Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5625
EURO
34,9858
IMKB
9.722,000
ALTIN
2.421,060
 
Hava Durumu ANKARA
18 / 27 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
'Haberi Beğenmediler,Aboneliği Kestiler'
 Haberi Beğenmediler,Aboneliği Kestiler
 
Haber ajansı ANKA'nın Genel Müdürü Veli Özdemir: Başbakanlık Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü, hükümetin hoşuna gitmeyen bir haberimiz yüzünden aboneliği kesti. Biz 8 yıldır Basın Enformasyon'dan tek kuruş para almıyoruz.
 
7.10.2015 - 11:58


Başbakanlık Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), haber için Anadolu Ajansı'na (AA) diğer ajanslara oranla 2 bin 300 kata varan tutarda fazla ödeme yapıyor. Bu durum diğer haber ajanslarının tepkisini çekiyor. BYEGM'in 2012'de hazırladığı 2012-2016 yılına ait stratejik planda AA, Cihan Haber Ajansı, ANKA Haber Ajansı ve Doğan Haber Ajansı'na haber başına yapılan ödemeler ayrıntılı olarak yer alıyordu. ANKA Haber Ajansı Genel Müdürü Veli Özdemir, söz konusu rakamların 2012'den daha eski yıllara ait olduğunu, 2008 yılında hükümetin hoşuna gitmeyen bir haber yüzünden Basın Enformasyon'un kendileriyle olan abonelik sözleşmesini iptal ettiğini söyledi. Veli Özdemir, o günden bu yana haber karşılığı devletten tek kuruş ücret almadıklarını açıkladı.

Zaman'a açıklamalarda bulunan ANKA Ajansı Genel Müdürü Veli Özdemir, Anadolu Ajansı'na devlet bütçesinden bol keseden para dağıtılmak suretiyle, rekabet şansı elinden alınan özel ajansların yok olmaya mahkum edildiğini söyledi. “BBC ve Reuters bile haber başına bu kadar yüksek ücret alamaz.” diyen Özdemir, Turgut Özal'ın başbakan olduğu döneminde Basın Enformasyon'un haber alımı için her ajansı ihaleye çağırdığını; Anadolu Ajansı ile 10 milyon liralık sözleşme imzaladığında da özel ajanslarla 4 milyon liralık sözleşme yapıldığını hatırlattı. Veli Özdemir, “Ama şimdi Basın Enformasyon kafasına göre fiyat veriyor, isterse de vermiyor. O kadar yatırımı olan özel ajanslar yok sayılıyor. Yerel gazete kurup basın ilan reklamı almak isteyenlerden AA'ya abone olması isteniyor. AA'da haberleri kendisine göre filtre ediyor. Halkın çeşitli kaynaklardan özgür haber alma hakkı engelleniyor.” dedi.

Tek parti döneminden kalma AA'ya yapılan ayrıcalıklar sebebiyle küçük haber ajanslarının tek tek batmaya başladığını, köklü bir kurum olan ANKA'nın ise zor ayakta durduğunu belirten Özdemir, “Devlet elini ajans haberciliğinden çekip rekabet koşullarını herkesin kendi gücüne göre kullanmasını sağlamalı. Birine 300 milyon lira, birine 55 bin lira vererek birini kalkındırıp diğerini yok etmemeli.” dedi.

Yedinci 5 yıllık Kalkınma Planı kapsamında oluşturulan Kitle İletişim Komisyonu'nda ve başkan yardımcılığı yaptığı TOBB Medya İletişim Meclis'inde, devletin ajanslar arasında rekabette ayrımcılık yapmaması üzerine ısrarlı konuşmalar yaptığını belirten Özdemir şunları söyledi: “O toplantılarda ajansların eşit şartlarda yarışmadığına dikkat çektim. Anadolu Ajansı'ndan KDV alınmıyor. Ama bizden yüzde 18 alıyorlar. Biz bilgi satıyoruz. Ben gazetelere haberi yüzde 18 KDV'yle satıyorum. Gazetelerden de yüzde 8 KDV alınıyor. Devletin ajanslar arasında eşit davranması şart.”

Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü gibi kurumların tek parti rejimine göre oluşturulmuş kurumlar olduğunu belirten Özdemir, bunların fonksiyonunu yitirdiğini düşünüyor. Gazetecilere basın kartlarını halen BYEGM'in verdiğini, bunun çok yanlış olduğunu belirten Özdemir, “Ben basın kartımı gidip BYEGM'den  almak istemiyorum. Bağımsız heyetler oluşturabiliriz İngiltere'de olduğu gibi. Ben devletten para alıp habercilik yapmak istemiyorum. Çünkü bu durum devletin sana habercilik konusunda müdahalesini de getiriyor. Nitekim getirdi de. Ben bir haber yazdım cezalandırmak için kesti aboneliğini.” dedi.

Zaman, Sayıştay'ın yeni açıkladığı BYEGM 2014 denetim raporunda kurumun bütçesinden Anadolu Ajansı'na aktarılan kaynakla ilgili ayrıntıları gündeme getirmişti. Anadolu Ajansı haberlerini Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü'ne diğer ajanslardan 2 bin 300 kat daha pahalı satıyor. Basın Enformasyon haber başına AA'ya 306,12 lira öderken Cihan Haber Ajansı'na haber başına 0,13 lira ödüyor. İHA'ya haber başına 0,26 lira ödenirken, ANKA'ya 1,57 lira ödenmiş. Basın Enformasyon 2012 ve önceki yılların ortalamalarına göre 245 bin haber satın aldığı AA'ya toplam 75 milyon lira ödeme yaparken, 270 bin haber satın aldığı İHA'ya 70 bin lira, 220 bin haber satın aldığı Cihan'a ise sadece 28 bin lira ödemiş.

ZAMAN



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


'Türkiye'deki Basın özgürlüğü ABD'deYok'

Tayfun Talipoğlu’na Stent Takıldı

Ahmet Hakan: Yılmak Yok, Yola Devam
»  Sedef Kabaş Beraat Etti
»  Cüneyt Özdemir'e TİB Şoku!
»  İstifanın Sırrı Bu konuşmada mı Gizli?
»  Zamanda Abdülhamit Bilici Dönemi!
»  Flaş.. Ekrem Dumanlı İstifa Etti!
»  "7 Haziran Öncesi Neredeydiniz?"
»  Nokta Dergisi'nden yine Erdoğan'lı Kapak
»  Erkan Tan, Beyaz TV"den Ayrıldı
»  Medyada Korku Çağı
»  Klibinde Muhabir ve KameramanlarıOynattı
»   Hürriyet'ten o Karara Manşetten Tepki
»  Fehmi Koru'dan MHP Bombası!
»  Ahmet Hakan'a Saldırıya 1 Tutuklama
»  Erdoğan'dan Ahmet Hakan Açıklaması!
»  'Hükümet Yanlısı Olmaya Mecbur Değilim'
»  Gazeteciler Saldırılara Tepki İçinYürüdü
»  Akif Beki'den Star Yönetimine Zor Soru!
»  Flaş.. Cem Küçük İfade Verecek!
»  TFMD Başkanı Özel'den Kutuplaşmaya İsyan
»  'Deşifre'nin Yapımcısı AHaber'i Şok Etti
»  O Kanallara Bir Yasak'da Turkcell TV'den
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.