Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2713
EURO
34,9772
IMKB
10.166,000
ALTIN
2.458,110
 
Hava Durumu ANKARA
6 / 17 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
'' ŞEFFAFLIK BİZİM ÖZ DEĞERLERİMİZDİR''
  ŞEFFAFLIK BİZİM ÖZ DEĞERLERİMİZDİR
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Bugün gelişmiş Batı toplumlarından farlı terminolojilerle maal edilen iyi yönetişmin vasıfları olan; hak, hukuk, şeffaflık, hesap verebilirlik, eşitlik gibi değerler bizim öz değerlerimizdir. Bu değerleri bireysel ve toplumsal hayatımızda gerçekleştirdiğimiz takdirde maddi ve manevi zenginliğe ulaşabiliriz” dedi.
 
13.4.2014 - 00:46

Cumhurbaşkanı Gül, Hazreti Muhammet’in doğumunun 1443. yılı nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Ankara Arena Spor Salonu’nda düzenlediği “Kutlu Doğum Haftası” açılış programına katıldı. Burada bir konuşma yapan Gül, bu etkinliklerin Hazreti Muhammet’in yüce kişiliğinin, örnek hayatının ve aydınlatıcı rehberliğinin doğru bir şekilde anlaşılması ile huzur ve sevgi ikliminin oluşmasına katkıda bulunacağına inandığını belirtti. 

-“TARİHİN DOĞRU OKUNMASI GELECEĞİN TEMELLERİNİ SAĞLAM BİR ŞEKİLDE ATMANIN VAZGEÇİLMEZ ŞARTIDIR”- 

Peygamberlerin farklı tarih dilimlerinde ve farklı coğrafyalarda olmalarına karşın aynı ilahi mesajı ve aynı evrensel hakikati tebliğ ettiklerine vurgu yapan Gül, “Bu inan dinimizin evrenselliğinin ve kuşatıcılığının en önemli dayanağıdır” dedi. 
Gül, Hazreti Muhammed’in içinden çıktığı toplumun ve zaman diliminin değil, tüm zamanlarda ve dünyayı aydınlatacağına işaret etti. 
Hazreti Muhammet’in “Ey insanlar sözümü iyi dinleyin” diye başlayan Veda Hutbesinin bugünün kavramlarıyla “ırk ayrımcılığına, cinsiyet eşitsizliğine ve ekonomik sömürüye karşı” güçlü uyarı ve tembihlerle dolu olduğunu söyleyen Gül, “Bu uyarıların sadece İslam ülkeleri için değil modern, gelişmiş toplumlar için da hala geçerliğini sürdürmesi; Peygamberimizin tavsiye ve uyarılarının tarih üstü evrensel değerini bir kez daha ortaya koymaktadır. Hepimizin bildiği bu gerçekleri yeniden hatırlamamız, İslam dünyası olarak son birkaç yüzyıldır içinde bulunduğumuz durumu ve bugün şahit olduğumuz pek de parlak olmayan sosyo-ekonomik ve siyasi tablonun sebeplerini doğru anlamamızı sağlamak içindir” diye konuştu. 
Tarihi yok saymanın, insanlık tarihine yapılan olağan üstü katkıları bilmenin, hatta yük olarak görmenin son yılların yaşanan olumsuzlukların getirdiği bir kompleksin eseri olduğunu kaydeden Gül sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Sadece zaferler, başarılar ve şeref tabloları ile dolu bir tarih olarak resmetmek de yararsız bir öğünmenin ve tarihsel olgunluklardan uzak bir kutsayıcılığın ürünüdür. Tarihin doğru okunması hem bu günü doğru değerlendirmenin hem de geleceğin temellerini sağlam bir şekilde atmanın vazgeçilmez şartıdır. Son birkaç yüzyılda batı dünyasında entelektüel bir hegemonya oluşturan oryantalizmin İslam dini, Müslüman toplumlar ve İslam kültür ve medeniyeti hakkında çizdiği olumsuz tablonun etkisinde kalıp, İslam dünyasının yaşadığı bütün sosyal, siyasi ve ekonomik sorunların sorumluluğunu dine yükleyen anlayışın hem vahim bir yanlışlığın hem de kısır bir dogmatizmin ürünü olduğu bugün açıkça ortaya çıkmıştır. Bu anlayışların etkisinde kalarak kendi tarihleri, kültürleri ve medeniyetleriyle bağlarını radikal biçimde kopararak halkı ve değerleri ile ters düşen İslam ülkelerinin çoğunun bugün içinde bugün içinde bulunduğu kaotik tablo bu anlayışın çözümsüzlükten ve kaostan başka bir şey üretmediğini göstermektedir. Kaldı ki bu şekilde bir inkarcılık o toplumların Müslüman kimliklerini de ortadan kaldırmamakta, tersine ilave bir takım toplumsal ve siyasal sorunların doğmasına sebep olmaktadır. Bir çok İslam ülkesinde hayal kırıklığı ile sonuçlanan bu eğilimler, 20. Yüzyılın başlarında ortaya çıkıp günümüze kadar devam eden yanlış ve eksik modernleşme anlayışının ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Modernleşmeyi toplumsal, siyasal ve ekonomik standartları yükseltme modeli olarak almak yerine, bir ideoloji ve bir hayat tarzı modeli olarak almak hem modernleşme yolunda başarısızlığa neden olmuş hem de toplumları istikrarsızlaştıran aşırı tepkilerin doğmasına yol açmıştır.” 

