Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3000
EURO
34,8558
IMKB
10.139,000
ALTIN
2.386,910
 
Hava Durumu ANKARA
16 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"En Ucuz Gaz Bizde"
 En Ucuz Gaz Bizde
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Özellikle doğalgazdaki maliyetin büyük bölümü devlet tarafından ödeniyor. 400 liralık bir faturanın 300 lirasını devlet, vatandaş adına ödüyor. Bu elektrikte yarı yarıya” diye konuştu.
 
27.12.2021 - 09:19

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrikte ve doğalgazda geçilecek kademeli tarifenin tasarruf ve verimli kullanım sağlayacağını söyledi.

Bakan Dönmez, İstanbul’daki basın buluşmasında enerji piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tüm dünyada enerji maliyetlerinin son aylarda hızla tırmanışa geçtiğini belirten Dönmez, “Petrol, doğalgaz ve kömür fiyatları elektrik üretim maliyetlerini de önemli ölçüde etkiliyor. Fiyatlarda 8-10 katlık bir artış oldu. Petrol ve doğalgazda üretim problemleri var. Yeni yatırımların devreye girmesi de biraz zaman alacak. Bu tip tedarikteki aksamalar da ister istemez pazarda daralma ve fiyatların artışını doğuruyor. Ama biz buna rağmen vatandaşımıza hem gazı, hem de büyük oranda gazdan ürettiğimiz elektriğin maliyetleri yansıtmadık” ifadelerini kullandı.

Yüzde 80’ini devlet ödüyor
Hürriyet'ten Sefer Levent'in haberine göre, Doğalgazdaki maliyetin yüzde 80’inin devlet tarafından karşılandığını belirten Bakan Dönmez, “Yani vatandaşımız 100 liralık fatura ödüyor ama ödemesi gereken 300 lirayı da devlet karşılıyor. Daha önce bu 4’te 3 oranındaydı. Aralık ayında biraz daha arttı . Elektrikte ise bu oran yarı yarıya. Tabi bunlar konutlar için. Bu sübvansiyonun bedeli doğalgazda 80 milyar lira civarında elektrikte de 20 milyar lira civarında gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu BOTAŞ’ın mali tablosunu da etkiliyor. Maliyeden kaynak aktarıyoruz. Bilançosunu düzelteceğiz” diye konuştu.

En ucuz gaz bizde
Akaryakıt fiyatlarında son dönemde hızlı bir yükselme gerçekleşti. Bütün ülkelerin petrolü aynı fiyattan aldığını anlatan Bakan Dönmez, “Hollanda’da 1 litre benzin 1.96 euro. İspanya’da 1.48 Euro, Almanya’da 166 Euro, Türkiye’de 0.89 yani 11.74 lira” dedi.

Dönmez, şöyle devam etti:

“Elektrik fiyatlarında da konut bazında Birleşik Krallık Avrupa’da en pahalı elektriği kullanan ülke. Bu ülkede 1 kilovatsaat 0.4 Euro, Almanya’da 0.37 Euro, Fransa’da 0.22 Euro. Türkiye, Avrupa’da en ucuz elektriği kullanan 2’nci ülke. Bizde 0.06 Euro. Bizden daha ucuzu ise Ukrayna. Orada da 0.053 Euro. Doğalgaz fiyatlarında ise en pahalı İsveç. Bu ülkede doğalgazın metreküp fiyatı 2.47 Euro. Almanya’da ise 1,31 Euro. İtalya’da 1.32 Euro, Yunanistan’da 1.08 Euro, Bulgaristan’da 0.99 Euro. Türkiye Avrupa’da en ucuz doğalgazı kullanan ülke. Ülkemizde 1 metreküp doğal gaz 0.17 Euro. Amsterdam’da yıl başından bu tarafa toptan elektrik fiyatı yüzde 68 artmış, Londra’da yüzde 22, Berlin yüzde 12. Gaz fiyatlarında ise daha fazla. Berlin yüzde 28 artmış, Brüksel’de yüzde 29 artmış.

Alış maliyetleri çok farklı olacağını sanmıyorum. Burada ülkeler oturup ne kadar destekleyeceğiz, ne kadarı vatandaşa gidecek bunun kararını vermiş oluyorlar.”

