Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3591
EURO
35,0198
IMKB
9,125
ALTIN
2.325,670
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 20 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İttifaklar 'Ortak Liste' Arayışında
 İttifaklar  Ortak Liste  Arayışında
 
Cumhur ve Millet ittifaklarının cumhurbaşkanı adayları belli oldu, sıra Meclis çoğunluğu için en doğru işbirliğini bulmakta. Birbirini takibe alan iki ittifak birçok ilde ortak liste hesabı yapıyor.
 
15.3.2023 - 09:40

Yüksek Seçim Kurulu’nun 14 Mayıs seçim takvimini açıklamasının ardından siyasi partiler Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekilliği genel seçimi için çalışmalara hız verdi. Seçimlerde asıl yarış, yürütme gücünü elinde bulunduran cumhurbaşkanlığı seçimi için olacak.

Ancak ittifaklar Meclis çoğunluğunu elde etmek için de özel çalışma yürütüyor. Cumhur ve Millet ittifaklarında yer alan her parti bir yandan kendi listesini hazırlarken diğer yandan da karşı ittifakın “tek liste”, “bazı illerde ortak liste” çıkarma olasılığını değerlendirerek alternatifler geliştiriyor.

2Gazete Duvar'dan Nergiz Demirkaya'nın haberine göre 2018 seçimlerinde uygulanan ittifak kanunu, ittifakta yer alan partiler için seçim barajına takılma riskini ortadan kaldırırken, ittifakın toplam oyu üzerinden milletvekili dağılımı da büyük partilere fazladan milletvekili kazandırdı. AK Parti ve MHP geçen yıl yaptığı değişiklikle bu sistemi kaldırdı. Yeni sistem ittifak içindeki partileri yine baraj riskine karşı korusa da her parti aldığı oy oranına göre milletvekili çıkaracağı için ittifakın anlamını azalttı. Bu tablo iktidardan muhalefete tüm partileri “ortak liste” arayışına itti.

AK PARTİ-MHP İLK KEZ ORTAK LİSTEYİ TARTIŞIYOR
2018 seçimlerine Cumhur İttifakı çatısı altında, 81 ilde kendi listeleriyle giren AK Parti ve MHP ilk kez ortak listeyi tartışıyor. Heyetler arası görüşmelerde hangi illerde nasıl bir modelle seçime girilirse daha çok milletvekili çıkarılabileceği hesabı yapıyor. Kulislere göre 15-20 kadar kentte AK Parti ile MHP ortak liste ile seçime girebilir. Ancak bu karar alınırken Millet İttifakı’nın alacağı kararların da etkili olacağı ifade ediliyor.

BBP 30 İLDE LİSTE ÇIKARMAKTAN YANA, FARKLI SEÇENEKLERE KAPI AÇIK
BBP 14 Mayıs seçiminde Cumhur İttifakı çatısı altında kendi amblemi ile yer alacağını duyurdu. Ancak 81 ilde kendi milletvekili listesi ile seçime girme kararı alan BBP getirilecek yeni formüllere kapıyı kapatmış değil. BBP’li üst düzey bir siyasetçi, milletvekili listelerinin verileceği 8 Nisan’a kadar görüşmelerin süreceğini belirterek kendi pozisyonlarına dair şunları söyledi: “1 yıldır, 81 ilde kendi amblemimizle seçime girmek için teşkilatları hazırlıyoruz. Oy potansiyelimiz yüzde 9. Seçimde yüzde 5’e ulaşabileceğimizi öngörüyoruz. İstanbul, Bursa, Manisa, Antalya, Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep, Erzurum, Sivas, Kayseri’nin aralarında bulunduğu 30’a yakın ilde milletvekili çıkarma potansiyelimiz var. Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli'de özellikle göstermek istediğimiz, iki dönem üniversite rektörlüğü yapan Prof. Dr. Durmuş Bozdağ’ın yarışta iddialı olacağını düşünüyoruz. Ama Meclis çoğunluğu için bazı illerde ortaklık kurulabilir. Bazı arkadaşlarımız AK Parti listelerinde yer alabilir. Millet İttifakının bazı illerde blok tek liste ile seçime girmesi halinde Cumhur İttifakı da tek listeye yönelebilir. Tüm bunlar değerlendirilir. Görüşmeler sürüyor.”

