Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
42,8290
EURO
50,6426
IMKB
11.290,000
ALTIN
6.145,600
 
Hava Durumu ANKARA
3 / 6 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Teknoloji   Magazin   Polis Adliye 
 
100 BİN TAKSİCİNİN BEKLEDİĞİTEKLİF!
100 BİN TAKSİCİNİN BEKLEDİĞİTEKLİF!
 
Türkiye’deki 100 bin civarındaki taksicinin yıllardır beklediği, yapılmasını istediği yasal değişiklikleri içeren yasa teklifi CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran tarafından TBMM’ye sunuldu.
 
20.2.2012 - 14:21

 Oran’ın teklifinde taksilerin; ateşli silahlarla saldırıya karşı sürücüleri koruyacak şekilde özel donanımla yenilenmesi halinde bir seferliğe mahsus olmak üzere ÖTV ve KDV alınmamasının yanı sıra korsan taksiler için etkili önlemler getiriliyor. Teklifte, korsan taksiciye 5 bin TL para cezası verilmesi sürücünün ehliyetine ise 20 ceza puanı yazılması, aracın da 6 ay parka çekilmesi öngörülüyor.

Oran, CHP’nin 12 Haziran seçim bildirgesinde de yer alan konuları da içeren toplam 10 maddelik yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Teklifte neler yer alıyor?

“Taksici Esnafının Teşvik Edilmesi, Çalışma Koşullarının İyileştirilmesi, Taksi Sürücüsünün Güvenliğinin Sağlanması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” ile CHP’li Oran’ın getirilmesini önerdiği düzenlemeler şöyle:

Özel kabinli taksiler geliyor

-Taksilerin; ateşli silahlara, bıçak gibi delici aletlerle ve bayıltıcı-yakıcı gazlarla saldırıya karşı sürücüleri koruyacak şekilde özel donanımla yenilenmesi halinde bir seferliğe mahsus olmak üzere ÖTV ve KDV alınmayacak. Kamu bankaları bu işlem için kredi kolaylığı sağlayacak.
- Taşıtı yenileme halinde tanınan KDV ve ÖTV muafiyetinden yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 2 yıl içinde yararlanılabilecek.

Korsan taksiye 5 bin TL ceza

- Kolluk kuvvetlerinin korsan taksi yakalaması durumunda söz konusu araç sahibine, aracın yakalandığı yerin sulh ceza hâkimi tarafından 5 bin TL idari para cezası verilecek, aracın da 6 ay boyunca trafiğe çıkması yasaklanacak. Bugün ise yakalanan korsan taksiye usulen bir ceza kesildikten sonra araç ve sürücüsü salıveriliyor.

Ehliyetten 20 puan düşecek

- “Korsan taksi” tabir edilen aracı kullanan kişiye de 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca 20 ceza puanı verilmesi sağlanacaktır.

- Taksiciler, yeniden “esnaf” statüsüne alınarak BAĞKUR’lu sayılacak ve araç sahibinin yanında çalıştırdığı sürücünün Sosyal Güvenlik Kurumu primlerini yatırması sağlanacak.

Taksi durak ücretleri keyfi belirlenmeyecek

- Taksi duraklarının yıllık kira ücretleri TŞOF tarafından; durağın bulunduğu yerin nüfusuna göre belirlenecek. Buna göre taksi durağının yıllık kira ücreti; durağın bulunduğu yerin büyükşehir belediyesi merkez ilçeleri içerisinde ise yürürlükteki net asgari ücretin 10 katını, il sınırları içerisinde ise 5 katını, diğer ilçe sınırları içerisinde ise 3 katını geçemeyecek. Bugün bu ücret için herhangi bir ölçüt bulunmuyor.

Polis ve jandarmadan özel önem

- Kolluk kuvvetleri ticari taksilerin güvenli seyri için gerekli teknolojik önlemleri ücreti karşılığında sağlayacak ve yolcu taşımacılığı yapan ticari taşıtların denetimine özel önem gösterecek. Bu amaçla kanunun yayım tarihinden itibaren 3 ay içerisinde Bilgi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı ortak yönetmelik yayımlayacak.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


'ERGENEKON'U VİSKİ MARKASI SANIYOR'

TEKİN KURULTAY İDDİALARINA NOKTAYI KOYDU

ANKETLERDE DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK!
»  KEMAL BUKAY, AKTİF SİYASETTE!
»  O KAZAOLMASAYDI BBP KAPANACAKTI!
»  CHP FOKUR FOKUR!
»  KILIÇDAROĞLUNDAN VEKİLLERE FIKRALI MESAJ
»  ''HAKAN ŞÜKÜR'ÜN YERİNDE OLSAYDIM...''
»  ''ZALİMLERİN HUKUKU TESCİL EDİLDİ''
»  ''KURULTAY DEMOKRASİ ŞÖLENİ OLACAK''
»  ''CHP'LİLER İKİYE AYRILIR''!
»  CHP'DE KADINLARA DAYAK!
»  "ERGENEKON'UN KURNAZ TİLKİSİ HALA SIR"
»  "TETİK ÇEKENİN SIRTI SIVAZLANACAK"
»  "İKİ VEKİLİMİZ, BEDENİNİ ÖLÜME YATIRDI"
»  MHP İZMİR İL TEŞKİLATINDA YAS!
»  "ÜFÜRÜKLE GELDİNİZ, ÜFÜRÜKLE GİDERSİNİZ"
»  CUMHURBAŞKANI GÜL’E VETO ÇAĞRISI
»  CEMİL ÇİÇEK'E HABERAL MEKTUBU
»  HAKAN ŞÜKÜR,MECLİS'E NEDEN GİTMİYOR?
»  "GÜLEN GRUBUNA CEPHE ALMAYIZ"
»  "YENİ YEŞİLLER ORTAYA ÇIKACAK"
»  HAKAN ŞÜKÜR, EVİNDE YATAĞA DÜŞTÜ!
»  BAYKAL'A İÇ TÜZÜK BRİFİNGİ!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.