Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5589
EURO
34,9528
IMKB
9.722,000
ALTIN
2.423,090
 
Hava Durumu ANKARA
20 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
'Obama,Yeni Şafak ya da Sabah okusaydı'?
 Obama,Yeni Şafak ya da Sabah okusaydı ?
 
Milliyet gazetesi yazarı Aslı Aydıntaşbaş, IŞİD terör örgütünün Türkiye'deki yapılanmasıyla ilgili dış basında çıkan haberleri değerlendirdi. Türkiye'nin IŞİD'i desteklediğini düşlünmediğini belirten Aydıntaşbaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın New York Times'ın haberlerine aşırı tepki verdiğini ifade etti.
 
18.9.2014 - 15:43

Türkiye’nin IŞİD’i desteklediğini düşünmüyorum. Kuşkusuz Ankara Suriye politikasında hatalar yaptı, bazı ”nahoş” gruplarla fazla içli dışlı oldu, cihatçı gruplardan gelen tehdidi küçümsedi, Esad’ın devrilmesini rasyonel olmayan boyutlarda bir idefiks haline getirdi vs.
Ancak IŞİD’e aktif olarak destek sağlamış değil.
İyi de zaten bunu iddia eden de yok!
Batı medyasında çıkan yayınlardan hiçbiri Türkiye’nin IŞİD’e destek verdiğini iddia etmiyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eleştiri oklarına hedef olan haberler, aslında IŞİD’le ilgili birçok ülkede yapılan haberlerden çok farklı değil.
Örneğin, New York Times’ın Hacıbayram’dan IŞİD’e katılanlarla ilgili haberini ele alalım... Fransız, İngiliz, Alman basınında onlarca değil yüzlerce haber yapıldı o ülkelerden kalkıp IŞİD’e katılanlarla ilgili. Zaten böyle bir fenomen varsa, neden haber yapılmasın? Bu yıl bir intihar saldırısında ölen ”Amerikalı cihatçı” denilen IŞİD üyesiyle ilgili yüzlerce yazı çıktı. Hatta Amerikan medyası, IŞİD halifesi Bağdadi’nin bir zamanlar Irak’ta Amerikan kontrolündeki hapishanede yatmış olmasını bile kendi hükümetinin burnundan fitil fitil getirdi.
Obama, Merkel ya da David Cameron bu kadar alınganlık gösterip medyaya gürledi mi? Hayır.
Biraz ”cool” olalım. Türkiye’den IŞİD’e katılan insanlar olduğunu biliyoruz. Zamanında Afganistan ya da Bosna’ya savaşmaya gidenler de vardı; bugün Suriye’de farklı grupların içinde savaşanlar da var. Bunlar tabii ki haber değeri taşıyor ancak demografik açıdan hiçbir anlam teşkil etmeyecek kadar ufak sayılar: Tüm gruplara katılanları bir araya getirdiğinizde bile 80 milyonda birkaç bin ediyor.
Gelelim New York Times’ın IŞİD’e petrol satışının Türkiye üzerinden yapıldığı haberine...  Haberin kaynağı, üst düzey Amerikalı yetkililer. Onlara kızmak lazım. Belli ki IŞİD konusunda ne yapacağı henüz netleşmeyen Obama yönetimi, dünyayı fır fır turlayıp müttefiklerinden somut destek sözü alamayınca, ”Peki ne yapacaksınız?” diye soran gazetecilere, ”Türkiye’nin de petrol satışını durdurmasını isteyeceğiz” demiş. Peh. Haber kötü yazılmış. Ama IŞİD başından beri Suriye’ye de Türkiye’ye de Irak Kürdistan bölgesine de petrol satıyor. Ama devletlere değil, aradaki tüccarlara.
Bu haberi bu kadar mesele etmenin anlamı var mı?
Siz Obama’nın Yeni Şafak, Sabah ya da Akşam’da günlerdir çıkan ”IŞİD’i ABD yarattı” kıvamındaki yorumları ciddiye alıp Amerikan Ticaret Odaları Birliği toplantısında gündeme getirdiğini düşünebiliyor musunuz? Bırakın mesele etmeyi, o gazetelerin varlığından bile haberdar olma ihtimali yok!
Yine söylüyorum, daha ”serin kanlı” olmak lazım.
Yandaş medya kafasıyla ”Yedi düvel bir araya geldi, Türkiye’yi zora sokmak için IŞİD’i çıkarttı” ruh haline girmek, dünya tarafından zaten imaj sorunu yaşayan Ankara’yı marjinalleştirir. Bakmayın siz; Obama yönetimi Türkiye’ye yaptırmak istediği çok iş olduğu için tatlı tatlı konuşuyor. Ama Amerikan medyasındaki hava, Türkiye’nin Gezi’den bu yana uluslararası algısının yansıması. Bunu ”devasa bir komplo” olarak değil, üzerine eğilmesi gereken bir sorun gibi görmek lazım...
Eğri oturup doğru konuşalım. IŞİD, herkese tehdit. En fazla da bize. Ankara bunun farkında. Uzun süreli bir IŞİD varlığıyla yaşamak zorunda olduğunun bilincinde. Bu yüzden (ve teröre karşı kırılgan olduğu için) açıktan ”IŞİD’le savaşmak” istemiyor. Anlaşılabilir. Başka biri gelsin, bu meseleyi halletsin, kendi parmak izleri olmasın istiyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Rusya'da BBC ekibine saldırı

Haber sitesi'nin yaptığına bak!

TRTGenel Müdürü Kim olacak?
»  AA Muhabirine saldırıya tepkiler
»  Milli Eğitim'de gazetecilere şok yasak!
»  Fatih Altaylı'nın 'Alo Fatih' isyanı!
»  TVEM Ankara'da flaş atama!
»  Diyarbakır'da AA muhabiribıçaklandı!
»  Canlı yayında kendi kanalına isyan etti!
»   2 gazete iflasın eşiğinde!
»  Abdülkadir Selvi'ye göre Fuat Avni bir..
»  ÇGD'den Akdoğan'a mektup!
»  Gökçek Halk TV'ye çıktı, ortalık karıştı
»  Emre Uslu için zorla getirilme kararı!
»  Usta gazetecinin kitabında müthiş fırsat
»  AA'DA üst düzey atama
»  'Fatih Altaylı'yı kov'Telefonu!
»  Yeni bir Spor kanalı kuruluyor!
»  'Bank Asya'yı bırak, Zaman'a bak'!
»  AA'DA DEPREM KAPIDA
»  STAR'IN FETTAH TAMİNCE'YE DEVRİNE İZİN
»  TRT'DEN SERGEN'E REKOR ÜCRET!
»  CUMHURİYET'E BOYKOT TEHDİDİ!
»  'CEMAAT GAZETECİLERİ HEDEF ALDI' İDDİASI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.