Doğalgaza da kademeli tarife planlanıyor
Elektrikte kademeli tarifenin tasarruf getireceğine değinen Bakan Dönmez, “Bu dar gelirli, faturaları yerine göre ödemekte zorlanan ailelere dönük biraz daha farklılaştıran bir sistem. Belli bir tüketime kadar birinci kademe, o tüketimin aşan kısmı ikinci kademe olacak şekilde bir uygulamaya geçeceğiz. Birinci kademede de sınırı da ortalama 100 metrekarelik bir evin asgari elektrik ihtiyacına göre olacak. Arkadaşlarımız bunları teknik olarak çıkarttılar. Yine Türkiye’nin ortalama hane tüketiminden hareketle bir kademe belirlenecek ve o kademeye kadar daha düşük bir birim fiyat olacak ve herkes aynı fiyattan ödeyecek. Onu aşan kısımlar varsa bir miktar daha pahalı ödenecek. Kademeyi belirlerken ortalama 4 kişilik bir ailenin asgari tüketimine bakacağız. Doğalgazda da kademeli tarife planlıyoruz. Sitelerde de örneğin merkezi sistem ile ısınan bir binada 10 daire var. O zaman da birinci kademenin sınırı çarpı 10 yapılacak ve o birinci kademe olacak." diye konuştu.

Karadeniz gazı geldikçe pahalı gaz azalacak
Karadeniz’deki 540 milyar metreküplük gaz keşfine de değine Bakan Dönmez, “2023’ün ilk çeyreğinde bunu sistemimize bağlamayı arzu ediyoruz. İlk yıl muhtemelen 3-4 milyar metreküp civarında bir üretimimiz olacak. 2026’da maksimum seviyesine olan 15-20 milyar metreküp yıllık üretime ulaşacağız. Bunun ülkemizin ihtiyacının yüzde 30’unu karşılamış oluyoruz. Bu da Türkiye’deki tüm konutların yaklaşık 25 yıl süreyle doğal gaz ihtiyacını karşılayabilecek seviyede. Yerli gaz sisteme girdikçe pahalı gaz sistemden çıkacak. Bizim ithal ettiğimiz fiyatların oldukça altında olacak bizim üretim maliyetlerimiz” şeklinde konuştu.

Enerji faturası artacak
“Ben bu yılkı petrol ve doğalgaz fiyatlarının da uzun dönemli sürdürülebileceğini düşünmüyorum. Yaklaşık 30 yıldır sektörün içindeyim. 1 metreküpü 1 dolar fiyatına hiç rastlamadım. O açıdan çok sürdürebilir olduğunu düşünmüyorum. Bu sene anormal bir durum var” diyen Bakan Dönmez, “Bu yıl 55 milyar dolarlık gibi bir enerji ithalatı olacak gibi görünüyor. Normalde son 10 yıl ortalaması 45 milyar dolar. Bu sene neden 55 olmasının sebebi doğal gaz tüketiminin artması ve birim fiyatlardaki artış. Onun için ödediğimiz fatura ve bedel arttı. Önümüzdeki yıl da bu rakamdan daha az olacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İmamoğlu'ndan Adaylık Sinyali

İBB'ye Özel Teftişe Sert Tepki

Erdoğan'dan Teşkilata Seçim Talimatı
»  Siyasi Partilerin Kasası Dolacak
»  Bakan Koca'dan Omicron Uyarısı
»  "İstanbul ve Ankara’yı Bırakamayız"
»  İran'dan Omicron Hamlesi
»  “Emekliye Çok İyi Zam Gelecek”
»  Erdoğan: İş Arayana Ekmek Var
»  İnce'den İYİ Parti ve CHP'ye Sert Sözler
»  TSK'den 24 bin 256 'FETÖ' İhracı
»  Kılıçdaroğlu:ErdoğanTahterevalli Oynuyor
»  Erdoğan: "2022, 2021'den Daha İyi Olacak
»  Özdağ'dan '600 Bilgisayar' Tepkisi
»  Akşener: AKP İnsanlık Suçu İşliyor
»  Meteoroloji'den Sevindiren Haber
»  454 Fetö'cünün Mal Varlıkları Donduruldu
»  Konutta Doğalgaz'da Kaçınılmaz İdiiası!
»  Kılıçdaroğlu'ndan Gıda Krizi Uyarısı
»  Fuat Oktay'ın Covid Testi Pozitif Çıktı
»  Belediye Başkanlarına 'Kibir' Uyarısı
»  Türkiye'de Omicron Alarmı
»  "Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Olsaydı.."
»  Doğalgazda Kademeli Tarife Geliyor
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.