AK Parti’nin Cumhur İttifakı’nı genişletmek için Yeniden Refah Partisi ve HÜDA-PAR ile yaptığı görüşmelerde de bu iki partiden adayların AK Parti listelerinden gösterilebileceği konuşuluyor. Ancak ittifaka katılma çağrısına henüz net cevap vermeyen Yeniden Refah Partisi’nin buna sıcak bakmadığı, bazı illerde ise “ortak liste” konusunu değerlendirebileceği belirtiliyor.

TAKTİKSEL ADIMLAR YETMEZ, ADAYLARIN NİTELİĞİ ÖNEMLİ
AK Parti yöneticilerine göre de Meclis’te çoğunluğu elde etmek için atılacak “tek, ortak liste” gibi taktiksel adımlar kadar adayların niteliği de büyük önem taşıyor, “Doğru adaylar bulmamız gerekiyor” deniyor. Mevcut milletvekillerinin büyük oranda değişmesi gerektiği, illerde, yeni, sevilen, etkili isimler bulunması gerektiği vurgulanıyor. Bu arada AK Parti’de Erdoğan’ın mevcut tüm milletvekillerinin yeniden aday adaylığı başvurusu yapmasını istediği biliniyor. Bu talebinse “partide bir küskünlük yaşanmadığı” mesajı verme amacı taşıdığı ifade ediliyor.

Diğer yandan AK Parti’deki üç dönem kuralı ile ilgili de henüz bir karar alınmış değil. Ancak parti yöneticilerinde genel eğilim bu konuda MYK’ya yetki verileceği, üç döneme takılan Hayati Yazıcı, Binali Yıldırım gibi sınırlı sayıda isim için bu kuralın esnetileceği aktarılıyor. Bakanların ise adaylık için Erdoğan’ın işaretine göre tutum alacağı vurgulanıyor.

MUHALEFET 8 NİSAN’A KADAR FARKLI SEÇENEKLERİ MASADA TUTACAK
Millet İttifakı partileri de bir süredir Meclis seçimlerinde kurulacak ittifak seçenekleri üzerinde çalışıyor. Saadet Partisi’nin Millet İttifakı çatısı altında Gelecek Partisi ve DEVA Partisi ile tek liste oluşturarak seçime girmeyi hedeflediği “İttifak içinde ittifak” formülüne DEVA Partisi’nin sıcak bakmadığı biliniyor. Partilerin üzerinde çalıştığı temel formül 30-35 kadar ilde ortak liste ile seçime girmek. Çalışmayı yürüten kurmaylar, “Ne kadar çok ilde ortak liste çıkarsa o kadar avantajlı olur” görüşünde. Bu karar alınırken Cumhur İttifakı’nın oluşturacağı listelerin de önemli olacağı, bu nedenle milletvekili listelerinin verileceği 8 Nisan’a kadar her türlü seçeneğin masada tutulacağı ifade ediliyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Tek Yürek Kampanyasında Kaç TL Toplandı?

Cumhur İttifakında Kriz İddiası

6284 Kanunu Tartışmasına Son Nokta
»  12 Üniversiteye Yeni Rektör Ataması
»  AK Parti’de Konuşulan Sürpriz Hamleler
»  Soylu'dan Kılıçdaroğlu'na Bayrak' Yanıtı
»  Kılıçdaroğlu Sınırın Sıfır noktasında
»  Muharrem İnce'ye Sürpriz Davet
»  YSK Adaylık Ücretlerini Açıkladı
»  "HDP Sçmeni Çoktan Kararını Vermiş"
»  İstanbul'da Büyük Operasyon
»  HÜDA PAR Hamlesi Özer Sencar Şaşırttı
»  Ahmet Özal da Cumhurbaşkanı Adayı
»  Ağca'dan Kılıçdaroğlu'na Destek
»  İhtiyaç Kredilerine Faiz Sınırlaması
»  Yeniden Refah'a 6284 Yalanlaması
»  AK Parti'de Adaylık Bağışları AFAD’a
»  Erdoğan Seçim İçin Düğmeye Bastı!
»  Perinçek'ten AKP'ye PAR' Tepkisi
»  "İlk Turda Birleşelim, Bitirelim Bu İşi"
»  Adaylık Başvuru Ücretleri Belli Oldu
»  Memleket Partisi'nin Adayı Belli Oldu
»  Kılıçdaroğlu Kimlerle Görüşecek?
»   İttifak İçi ittifak Arayışları Hızlandı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.