-“İKİ DÜNYA ARASINDAKİ FARK ZENGİNLİKLE KALMAYIP TOPLUMSAL GELİŞME ALNINDA BİR KALİTE VE SEVİYE FARKINI DA DÖNÜŞTÜRMÜŞTÜR”- 

19. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı aydınları arasında yaygın olarak tartışılan “Neden geri kaldık?” sorusunun bir çok islam ülkesinde halen geçerliliğini koruduğuna vurgu yapan Gül, “bu tartışmaların yapıldığı günlerin üzerinden bir yüzyıldan fazla zaman geçmesine ve bu süre zarfında İslam coğrafyasında büyük siyasal ve ekonomik değişiklikler yaşanmasına rağmen bu sorunun geçerliğini sürdürmesi; doğru cevaplar verilemediğini veya doğru cevapların doğru politikalara dönüşemediğini göstermektedir. Batının yaşadığı 2 büyük dünya savaşına çöken imparatorluklarının yarattığı şiddetli travmaya rağmen o günlerde batı ile İslam dünyası arasında sosyal, ekonomik ve siyasal alanda mevcut olan mesafe hala kapılabilmiş değildir. Batı toplumlarının yaşadıkları onca travmalardan nihayet ders alarak kurumsal yapılanmada, birey hak ve özgürlüklerinde, refah artışında, gelir dağılımında, teknolojik gelişmelerde ve birey-devlet ilişkilerinde gerçekleştirdikleri ilerlemeler iki dünya arasındaki zenginliği sadece zenginliğe ve ekonomik gelişmeye ilişkin nicelik farklılıklarından ibaret bırakmayıp; maalesef insanı ve toplumsal gelişme alnında bir kalite ve seviye farkını da dönüştürmüştür. Bu farklılığın somut sonuçları olan İslam dünyasındaki otoriter rejimleri, bireysel hak ve özgürlüklerden yoksunluğu, kurumsal geriliği, eğitim yetersizliğini, gelir dağılımındaki eşitsizliği, yoksulluğu, kamu yönetiminde şeffaflık ve hesap verebilirlik kavramlarından uzaklığı görmezden gelmemiz mümkün değildir. İşte içinde bulunduğumuz bu çağda sürdürülmesi mümkün olamayan bu yanlışlıkların birikimi sonucu İslam dünyasında kaçınılmaz baş kaldırmalar olmuş, insanlar haklı taleplerle meydanlara çıkmışlardır” diye konuştu. 

