Eker, AK Parti İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya'nın soru önergesine verdiği yanıtta, ekonomide sağlanan istikrar ve güven ortamı sayesinde, 2002'de özel sektör yatırımlarında yüzde 1.9 olan tarımın payının, 2004'te yüzde 3.4'e yükseldiğini ifade etti.
19 üretme istasyonu ve 9 Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) işletmesinin özel sektöre kiraya verildiğini belirten Eker, özel sektörün kiralanan bu arazilerde 1 yıl içinde 167 trilyon liralık yatırım yaptığını bildirdi.
Bakan Eker, GAP bölgesinde tarım alanlarındaki tuzlanmanın, çiftçilerin yoğun ve aşırı su kullanmalarından, bölgenin çok sıcak ve buharlaşma hızının yüksek olmasından kaynaklandığına dikkati çekerek, bunun önlenmesi için toprak işleme ve sulama konularında, yöredeki teknik personel, kooperatif yöneticileri ve üyeleri ile çiftçilerin eğitildiğini ifade etti.
EĞİTİM YAYINLARI
Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi, temizlenen araziler üzerinde sürdürülebilir bir tarım yapılması, işletme büyüklüklerinin tespiti, bunların kimlere ve ne şekilde kiraya verileceğine yönelik esasları belirlemek üzere ”Çalışma ve Koordinasyon Kurulu” oluşturulduğunu bildirdi.
Mehdi Eker, mayınları temizleme faaliyeti ve ihale işlemlerinin yapılması işinin, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne verildiğini belirtti.
TRT GAP TV'de, GAP yöresi Çiftçi Eğitim Yayım Projesi kapsamında hazırladıkları eğitim filmlerinin yayınlandığını anımsatan Eker, her Pazartesi günü saat 17.00'de Eko-Tarım yayın kuşağını hazırlayıp sunduklarını bildirdi.
Bakan Eker, tarımla ilgili çeşitli konularda, yerel kanallarla sözleşme yaparak TV yayınları yaptıklarını ifade ederek, TARIM TV kurulması konusundaki hukuki altyapı çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Eker, bakanlığın WEB sitesinde de 24 saat çiftçi eğitim filmleri ve tarım bülteni gibi yayınların sürdüğünü kaydetti.