Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2772
EURO
34,8378
IMKB
10.269,000
ALTIN
2.435,480
 
Hava Durumu ANKARA
14 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
'SAĞCILARIN GELENEĞİNDE YANDAŞLIK VAR'
 SAĞCILARIN GELENEĞİNDE YANDAŞLIK VAR
 
Aykırı sorular proğramının yapımcısı Enver Aysever, Radikal Gazetesi'nden İpek İzci'ye konuştu. Aysever, ''Türkiye, Özal'dan bu yana etik bayalığın içinde. Hırsızlığın meşru sayıldığı bir ülkedeyiz" '' dedi
 
16.2.2014 - 09:45

Edebiyatçı, tiyatrocu ve televizyon programcısı... Radyoculuk ve hatta aktif siyaset yapmışlığı da var. En son 2012 yılında ‘izlenme, dinlenme ve gözlenme’ altbaşlıklı ‘Yazgıcılar’ romanı vesilesiyle bir araya geldiğimiz Enver Aysever’le, bu sefer ‘Aykırı Sorular’ programını konuşmak için buluştuk. Önceki söyleşimizde “Özgürlük üstüne yeterince düşünmeyen insanların çağındayız” diyen Aysever, Gezi direnişinden sonra cümlesini “Özgürlük üstüne düşünmeye başladık” diye değiştiriyor: “Tutsak hayatımızı sorguluyoruz, bu bizim için bir şans.”

40 yaş nasıl hissettiriyor?

İyi hissediyorum. 30’lu yaşlarının başına dön deseler, beden olarak da fikir olarak da dönmek istemem açıkçası. 40 iyidir; bir kere düşünme açısından ihtiraslarından tamamen değil ama biraz kurtulmuş oluyorsun.

İhtiraslardan tamamen kurtulmak mümkün mü ki zaten?

Değil ama kendi içinde bilgeleşme sürecini inşa etmek mümkün. Televizyona iş yaptığın ya da sahnede bir söz söylemeye çalıştığın zaman insanlarla buluşmanın farkında olmaksızın getirdiği bir yarışmacı hal oluyor. Ben, bunu öfkeli bir hale taşımaya ihtiras diyorum.

Bir süredir ‘Aykırı Kumpanya’yla sahnedesiniz. Şarkılardan bazılarının adları ‘Ahlaksız Soytarılar’, ‘Yasaklar Yasaklansın’, ‘Kızlı-Erkekli’…

Sözleri ben yazdım, Sibel Alaş besteledi. “ Türkiye ’nin en güzel çocukları” diyorum ben onlara. Bir tanesi uyuyor, diğerleri öldü. Hayatımda ilk defa Fenerbahçeli olmak bana mutluluk verdi. Ali İsmail Korkmaz için öyle bir beste yapıldı ki bir top oyunundan çıkmayacak bir duyarlılık oluştu. Ve o gün şunu düşündüm: Bir genç adam ölür ama bayraklaşır. Biz de o şarkıda direniş yasaklarını ortaya koyduk. ‘Ahlaksız Soytarılar’ ise Türkiye’de Alevi-Sünni, Türk-Kürt gerilimi üzerinden yapılan tartışmalara bir tepkiydi. ‘Kızlı-Erkekli’de de şunu söylemek istedim: Bir çocuğun 11 yaşında ırzına geçiyorsunuz, 12 yaşında anne yapıyorsunuz, 13 yaşında da öldürüyorsunuz. Burada hiçbir ahlaksızlık görmüyorsunuz ama insanlar sevgiyle, aşkla sevişip, öpüşünce buna ahlaksızlık diyorsunuz. Lanet olsun! Bu öfkeye yazılmış bir şarkıdır bu.

Bir yandan da ‘Aykırı Sorular’ devam ediyor. Her görüşten insan konuğunuz oluyor, nasıl bir Türkiye profili çıkıyor?
Türkiye’de kutuplaşmanın derinleştiğini ve herkesin kendi kafasından bir Türkiye anlattığını görüyorum. Bir tarafı doğrudur, herkes durduğu mecradan bakar ama nesnel ölçüleri de kaybetmemek gerekir. Bir İslamcı yazarın iktidar savunusu adına Gezi’de olan bitenleri görmezden gelmesini can yakıcı buluyorum mesela.

Kimi kastediyorsunuz?

İslamcı basının tamamından söz ediyorum. Vicdanlı duran bir azınlık oldu ama son çözümlemede ayıplı bir tarih oldu onlar için. Bu durum Suriye meselesinde de geçerli. “Biz vicdanlıyız” diyen birçok yazan-çizen insan kötü bir sınav verdi. Daha doğrusu şöyle demek lazım: İslami çevrelerin entelijansyası sorunlu. Henüz daha çocukluk çağındalar, ergen bile olamadılar. Elleri yeterince kalem tutmuyor.

Ne yapmaları lazım sizce?

Vicdan üzerine düşünmeleri, okumaları lazım.

Kimi?

