|
 |
 |
|
DOLAR |
38,8511 |
 |
|
 |
EURO |
43,3161 |
 |
|
 |
IMKB |
9.668,000 |
 |
|
 |
ALTIN |
3.993,910 |
 |
|
|
|
Şehir Seçimi

|
|
|
|
|
 |
|
|
|
 |
|
"HUKUKÇULARA KARŞI İŞLENEN ÜSLUBU KINIYORUM"-
|
 |
 |
 |
|
|
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin
bu noktaya gelmesinden hiç mutluluk duymadığını ancak Türkiye'yi buraya
getirenleri de haklı görmediğini belirterek, "DTP'lilerin kendilerini
denetlemelerinde yarar var da AKP yönetiminin yok mu? Hukuk, oy düzeyine
göre işler ya da işlemez diye ayırım mı yapacağız" dedi. |
|
|
 |
|
|
|
|
 |
Baykal, partisinin TBMM grubunda yaptığı konuşmada, AK Parti hakkında açılan kapatma davasını değerlendirdi.
Türkiye'deki sorunun; siyasetçi sorunu olduğunu savunan Baykal, "Sorun, bir yandan anayasayı kabul etmiş, içine sindirmiş, anayasanın temel ilkelerini benimsemiş ve Mecliste bu anayasayı koruyacağına yemin etmiş olup da öbür yandan, bu anayasanın içini boşaltmaya yönelik sistemli çabaları, kendilerini takiyye mantığıyla haklı göstererek, sürdürme çabasında olan siyasetçilerden kaynaklı bir sorundur" diye konuştu.
"Bu sorun neyle çözülür?" diye soran Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ya bu ülkeyi bırakacağız, 'laiklik kalksın o zaman' Laikliğe yönelik tahribatı makul kabul edilebilir gördüğünüz andan itibaren, o zaten kendiliğinden ortaya çıkacak. Ya da artık topluma, anayasaya karşı, bu aldatmaca tavrını götürenlere karşı gerekli reaksiyonu hep beraber üsteleneceğiz. Bir toplum, böyle sorunlarla karşılaştığı zaman, ilk çözümünü siyaset bulacaktır. Ortada yanlış, ülkenin geleceğini tehlikeye sokan, demokrasi krizinin temellerini atan bir süreç işlemeye başlamışsa, bazı siyasetçi ve bazı siyasi kuruluşların bunu görmesi, ilgili siyasetçileri ve toplumu uyarması beklenir." Baykal, 3 Kasım 2002 seçimlerinin hemen ardından, 5 Kasımda AK Parti Genel Merkezini ziyaret ederek, "Sakın ha Türkiye'nin anayasal düzeninin temelleriyle oynamayın" uyarısında bulunduklarını, Temmuz 2005'te de "Bu gidiş iyi değildir" dediklerini anlattı. Baykal, son seçimlerde yüzde 46,5 oy alan kadronun, söz dinlemez hale geldiğini, "Her şeyi dayatmayla götürürüm" duygusuna girdiğini, yeni bir anayasa yapma çabalarının gündeme geldiğini söyledi.
-"HUKUK, HAREKETE GEÇME GEREĞİ DUYDU"- Bugünün gelinen noktada, hukukun harekete geçme gereği duyduğunu ifade eden Baykal, siyasetin görevini yaptığını ancak işlemediğini belirtti.
Baykal, "Eğer hukukun görevini yapması engellenirse, bir ülkenin rejiminin temellerini korumakla yükümlü olan hukuk da işlemezse, işletilmezse, işleyemezse sanmayın ki sorun çözülmüş olacak" dedi.
Siyasetin, hukukun subap olduğunu dile getiren Baykal, siyasetin işlemediği yerde hukukun olduğunu kaydetti. "Hukuk işlemezse ne var?" diye soran Baykal, bazılarının, "Teslimiyet var, teslim, tutsak alacağız" dediğini bildirdi. Baykal, bunun, Türkiye ve esir alanlar için iyi olmadığını vurguladı.
