Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2038
EURO
34,9958
IMKB
10.740,000
ALTIN
2.513,550
 
Hava Durumu ANKARA
16 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
'Zengin Olmayan Meclise Giremiyor'
 Zengin Olmayan Meclise Giremiyor
 
Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ile kadın oranı yüzde 17’yle sınırlı Meclis'in yapısınıanlattı . Yaşananlara dair bazı örnekler veren vekil, parti olarak bunu nasıl çözeceklerini ve önümüzdeki seçimlere ilişkin hedeflerini söyledi
 
16.4.2022 - 09:38

MİRAY TAMER / GERÇEK GÜNDEM

Dünyada Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere birçok kuruluş ve devletin çeşitli politikalarla desteklemeye çalıştığı toplumsal cinsiyet eşitliği, Türkiye'de son dönemde oldukça tartışmalı bir konu 
En basit örneğiyle, ülkedeki sorunların çözümünün adresi olan ve mevcut durumda 584 vekilin görev yaptığı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) kadın sayısı 101.

Yani 84 milyon nüfuslu Türkiye’nin yüzde 50’si anlamına gelen 42 milyon 252 bin 172 kişi, yalnızca 101 kişi tarafından ‘temsil ediliyor.’

Bu isimlerden biri, Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil.

Kadıgil, Meclis’i “yaşlı, zengin ve heteroseksüel erkekler kulübü” olarak tanımlıyor. Parti olarak değiştirmek istedikleri unsurlardan birinin de bu yapı olduğunu söylüyor.

Kendisiyle Meclis’i, Türkiye İşçi Partisi’nin hedeflerini, kadınların ve gençlerin sorunlarını, gelecek seçimde nasıl bir yol izleyeceklerini konuştuk

‘MECLİS'E ZENGİN OLMAYAN GİREMİYOR’
- Gençler ve kadınlar özelinde bakıldığında Meclis’teki manzarayı nasıl yorumluyorsunuz?

Kadınların ve gençlerin kesinlikle olmadığı bir yapı olarak tanımlıyorum. Çok açık net bir tablo var. Türkiye nüfusunun yüzde 50’si kadın, Meclis’te kadın vekil oranı yüzde 17, hatta daha da düşük. Türkiye nüfusunun yaş ortalaması 29-30 bantlarında, Meclis’in yaş ortalaması minimum 55. Kadınlar ve gençler açısından Meclis’i yorumlamak için önce Meclis’te kadınların ve gençlerin olması gerekir ki bu yok. Meclis dediğimiz yer hep söylüyorum; yaşlı, zengin, heteroseksüel erkekler kulübü. Böyle bir yer kurmuşlar kendilerine. Zengin olmayan giremiyor. Kadınlara ve gençlere yaklaşımları da; “İki üç kadın arkadaş gönderin de önde dursun.” Gerçekten böyle bakıyorlar kadınlara. “Biraz da kadın olsun.” Gençlere hakeza öyle, “Haydi iki tane de genç olsun.” Niye? “Gençlere ayıp olmasın.” Gençleri temsil etmek diye bir dert yok, kadınları temsil etmek diye bir dert yok.

Şu bana saçma geliyor; “Temsil edeceğiz.” Kadınlar sorunlarını bize anlatsın, biz bir grup erkek, o kadınları temsil edip konuşalım. Gençler sorunlarını bize anlatsın, biz bir grup erkek konuşup onları çözelim. Temel dert burada başlıyor. Bizim kendi dertlerimizi çözeceğimiz bir yapı yok ortada, biz oraya burnumuzu bile sokamıyoruz. 27 yaşında çalışan genç bir kadın arkadaşımın gerçekten milletvekili olma ihtimali yok Türkiye’de. Üniversiteden yeni mezun olmuş, 3-5 yıldır atama bekliyor, bir yandan KYK borcu ödüyor… Böyle bir genç arkadaşın aktif siyasette var olması mümkün değil. Bütün siyasi yapıyı bunun üzerine kurmuşlar. Zaten bu değişmediği için kadın ve gençlerin hayatında hiçbir şey değişmiyor.

 
‘BİZ YAŞLI ADAMLAR KENDİ ARAMIZDA KARAR VERİYORUZ, SİZ DE ÜRETTİĞİMİZ FİKİRLERİN AFİŞLERİNİ ASIN’
- Bu galiba biraz da kendini şöyle belli ediyor; ’kadın kolları’, ‘gençlik kolları’… Ama bir ‘erkek kolları’ yok…

O kadar doğru ki. Siyasete hasbelkader ya da zorlayarak giren insanları da kadınsan kadın kollarında faaliyettesin. O da nedir, ev ziyareti yapmak. Niye? Çünkü kadınlar eve kapalı, ona erkekler ulaşamıyor; kadınlar bu işe yarasın. Erkeklerin ürettiği politikayı kadına anlatacak bir araç. Gençlik kolları dediğin şey; “Biz yaşlı adamlar aramızda karar veriyoruz, bizim ürettiğimiz fikirlerin afişlerini duvarlara asın.” Asıl siyaseti üreten yerlere taşınmıyor bunlar. Bu iki artı iki eşittir dört.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarında da benzerini gördük, 2018’deki seçim döneminde: “Kale içeriden fethedilir.”