Solcuları... Türkiye’de sağcılar iktidar oldu ama solcular kültür yarattı, devrim yaptı, bedel ödedi. Sabahattin Ali’nin, Aziz Nesin’in, Nâzım Hikmet’in, Dr. Hikmet Kıvılcımlı’nın iradesini görmek gerekiyor. İslamcılar, “Biz ezildik, çok çektik” diyorlar ama böyle bir tarih yok. Evet, tamam birkaç münferit olaydan bahsedilebilir ama buradan kendilerine Kemalizmi eleştirdikleri gibi bir tarih yaratmaya çalışıyorlar. Bu ülkede ezilenler, yıprananlar, darbelerde can çekişenler hep soldan geldi.

Burhan Kuzu programınızda “Sol, iktidara az geldiği için az yolsuzluk yapıyor” dedi.
Burhan Kuzu aslında “Biz kitle partisiyiz, dolayısıyla çok sorumluluk alırsan hatan da olur. Solcular sorumluluk almıyor ki. O yüzden de hata yapmıyorlar” demeye çalıştı ama sonuç itibariyle abdestli hırsızlıkların yapıldığını ortaya koydu. Ama bu, sadece bugün yapılmıyor ki. Türkiye, Turgut Özal’la karşılaştığı günden beri bu etik bayalığın içinde. Hırsızlığın meşru sayıldığı bir ülkedeyiz biz. (Bedrettin) Dalan döneminde şu söylenmiştir: “Çalıyorlar ama iş yapıyorlar.”

Sizi en çok şaşırtan konuklar?

Ali Ağaoğlu, “Ben o kadar şeffaf bir insanım ki barsaklarımdaki b*k bile görünür” dedi. Bu sözlerden sonra ben 40 bin lira ceza yedim ve zaman bize onun ne kadar şeffaf olduğunu gösterdi! Veyahut halen ne kadar şeffaf olmadığını düşünme hakkına sahibiz. Bir diğer isim İsmet Berkan. Çok yakın bir zamanda yayına çıktı, Kabataş görüntülerini sordum. Lafı biraz küçülttü, “Saldırı yok ama tartaklama var” dedi ama neticede gördüğünü söyledi. Görüntüler ortaya çıktı ki aslında hiçbirşey olmamış. Zaten mümkün değildi. Biraz olsun Gezi ruhunu bilen insan bunun mümkün olmayacağını bilir.

Canlı yayın geciktiriciniz var mı?

Hayır, yok.

Ağzımdan bir şey kaçar diye gerildiğiniz olur mu?
Hayır, ben bir profesyonelim. Farkındaysan hiç sinirlenmem de.

Belki sinirleniyorsunuz ama bize belli etmiyorsunuz.

Hayır, çünkü bir kamu görevi yaptığımı düşünerek çıkıyorum yayına. Karşımdakini infaz etmek üzere çıkmıyorum. Sadece sorular soruyorum.

Sorularınız ne kadar aykırı sizce?

Aykırı sorular programın adı. Ben aykırı olayım diye insanları ters köşe yapmak istemem. Ama tabii bu ülkede hayatın doğal akışı içerisinde bazı sorular aykırı gibi oluyor. Burhan Kuzu’ya biraz ironik olarak “Neden sağcılar hep hırsızlıktan, solcular siyasi suçlardan içeri giriyor?” diye sorduğumda aykırı gibi durabilir. Ama bu aslında Türkiye’yi özetleyen bir cümledir.

İnsan sarrafı oldunuz mu peki bu kadar insanla konuşa konuşa?

Programda yüzlerine vurmuyorum ama yalan söylediklerini anlıyorum mesela. Bir insan nadiren yalan söylüyorsa zaten bütün vücudu tepki veriyor. Eğer profesyonel yalancıysa çok yapay oluyor, o zaman yine anlıyorsun.

Eski programınız ‘Dört Bir Taraf’a dışarıdan bakınca ne görüyorsunuz?
Dışarıdan bakmak çok zevkli.

Niye?

Dövüşüyorlar çünkü... Ve ben yokum.

Siz de dövüştünüz zamanında.

E işte o yüzden zevkli ya... İzliyorum, Nagehan (Alçı) ve Nazlı (Ilıcak) Hanım maalesef önkoşulsuz iktidar yandaşı olmanın bedelini ödüyor.

Abdülkadir Selvi’nin katılımını nasıl yorumluyorsunuz?

Şimdi cemaat de muhalif olunca, bir yandaşa daha ihtiyaç duyuldu tabii. Maalesef o da Nagehan kadar iktidar savunuculuğu yapıyor. Zaten İslami çevrelerin, sağcıların geleneğinde bir yandaşlık sorunu var. İktidar, gazetecilikten, aydın olmaktan önce geliyor.

Bir bölümde Aleviliğinizle ilgili bir tartışma yaşanmıştı. Bu sizi kırdı mı?

Nagehan, ben izin vermeden, benim dini ya da milli mahrem bilgimi deşifre etti. Bu, bir insanlık suçudur.

