğan'a: Yanlış Değil!
»  Davutoğlu'na 'Jandarma' Mektubu!
»  Öcalan'a 5 Kişilik Sekreterya!
»  Flaş.. Sakarya'da Korkutan deprem!
»  Kürsüde 'Takoz' Farkı!
»  O Kurana Ayak Basan Kişi Bulundu!
»  Mükerrer Oy Oturum Kapattı!
»  Diyarbakır'da10 Kişi Kaçırıldı!
»  CHP'li Özkes'ten Şok İddia
»  'AK Saray'a Cumhurbaşkanlığı Tabelası!
»  Şamil Tayyar, İdris Bal‘ı Fena ‘Ti‘ye al
»  Pervin Buldan'ı Çıldırtan Fotoğraf!
»  Torunlar İnşaat'a Takipsizlik Kararı!
»  Öcalan'dan 15 Ekim Açıklaması!
»  MHP'Li Sinan Oğan'ın Düğün İsyanı
»  Mardin'de Facia!
»  Şamil Tayyar'dan Gülen'i Kızdıracak Twit
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.