-"SİYASETÇİNİN ZAAFLARINI KAPATACAK ANAYASA"- Baykal, Türkiye'nin buraya gelmesinden hiç mutluluk duymadığını, Türkiye'yi buraya getirenleri de haklı görmediklerini dile getirdi.
"Demokrasi ile hukuk çatışırsa, hukuku biz kendimize göre yaparız" denildiğini belirten Baykal, parti ve kişilerin gelip-geçtiğini söyledi.
Baykal, kişiler ve partilerin, gelip-geçmemek için kendilerine göre hukuk yapmaları halinde, bu grubun ve ülkenin, çok ağır bedel ödemek zorunda kalacağını belirtti. Baykal, kimsenin, kendisini bu kadar önemsememesini, herkesin, yaptığı işin yanlışlığını görmesini istedi.
Baykal, hiçbir anayasa ve yasanın, siyasetçinin işlevini üstlenemeyeceğini, siyasetçinin zaaflarını kapatacak bir anayasa ve yasanın mümkün olmadığını vurguladı.
Siyasi partilerin görevinin, hem hukuku işletmek hem de toplumun sorunlarına çözüm getirecek çabaları, halktan aldıkları destekle göstermek olduğunu dile getiren Baykal, hukuku hiçe sayarak, kendine göre hukuk imal ederek, ülkenin rahata kavuşturulamayacağını söyledi.
-"HUKUKÇULARA KARŞI İŞLENEN ÜSLUBU KINIYORUM"- Baykal, demokrasi ve hukukun, bir paranın iki yüzü gibi olduğuna, hukukun, demokrasideki önemine işaret ederek, demokrasinin, hukuka saygıyı mutlak bir doğruluk saydığını vurguladı.
"Özellikle son zamanlarda hukuka ve hukukçulara karşı sergilenen üslubu, anlayışı, yaklaşımı kınıyorum" görüşünü dile getiren Baykal, bunu, demokrasi kültürüyle bağdaştırmadığını vurguladı.
"Yüzde 46 oy almış bir parti kapatılır mı?" söylemlerine değinen Baykal,şöyle devam etti: "Yüzde 46'yı bırak, hiçbir parti kapanmaz. Ama yüzde 46 oy almak ve kapanma talebi, çok daha şaşırtıcıdır. O partinin, daha sorumlu olması gerekir. Hukuk oy düzeyine göre işler ya da işlemez diye ayırım mı yapacağız. Hukuk ya vardır ya da yoktur. 'Çok oy almışa işlemez' Yüzde 17 nasıl, uzlaşalım mı? 'Yüzde 17 altında oy alanları kapatalım, üstendekileri kapatmayalım' Öyle mi diyeceğiz. Zengin olana hukuk işlemeyecek mi? İyi eğitilmiş birisi cinayet işlediğinde 'bunu mahkum mu edeceğiz' diyeceğiz." -DTP İLE İLGİLİ DAVANIN ARDINDAN GELEN AÇIKLAMALAR- Baykal, DTP'nin kapatılması talebi üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Yargıya intikal etmiş bir konuda konuşmak yanlış olur" dediğini ifade ederek, Erdoğan'ın, o zaman bunu söylerken, şimdi yargıya en büyük hakareti yaptığını öne sürdü.
Meclis Başkanı Köksal Toptan'a, AK Parti'ye yönelik kapatma davasına ilişkin açıklamalarını yakıştıramadığını belirten Baykal, Toptan'ın "23 Nisanda ben çocuklara ne söyleyeceğim" dediğini anımsattı. Baykal, "23 Nisanda çocuklara, bu memlekette anayasa, hukuk işler diyeceksin" görüşünü savundu.
