Kapıkule’de rüşvet suçlamasıyla tutuklanan polis memuru sayısı 24’e çıktı. Gizli çekimde para aldığı görülen A.K. ise savunmasında, “Ismarladığım kestane şekeri gelmeyince parayı geri aldım.” dedi.
Kapıkule Gümrük Kapısı'nda “Teşekkül halinde örgüt kurmak ve irtikap iddiasıyla” tutuklu yargılanan 19 polis memurunun yanısıra tutuksuz yargılanan 8 polis memurundan 5'i hakkında da tutuklama kararı verildi. Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 3 Mart Cuma günü savunmaları alınan 19 polis memurunun ardından, dün de tutuksuz yargılanan 8 polis memurundan duruşmaya katılan 7'sinin savunmaları alındı.
Operasyon çerçevesinde gizli kamera ile tespit edilen 7 ayrı görüntü kasedi, tutuksuz yargılanan polis memurlarına tek tek izletildi ve isnat edilen suçlara ilişkin sorular yöneltildi. Polis memurlarından M.Ö.Ş., 12 yıllık meslek hayatının 5 yılını Kapıkule Gümrük Kapısı’nda görevli olarak sürdürdüğünü, görüntülerde yer alan para alışverişinin yedikleri yemek bedeli olduğunu ve yasal olmayan şekilde herhangi bir yolcuyu yurtdışına çıkarmadığını söyledi. Polis memurlarından A.T. de Kapıkule Emniyet Şube Müdürlüğü'nde görev yaptığını, burada amirinin verdiği görev listelerinin hazırlanması, izinli polis memurlarının izin ve dış görev takiplerini sürdürdüğünü belirterek, para karşılığı hiçbir iş yapmadığını savundu.
Görüntülerde bir meslektaşından para aldığının gösterilmesi üzerine A.T., “Eşim hamile olduğu için aynı şubede görev yapan bayan polis memuru meslektaşımız A.K.'ye memleketi Bursa'dan kestane şekeri ısmarlamıştım. Arkadaşımız kestane şekerini getiremeyince, ona önceden verdiğim 20 YTL'yi bana iade etti. Bu görüntü onu gösteriyor.” dedi.
A.K., F.B., H.A., M.C., C.A. ve K.Ö. de görevleri süresince menfaat karşılığı kimseden herhangi bir para almadıklarını, örgüt ve irtikap suçlamalarını reddettiklerini, peronlarda görev yapan meslektaşlarının geçiş yapan kişilerden para aldığını görmediklerini söyledi. Tanık olarak dinlenen Edirne Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polis memuru H.Ç., peronlarda şüpheli görülen, pasaportlardaki mührü okunmayan ve sahtecilik olabileceği şüphesiyle kendisine gönderilen pasaportların kontrolünü yaptıktan sonra, pasaportların içine ‘giriş veya çıkış verin' yazılı gayri resmi kağıtları koyarak, perondaki meslektaşlarına gönderdiğini söyledi. Pasaportların içine konulan kağıtları saklama zorunluluğu olmadığını bildiren H.Ç., bu uygulamayı giriş ve çıkışları hızlandırmak için geliştirdiklerini belirterek, “Yoğunluğa göre bu şekilde günde yaklaşık 30-35 pasaporta girişi ve çıkışı iletilen yazılı kağıt konuluyordu.” ifadelerini kullandı.
Kapıkule’deki memurlara yönelik, teşekkül halinde rüşvet ve irtikap suçlaması ile 22 Aralık 2005'te yapılan operasyonda, 62'si gümrük, 28'i polis memuru olmak üzere toplam 90 kişi gözaltına alınmıştı. Polis memurlarından biri takipsizlik kararı sonucu serbest bırakılmıştı. Nöbetçi mahkemeye sevk edilen zanlılardan 55 gümrük memuru ile 19 polis memuru tutuklanmış, 7 gümrük memuru ile 8 polis memuru tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.