Saklıyor muydunuz ki?
Hayır, neden saklayayım? Sadece kendimi Alevi olarak tarif etmiyorum.

Nasıl tarif ediyorsunuz?
Sosyalist olarak... Ben o programda, yetkin olmadığım bir alanda teolojik bir tartışmaya girmek zorunda kalabilirdim. Bu tartışmaya zaten insan hakları açısından giriyorum ve Yavuz’dan bu yana devletin Alevilere karşı takındığı tutumu hep eleştiriyorum. Ayrıca saklamamış olsam bile, bu ona, bu konudan bahsetme hakkı vermez.

Siz nasıl okuyorsunuz bu vakayı?

Bu bir kere, iktidarın bakışını da ortaya koyan bir durum yarattı. Alevilik, utanılacak, saklanılacak ya da sorun olabilecek bir şeymiş gibi ortaya konuyor. Türkmen Alevisi, Anadolu Alevisi değilim. Nagehan, ikinci programda da onu ayrıştırdı: “Siz farklısınız. Nusayrisiniz” dedi. Yani Arap Alevisi... Şunu demeye getirdi: “Esad’çısın!” Bana “Otoriter rejimin yanındasın” demeye getirdi ve bu çok aşağılık bir suçlama! Ha ben Suriye-Türkiye kavgasında Türkiye’nin yanında değilim, o ayrı.

Neden değilsiniz?

Çünkü Türkiye yanlış yerde duruyor. Antakya, Adana, Gaziantep, İzmir ve İstanbul ’da El Nusracı olan El Kaideci’ler Aleviler’i tehdit ediyor, katlediyor. Türkiye’de bu görüntüleri ancak sosyal medyada görüyoruz. Bunlar, siyasal İslam vahşetinin en net görüntüleri. Çoluk çocuk sadece Alevi oldukları için katlediliyor, gel de delirme! Buraya göç eden kadınların hayat kadını yapıldığı da ortaya çıktı. Ne yaptık biz? Ne yaptık? Aileleri parçaladık, komşuluk hukukunu bozduk, egemen bir devletin içine fitne soktuk, bir mezhep savaşına getirdik, her türlü diplomasiyi ortadan kaldırdık, Türkiye’deki Aleviler’i aşağıladık, Suriye’dekileri getirip fahişe yaptık. Bütün bunlar üzerinden Nagehan gibiler utanacaklar mı merak ediyorum.

Kendinizi neden Alevi olarak tanımlamıyorsunuz?

Ailemde dindar bir hayat sürülmediği için seküler bir hayatın içinde büyüdüm ve bunu yeğledim. “Arap Alevisi bir ailenin çocuğu değilim” demiyorum, “İnanç boyutunda bunları yerine getirmiyorum” diyorum.

Fatih Altaylı’nın internete düşen ses kayıtlarının ardından yaptığı açıklamaya yorumunuzu da sorayım.

Düşkün insana vurmayı doğru bulmam ben. Fatih, hep “Ne zaman adam oluruz?” diye soruyordu. Bu soruyu artık sadece kendisine soracak.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KİM MİLYONER OLMAK İSTER'DE BİR GAZETECİ

ENİS BERBEROĞLU'NA ŞOK SÖZLER!

"ALO FATİH DÖNEMİNİN BİTMESİ GEREKİYOR"
»  ''SENİN ÖNÜNE BEN YATARIM...''
»  BALÇİÇEK İLTER'DEN ÖZÜR YAZISI!
»  ELİF ÇAKIR'DAN BARANSU'YA SUÇ DUYURUSU
»  ELİF ÇAKIR GERİ ADIM ATMADI
»  FİKRET OTYAM HASTANEYE KALDIRILDI
»  GAZETECİ VEKİLLER MECLİS'TE KAPIŞTI
»  ZAMAN'A REKLAM DARBESİ!
»  BALÇİÇEK İLTER KENDİNİ BÖYLE SAVUNDU!
»  HÜRRİYET'TE 'ALO FATİH' HATTI VAR MI?
»  DERYA SAZAK'TAN MİLLİYET İTİRAFLARI!
»  ZAMAN YAZARINDAN OY ÇAĞRISI!
»  MUHALİF GAZETELERE TİRAJ AMBARGOSU!
»  GAZETECİLERLE FLÖRT ETMEMEK İÇİN 8 NEDEN
»  AMBERİN ZAMAN HABERTÜRK'TEN NİYE KOVULDU
»  İSMET BERKAN TERS KÖŞE OLDU!
»  NİHAT ÖZDEMİR'DEN SABAH-ATV AÇIKLAMASI!
»  TRT'NİN YENİ DİZİSİNE ERKEN FİNAL ŞOKU!
»  KANAL D HABER'DE KABATAŞ BOMBASI!
»  YARALANAN GAZETECİ OLAY ANINI ANLATTI
»  ANKARA'DA GAZETECİLER YARALANDI
»  BAŞBAKAN'I KIZDIRAN MUHABİR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.