Toptan'ın DTP ile ilgili davada, "Türkiye bir hukuk devletidir. Anayasa Mahkemesinin en doğru kararı vereceğine inanıyorum. Herkes hukuka güvensin, müsterih olsun" açıklamasında bulunduğunu belirten Baykal, şöyle devam etti: "DTP ile ilgili böyle olacak da AKP ile ilgili niye olmayacak? Meclis Başkanı'na, 23 Nisanda gelen yabancı öğrencilerden biri 'Daha önce bir parti Anayasa Mahkemesine verildiğinde böyle söylemiştiniz, şimdi böyle söylüyorsunuz. Bunu nasıl izah edeceksiniz?' diye sorsa, ne diyecek? Adalet Bakanı, 'Yargıya intikal eden bir konu hakkında yorum yapmam uygun olmaz. Ancak şunu söyleyebilirim: Siyasilerin, kendilerini, davranış biçimlerini kontrol etmelerinin yararı vardır' diyor.
DTP'lilerin kendilerini, davranış biçimlerini denetlemelerinde yarar var da AKP yönetiminin, kendisini, davranış biçimini denetlemesinde yarar yok mu? Eski Adalet Bakanı, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de 'Hizmet için seçilenler, kavga çıkması, gerginlik çıkması için olaylara adeta çanak tutuyorlar. Partinin kapatılmasını en çok siyasiler istiyor. Yoksa bu kadar ahmakça politika gütmezlerdi' Bunları kapatılması söz konusu olan DTP için söylüyor. Bunu AKP'ye çevirerek okuyalım: 'Hizmet için seçilenler, kavga çıkması, gerginlik çıkması için olaylara adeta çanak tutuyorlar' Yanlış mı? AKP için düşünün 'Partinin kapatılmasını en çok siyasiler istiyor' diyor. 'Yüzde 50,70 oy alırız, bereket ekiyoruz tarlamıza' diyenler...Samimi olmamız lazım." -"ANAYASAYA SAHİP ÇIKMAYA İHTİYACIMIZ VAR"- Baykal, bir muhalefet partisinin, ülkeyi gerginliğe sürüklememe sorumluğu varsa, iktidardaki partinin sorumluluğunun çok daha fazla olduğunu söyledi.
Ülke böyle bir noktaya geldiyse, "Başsavcının kişiliğinden kaynaklanıyor, birileri oraya sızmış, bunu yönlendiriyor" diyerek, olayın özünün görmezlikten gelinemeyeceğini ifade eden Baykal, sözlerini "Ciddi bir tabloyla karşı karşıyayız. Sağduyuya, ciddiyete, anayasaya sahip çıkmaya ihtiyacımız var" diyerek tamamladı.
 |
|
|
|
 |
|
|
Toplam yorum |
0 |
|
Onay bekleyen |
0 |
|
|
 |

Yorumunuz editörlerimiz
tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır. |
|
|
|
 |
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
 |
|
 |
Bu kategorideki diğer haberler |

|
|
|
|
|
|
 |
|
|
ÇOK OKUNANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
Altın fiyatları uzun süredir devam eden yükselişin ardından düşüşünü sürdürüyor.