-“EŞİTLİK GİBİ DEĞERLER BİZİM ÖZ DEĞERLERİMİZDİR”- 

Tüm İslam dünyasındaki yönetici kadroların Hazreti Muhammed’in hayatındaki katılımcı, müzakereci ve çoğulcu değerler ile adaleti ve hukuku temel alan yönetim şeklini hayata geçirme yolunda çaba göstermeleri halinde İslam dünyasına hem de kendi ülkelerine en büyük iyiliği yapacaklarına işaret eden Gül, “Bugün inanıyorum ki kendi ülkelerinde daha fazla demokrasi, daha şeffaf bir kamu yönetimi, daha geniş bireysel hak ve özgürlükler, daha fazla hukuk ve adalet için çaba gösteren Müslümanlar hem İslam’ın ruhuna ve temel ilkelerine daha uygun bir tutum sergilemiş olacaklar, hem de kendi ülkelerinin, insanlarının mutluluğuna, refahına katkıda bulunmuş olacaklardır. Unutmayalım ki bugün gelişmiş Batı toplumlarından farlı terminolojilerle maal edilen iyi yönetişmin vasıfları olan; hak, hukuk, şeffaflık, hesap verebilirlik, eşitlik gibi değerler bizim öz değerlerimizdir. Bu değerleri bireysel ve toplumsal hayatımızda gerçekleştirdiğimiz takdirde maddi ve manevi zenginliğe ulaşabiliriz” ifadelerini kullandı. 
Açılış törenine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’ün yanı sıra, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay, Emrullah İşler ile Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve çok sayıda vatandaş katıldı. Görmez törenin kapanışında, katılımcılara sahnede gül hediye etti. (ANKA) 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KCK ANA DAVASINDA TOPLU TAHLİYE

BDP'Lİ KADIN VEKİLLER DE SELFİE YAPTI

İŞTE MERT'İN KATİLİNİ YAKALATAN GÖRÜNTÜ
»  SİYASET YAPMAK İSTEYEN CÜBBESİNİ ÇIKARIR
»  GEZİ DOKTORLARI: ''YAPTIK YİNE YAPARIZ''
»  FETİH İÇİN DEMOKRASİ SEFERİNE ÇIKIYORUZ
»  GENÇLER, CHP'Yİ İŞGAL ETTİ!
»  TÜRBANLI REKTÖRE AĞIR SUÇLAMALAR!
»  CİNSEL TERCİHE GÖRE ÖZEL CEZAEVİ!
»  CHP'DEN AKŞAM'A VERYANSIN!
»  HERKESE TEBRİK MEKTUBU VAR GÖKÇEK'E YOK!
»  ANKARA'LILARA DOLU SÜRPRİZİ!
»  AYM'DEN TWİTTER AÇIKLAMASI!
»  KÖŞK'TE GÜL İLE DEVAM, 2019'DA 3 SANDIK!
»  OYLAMAYA YETİŞEMEYEN VEKİLLER İSYAN ETTİ
»  KANDİL'DEN ÖCALAN'A 5 SAYFALIK MEKTUP!
»  AYK, AKP'YE İNAT TWİTTER HESABI AÇTI!
»  THY'DEN UÇAKTAKİ MİLLETVEKİLİNE ŞOK!
»  KARS'TA ÖFKELİ KALABALIĞA MÜFTÜ UYARISI
»  İSMİ İMAM HATİP LİSESİNE VERİLDİ!
»  DIŞİŞLERİ'NDEN ABD'YE ERMENİ ÖFKESİ!
»  BENZİN VE MOTORİNE ZAM!
»  ÇANKAYA KÖŞK'ÜNDE BİR İLK!
»  CHP'DEN KÖŞK İÇİN SÜRPRİZ İSİMLER
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.