Tam Gün Yasası'na karşı birlik olan sağlıkçılar, 14 Mart Tıp Bayramı'nı protestolarla kutladı. Bakanlık önüne çelenk bırakma eylemi yapan sağlıkçılar, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın kartondan bir robotunu devirerek sağlık uygulamalarına ilişkin tepkilerini dile getirdiler. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise Tıp Bayramı'nı eski müsteşarının belediye başkanı olduğu Trabzon'da kutladı.

"Bayram bizim neyimize"
14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Ankara’da farklı saatlerde çeşitli eylemler yapıldı. Protestolu kutlamaların ilkini Türk Sağlık-Sen üyeleri, Sağlık Bakanlığı önünde yaptı. Türk Sağlık-Sen Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Orhan Yılmaz, 14 Mart’ın uzun yıllar boyunca bayram havası içinde kutlandığını ancak son yıllarda sağlık çalışanlarının düştüğü çözümsüzlük sarmalı yüzünden 'bayram bizim neyimize' demek zorunda kaldıklarını söyledi. "Ticarethaneye dönüşen hastanelerde performans uygulaması başladıktan sonra ameliyat görmemiş kişi, sezaryen olmamış bayan, yeni doğan yoğun bakım ünitesine alınmamış bebek, yoğun bakıma alınmayan hasta yok denecek kadar azdır" diyen Yılmaz, kartondan yapılmış ve yaka kartında "Recep" ismi yazılı robotu devirdi, sonra da Bakanlığın bahçesindeki demirlere taktı. Sendika üyeleri de üstlerindeki beyaz önlükleri çıkararak, Bakan Akdağ'a hediye etmek üzere Bakanlık bahçesindeki demirlere astılar, bir önlüğü de üstüne benzin dökerek yaktılar.
70 siyah çelenk
Başkentte ikinci protesto eylemiyse TTB, tabip odaları, uzmanlık dernekleri ve 17 sağlık meslek örgütünün biraya gelmesiyle gerçekleşti. Hacettepe Üniversitesi’nde toplanan ve Sağlık Bakanlığı'na doğru yürüyen topluluk adına konuşan TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu, "Hükümetlerin tercih ettikleri politikayı uygularken sağlıkçıları kötüleyen, halkla karşı karşıya getiren, gerçek dışı beyanlarla yönlendiren bir tutum izlemelerini kabul etmiyoruz. Bu ülkenin sağlıkçıları olarak bugün, bir kez daha hükümetin bu yaklaşımını protesto ediyor ve tarihe sağlıkçıların meslek kuruluşları, sendika, uzmanlık dernekleri ve derneklerine rağmen icraat yapan bir hükümet ve Sağlık Bakanı olarak kaydediyoruz" dedi. Basın açıklamasının ardından tabip odaları, meslek örgütlerinin temsilcileri, dernekler ve sendikaları temsilen yaklaşık 70 tane siyah çelenk Bakanlık önüne bırakıldı.
Devleti Şahin temsil etti
Tıp Bayramı için Ankara'da düzenlenen resmi törenlere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Afrika'da, Başbakan Tayyip Erdoğan İstanbul'da, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise Trabzon'da olduğu için katılmazken, devlet zirvesini Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin temsil etti. Tıp alanında eksiklerin giderilmesi için çalışmak gerektiğini vurgulayan Şahin, "Ben şu anda bir icra makamında değilim, TBMM Başkanıyım. Ama burada konuşulan ortaya konan fikirleri Meclis Başkanı olarak ilgili bakanlıklara bir yazıyla ileteceğim. Benim görevim, milli iradenin tecelli ettiği makamın, kurumun başkanı olarak siz, bu alanın en önemli isimlerinin dile getirdiği hususları hükümete bildirmektir. Yapılacak çalışmalarda bunların göz önünde bulundurulmasını talep etmektir" dedi.
Yeni tıp fakültelerine tepki
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Ünal da "Çok hızla artan tıp fakültesi ve tıp öğrenci kontenjanı sayıları bugün için bir problemdir. Tıp fakültelerinin açılmasının yanında alt yapılarının tamamlanmış olması da önemlidir, özellikle öğretim üyesi açığının giderilmesi gerekir" dedi. Tam Gün Yasası'na karşı olmadıklarını ancak mevcut halinde bazı sorunların yer aldığını belirten Ünal, yasanın bir kez daha gözden geçirilmesini istedi.
Ankara Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gülriz Ersöz de Sağlıkta Dönüşüm Programı, Aile Hekimliği uygulaması ve Tam Gün Yasasını eleştirdi. Ersöz, "TBMM gündeminde bulunan Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı ile hastanelerimiz tamamen işletmelere dönecektir. Bu yasada sağlık çalışanlarının sözleşmeli statüde çalışması öngörüldüğü için iş güvencesi kaybı söz konusu olacaktır" diye konuştu.
Cindoruk da tam güne karşı çıktı
DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ise 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, "Bilgiyi, bilimi, demokratik tartışma ve katılım anlayışını dışlayan tutumun ürünü olan bu ’Tam Gün Yasası’ kanımca, tam bir dayatmacılık örneğidir. Siyasi iktidar, ’Tam Gün’ uygulamasını demagojik sunumlarla halkımıza şirin gösterme çabasında olmuştur" derken, Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir de Tıp bayramı nedeniyle sağlık çalışanlarına birer kartpostal gönderdi ve hastane polisleri tarafından dağıtılmak üzere bin 500 karanfil hazırlattı.(Radikal)