Evet, bundan ibaret. Neye ikna edecek? Yeni bir erkeğin geliştirdiği politikaya. O yüzden de bir arpa boyu ilerleyemiyoruz. Egemenlik kayıtsız şartsız milletin değil şu an.

‘SEN KİMSİN Kİ ONUN ÜZERİNE LAF SÖYLÜYORSUN?’
- Siz hiç cinsiyetçi bir söylemle karşılaştınız mı Meclis’te?

Defalarca. Sana yakıştırmıyor. Sen kimsin ki onun üzerine laf söylüyorsun? Adam (AKP Manisa Milletvekili İsmail Bilen) bana 'Edepsiz' dedi ya. Bir ben de değil. İşte Filiz abla (Kerestecioğlu) bir şey söylüyor, “Ama yakıştı mı bir kadına?” deniyor. Böyle bir yaklaşımları var. İnanamıyorlar bile. Bir kadın gelmiş, onun lafının üstüne laf söylüyor, ‘ayar veriyor.’ Evde belki de eşine, kızına, kız kardeşine, annesine kurduğu ve kendini ‘aşırı haklı’ hissettiği ve hatta bu baskıyı kurmazsa daha az erkek hissedeceği şeyler var ya, aynısı Meclis’te de var sanıyor.

‘BABAN GİBİ SEVMESİNLER SENİ, ORADA BİR SORUN VAR’
Örneğin çok daha genç yaşlarda oluyor, senin de hoşuna gidiyor böyle ‘Babam gibi seviyorlar beni.’ Hayır baban gibi sevmesinler seni, orada bir sorun var. Bir fikir sunuyorsun, ‘Ya canım benim, çok tatlı, bizim kız.’ gibi bir yaklaşım oluyor. Biraz daha diş gösterdiğinde zaten ipler geriliyor, hakarete uğruyorsun. “Bir kadın olarak sus”lar başlıyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) orası, girerken “Milletvekili oldum” diyorsun. Ne kadar önemli, ne kadar saygın bir şey bu. Sonra ortama bir bakıyorsun, ortalama bir mahalle kahvesinde daha seviyeli tartışılıyordur ülkenin meseleleri. Mesela bir çıkış yapıyorsun. Asabın bozuluyor, çünkü çok fazla haksızlık var. Bağırıyorsun, haksızlığa uğramışsın. ‘Kadın tabii, duygusal, kendini kontrol edemiyor.’ Aynı şeyi bir erkek milletvekili yapıyor, ‘Adam Trabzonlu tabii, sinirli adam.’ Bunlar da var. Küfürler havada uçuşuyor. Daha sertleşince tekmeler, yumruklar havada uçuşuyor. Böyle bir ortamda ülke yönetiliyor.

SÖYLEŞİNİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Ev Sahibi İle Kiracı Mahkemelik Oldu

HGS Dolandırıcılarına Dikkat!

Gecekondunun Tır Devrildi
»  Emeklilerden Ankara Çıkarması
»  Tatil Sezonu Başlamadan Fiyatlar Uçtu
»  TİK-Tok Sapıkları Tutuklandı
»  Kaset Kumpasçıları Kaçarken Yakalandı
»  Türk Dokumaları Buluşuyor
»  Bayramda 9 Gün Tatil Beklentisi
»  Havalar Ne Zaman Isınacak?
»  "Ekonominin Durumu Berbat"
»  Survivor’da Kim Elendi?
»  Bu İllerde Yaşayanlar Dikkat!
»  Zekeriya Beyaz Vefat Etti
»  Çin'de Karantina Tepkisi
»  Et ve Süt Kurumu'nda Taşeron Tartışması
»  Yaz Gelmeden Bodrum'dan Fiyatlar Geldi
»  Tarkan'dan 80 Milyonluk Yat Yanıtı
»  Tacize Uğradı,İşten Kovuldu
»  Suudi Arabistan'dan Umre Karsarı
»  Sıcaklıklar 15 Derece Birden Düşecek
»  Ankarâ'da Su Kesintisi
»  Nafaka Sınırlandırılacak mı?
»  Adana'da Kahreden Kaza
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.