Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5345
EURO
34,8526
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.440,320
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 22 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
''İktidarlar Hep Övülmek İster''
 İktidarlar Hep Övülmek İster
 
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), medyanın siyaset ile ilişkisinin değerlendirildiği bir toplantı düzenledi
 
25.11.2014 - 19:27

Türkiye'nin en yaygın meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), düzenlendiği "Yakın Tarihimizde Medya Siyaset İlişkileri" başlıklı bir toplantıda, Türkiye'deki ve dünyadaki medya, siyaset ve sermaye ilişkisini ele aldı. Basın Müzesi'nde gerçekleştirilen toplantıya; TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC önceki Başkanı Orhan Erinç, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, TGC Genel Sekreter Yardımcıları Niyazi Dalyancı ve Ahmet Özdemir, TGC Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer ve Sekreteri Haşmet Yavuz, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Sekreteri Engin Köklüçınar'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
TURGAY OLCAYTO: MEDYA SİYASET İLİŞKİSİ SORUNLU
TGC Başkanı Turgay Olcayto, "Medya siyaset ilişkisi Türkiye'nin gündemini geçmişte de bugün de fazlasıyla meşgul etti. Medya siyaset ilişkisi Türkiye gibi bir ülke hep sorunlu gelişti. Basın özgürlüğünün olmadığı gazetecilere baskı uygulanan bir ülkede bu konular her zaman konuşulacak. Bugünkü panelde Babıali'nin kaldırımlarını uzun süre çiğnemiş, her türlü çilesini çekmiş, anılarını biriktirmiş 3 meslektaşım bulunuyor. Türk basınına çok önemli katkıları var" diyerek açılış konuşmasını yaptı.
TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı'nın moderatörlük yaptığı toplantıda gazeteci yazar Altan Öymen ve Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Orhan Erinç konuşmacı olarak yer aldı.
ALTAN ÖYMEN: GAZETECİLER YARGILAMA BİTMEDEN TUTUKLANMAZDI
Gazeteci yazar Altan Öymen, konuşmasında Demokrat Parti döneminde basına uygulanan ağır baskılardan örnekler vererek başladığı konuşmasında şu noktalara dikkat çekti:
"Demokrat Parti döneminde de gazeteciler yargılanırdı. Ancak yargılama bitmeden gazetecilerin tutuklanması söz konusu değildi. Gazeteciler yargılama bitince tutuklanacaklarını bilir evde bavullarını hazırlar, sonra da cezaevine giderlerdi. Vergi müfettişlerinin gazetelere gönderilmesi de uygulanan bir baskı yöntemiydi. Benim kurduğum ANKA Ajansı'na da vergi müfettişleri gönderilmişti. Denetleme yapıldı ufak bir kusur bulundu ancak ceza verilmedi. Sonradan dönemin iktidarını eleştirdiğimiz için Bakan tarafından müfettişlerin gönderildiğini öğrendik. Ancak müfettişler Bakanın dediğine göre değil vicdanlarına göre hareket etmişti. Demokrat Parti döneminde bugünkü gibi medya kuruluşlarını batırabilecek ağır cezalar uygulanmazdı. Türkiye'de hem demokrasi hem de basın özgürlüğü açısından ağır sorunlar yaşadık. Tecrübemiz çok ama bu tecrübelerden yararlanılmıyor. Hatalar tekrarlanıyor"
ORHAN ERİNÇ: İKTİDARLAR HEP ÖVÜLMEK İSTER
Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkanı ve yazarı Orhan Erinç "iktidarların bildik bileli hep övülmek istediklerini" belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Demokrat Parti döneminde besleme basın vardı. Seka'dan alınan kağıtlar iktidara yakın kuruluşlara verilirdi. Muhalif basına verilmesinde zorluk yaratılırdı. Kamu reklamları iktidara muhalif basına verilmezdi. 1960 sonrasında ilanların dağıtımını dengelemek ve hakkaniyet sağlamak için Basın İlan Kurumu kuruldu. Tüm çabalara rağmen resmi ilan dağıtımını etkileyemediler. Şu anda resmi reklamları iktidar eliyle dağıtılıyor. Resmi reklamları hangi kuruluşların aldığını ve onların tirajlarının ne olduğunu bilemiyoruz. Demokrat Parti ile bugünkü iktidarın en önemli benzerliği basına uyguladıkları baskılar. İktidarlar bildik bileli her yaptıklarının övülmesini ister, eksiklerin dile getirilmesinden rahatsız olurlar. DP döneminde de daha sonraki dönemlerde de iktidarlar bu tutumlarını sürdürdüler. Bugünkü iktidar döneminde ise bu tutum tavan yapmış durumda. Ne yazık ki, bugün medya kuruluşlarında da gazetecilik, siyaset, sermaye, tarikat üçgeninden sonra dördüncü gelmeye başladı."



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Cem Küçük'ten Bomba İddia!

Star Gazetesi Nuh Albayrak'a Emanet!

O yayın yönetmeni de gitti
»  Nihal Bengisu Karaca'nın İsyanı!
»  Dış Basın 'Fıtrat'ı Konuşuyor!
»  Gazeteciliği korku ve propagandadan ...
»  ''Her Şeyin Bir Nihayeti Vardır''
»  STAR Depremi Böyle Duyurdu
»  Yandaş Deprem Twitter'a Nasıl Yansıdı?
»  Doğan Grubuyla İlgili Müthiş İddia!
»  Cemil Erten'in Kovulması Bardağı Taşırdı
»  Star'da Kovulmalara Tepki İstifası
»  Görevden Almaları Murat Sancak Duyurdu
»  Star ve Akşam'da Flaş Gelişme
»   'Gazeteci Dediğin Bağımsız Olmalı'
»  İsmail Küçükkaya Kanal D’yi bombaladı
»  Karaalioğlu Hangi Yazarı Star'dan Kovdu?
»  CNN Türk ve Kanal D'de neler oluyor?
»  Flaş!.. Mehmet Baransu gözaltına alındı!
»  Ilıcak:Gündemi Sarsacak Bir Haber Duydum
»  CHP'den Vekillere 'Yandaş Medya' Uyarısı
»  Cumhuriyet, yayın ilkelerini açıkladı
»  Flaş.. Bank Asya 80 Şubesini Kapattı!
»  17 Aralık'ı Haber Yapan Gazetecilere Şok
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.