|
 |
|
 |
 |
|
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Adalet Bakanlığı Yardımcılığı kaldırıldı. |
 |
|
 |
 |
|
DEVA Partisi’nden istifa eden bağımsız milletvekili Seda Kaya Ösen, Cumhuriyet Halk Partisi’ne ... |
 |
|
 |
 |
|
Meteoroloji Genel Müdürlüğü 16 Mayıs hava durumu raporunu yayımladı. Buna göre, Marmara, Ege ve ... |
 |
-
|
 |
 |
|
Putin, suikast korkusu nedeniyle Kremlin'in sıkı güvenlik mekanizmasını terk etmekten kaçındığı ileri sürüldü. |
 |
|
 |
 |
|
Erdoğan "Devletimiz hiçbir gücün karşısında diz çökmez ve çökmemiştir. Hiç kimsenin kaygısı, korkusu, ... |
 |
|
 |
 |
|
İspanya La Liga'nın 36. hafta maçında Barcelona, deplasmanda Espanyol'u 2-0 mağlup ederek sezonun ... |
 |
|
 |
 |
|
16 yıl sonra Süper Lig'e yükselen Kocaelispor'un Volkan Demirel ile görüştüğü iddia edildi. |
 |
-
|
 |
 |
|
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya FETÖ’ye yönelik düzenlenen operasyonlarda 101 şüphelinin yakalandığını açıkladı. |
 |
|
 |
 |
|
Bugün yayımlanan Resmi Gazete'de memuriyete ilişkin önemli değişiklikler yapıldı. Artık KPSS dışında, ... |
 |
|
 |
 |
|
Gezi Parkı soruşturması kapsamında, ev hapsi verilen gazeteci İsmail Saymaz'ın, ev hapsi 56. gününde kaldırıldı. |
 |
|
 |
 |
|
TFF, Ziraat Türkiye Kupası finali sonrası Galatasaray ve Trabzonspor'u disiplin kuruluna sevk etti. |
 |
-
|
 |
 |
|
ABD Başkanı Donald Trump, başta VOA olmak üzere ABD hükümeti tarafından finanse edilen bazı medya ... |
 |
|
 |
 |
|
Merkez Bankası'nın mayıs ayı piyasa katılımcıları anketine göre, 2025 yıl sonu dolar/TL beklentisi ... |
 |
|
|
|
 |
|
 |
 |
YAZARLAR |
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
ÇOK YORUMLANANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Adalet Bakanlığı Yardımcılığı kaldırıldı. |
 |
|
 |
 |
|
DEVA Partisi’nden istifa eden bağımsız milletvekili Seda Kaya Ösen, Cumhuriyet Halk Partisi’ne ... |
 |
|
 |
 |
|
Meteoroloji Genel Müdürlüğü 16 Mayıs hava durumu raporunu yayımladı. Buna göre, Marmara, Ege ve ... |
 |
|
 |
 |
|
İspanya La Liga'nın 36. hafta maçında Barcelona, deplasmanda Espanyol'u 2-0 mağlup ederek sezonun ... |
 |
-
|
 |
 |
|
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya FETÖ’ye yönelik düzenlenen operasyonlarda 101 şüphelinin yakalandığını açıkladı. |
 |
|
 |
 |
|
16 yıl sonra Süper Lig'e yükselen Kocaelispor'un Volkan Demirel ile görüştüğü iddia edildi. |
 |
|
 |
 |
|
TFF, Ziraat Türkiye Kupası finali sonrası Galatasaray ve Trabzonspor'u disiplin kuruluna sevk etti. |
 |
|
 |
 |
|
Altın fiyatları uzun süredir devam eden yükselişin ardından düşüşünü sürdürüyor.
|
 |
-
|
 |
 |
|
Erdoğan "Devletimiz hiçbir gücün karşısında diz çökmez ve çökmemiştir. Hiç kimsenin kaygısı, korkusu, ... |
 |
|
 |
 |
|
Putin, suikast korkusu nedeniyle Kremlin'in sıkı güvenlik mekanizmasını terk etmekten kaçındığı ileri sürüldü. |
 |
|
 |
 |
|
Gezi Parkı soruşturması kapsamında, ev hapsi verilen gazeteci İsmail Saymaz'ın, ev hapsi 56. gününde kaldırıldı. |
 |
|
 |
 |
|
Merkez Bankası'nın mayıs ayı piyasa katılımcıları anketine göre, 2025 yıl sonu dolar/TL beklentisi ... |
 |
-
|
 |
 |
|
ABD Başkanı Donald Trump, başta VOA olmak üzere ABD hükümeti tarafından finanse edilen bazı medya ... |
 |
|
 |
 |
|
Bugün yayımlanan Resmi Gazete'de memuriyete ilişkin önemli değişiklikler yapıldı. Artık KPSS dışında, ... |
 |
|
|
|
 |
|
 |
 |
ANKET |
|
 |
 |
|
|
|
|
 |


 |
Medya
Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden
kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan
haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması
durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır.
Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait
yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz. |
 |
|
|
|