Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3591
EURO
35,0198
IMKB
9,125
ALTIN
2.325,670
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 20 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
25 Dönem Vekillerin EYT Kulisi
25 Dönem Vekillerin EYT Kulisi
 
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yasa teklifinin önümüzdeki günlerde TBMM’ye sunulması bekleniyor. Teklif ile ilgili çalışmalar devam eder iken, 2015 yılında gerçekleştirilen iki genel seçim arasında görev yapan vekiller, 2 yıl vekillik yapma şartı aranmaksızın milletvekili emeklilik haklarından yararlanmak için kulis yapmaya başladı.
 
23.1.2023 - 16:15

TBMM’nin 25. Dönemi’nde vekillik görevleri sadece 147 gün sürenler, EYT yasa teklifinde kendileri için düzenleme yapılmasını istiyorlar.

Habertürk’ten Ahmet bu konudaki haberi şöyle

Emeklilikte yaşa takılanlar Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden gelecek haberi bekliyor. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Cuma günü yaptığı açıklamada, “ En kısa sürede bu konuyla ilgili kanun teklifimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunacağız. İnşallah şubat ayı içerisinde yasalaştırıp, EYT’li kardeşlerimizin mart ayında emekli maaşlarını almalarına dönük takvimi gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

Cuma günü TBMM’de AK Parti Grubu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratlarının katıldığı toplantıda ise yasa teklifi taslağı üzerinde hukuki ve teknik çalışma yapıldı. Bakanlık bürokratları ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri, AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz ile Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Bülent Turan, Özlem Zengin, Muhammet Emin Akbaşoğlu ve Yılmaz Tunç’un katıldığı toplantıda sunum yaptı. Teklifin önümüzdeki günlerde TBMM Başkanlığına sunulması bekleniyor.

Komisyon ve Genel Kurul’daki görüşmelerin şubat ayı ortalarında tamamlanması halinde, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayanlardan yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getirenler şubat ayı sonuna kadar emeklilik başvurusu yapabilecekler. Ay sonuna kadar emeklilik başvurusunu yapanların aylık bağlama işlemlerinin nisan ayını bulması, ancak, 1 Mart’tan geçerli olmak üzere aylık bağlanması bekleniyor.

EYT yasa teklifi ile ilgili çalışmalar devam eder iken, çeşitli meslek gruplarından kişiler de kendi özlük hakları konusunda kulis faaliyetleri yürütüyorlar. Bunlar arasında 7 Haziran 2015 – 1 Kasım 2015 tarihlerini kapsayan 25. Yasama Dönemi’nde 147 gün milletvekilliği yapanlar da var.

EMEKLİ MİLLETVEKİLİ HAKLARINDAN YARARLANMAK İSTİYORLAR
Milletvekillerine tanınan emeklilik haklarından yararlanabilmek için en az 2 yıl süreyle vekillik yapmak gerekiyor. 25. Yasama Dönemi’nde seçilip 147 gün görev yaptıktan sonra bir daha vekil seçilemeyenler ise 2 yılı tamamlamadıkları için emekli milletvekili haklarından yararlanamıyorlar.

Bu noktada emeklilikte 2 yıl milletvekilliği yapma konusuna açıklık getirmek istiyorum. Kamuoyunda, 2 yıl milletvekilliği yapan herkesin emekli olduğuna ilişkin yanlış bir kanaat bulunuyor.

Milletvekilleri de SSK, BAĞ – KUR veya Emekli Sandığı mensupları ile aynı emeklilik koşullarına tabi bulunuyorlar. Sigortalı çalışmaya başladıkları tarihe göre gereken yaş ve diğer koşulları tamamlamadan emekli olamıyorlar. Örneğin 2000 yılından sonra sigortalı çalışmaya başlayan milletvekilleri de emeklilikte diğer sigortalılar gibi kadın ise 58, erkek ise 60 yaşa tabi bulunuyorlar. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlamış olanlar ise EYT’liler gibi yaş dışındaki diğer koşulları yerine getirerek emekli olacaklar.

Daha önceki çalışmalarından dolayı emekli aylığı almakta olan veya ileride emekliliğe hak kazanan vekiller 2 yıllık milletvekilliği süresini tamamlamışlarsa emekli milletvekili haklarından yararlanıyorlar. Örneğin, BAĞ – KUR statüsünde emekli aylığı almakta iken milletvekili olan veya milletvekilliği yapmakta iken BAĞ – KUR statüsünde emekli aylığı bağlatan kişi 2 yıl görev yaptıktan sonra emekli milletvekili aylığı almaya başlıyor.

Emeklilik için gerekli koşulları tamamlamamış olanlar ise on yıl vekillik yapmış olsalar da yaş ve prim günü gibi koşulları tamamlayıncaya kadar bekliyorlar.

“İKİ YIL VEKİLLİK KOŞULU ARANMASIN” DİYORLAR
2015 yılında 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri arasında 147 gün görev yapanlar, 2 yıllık milletvekilliği yapmış olma koşulu aranmaksızın kendilerine de emekli milletvekili hakları verilmesi için yasa değişikliği yapılmasını istiyorlar. Emsal olarak da 2013 yılında bir defaya mahsus yapılan kanun değişikliğini gösteriyorlar.

19 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren 6385 Sayılı Kanun ile 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen Geçici 38’inci madde, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla milletvekilliği devam edenlerden SSK veya BAĞ – KUR statüsünde emekli aylığı almakta olanlara, 2 yıllık süre beklenmeksizin emekli aylığı bağlanmasını öngördü.

Yasama Dönemi’nde 147 gün vekillik yaptıktan sonra bir daha milletvekili seçilemeyenlerin sayısının 74 olduğu öğrenildi. Bu kişiler, EYT yasa teklifi veya başka bir teklife kendileri için madde eklenerek, 2 yıllık vekillik yapma şartı aranmaksızın emekli milletvekilliği haklarından yararlanmak istiyorlar. Bu amaçla kulis faaliyeti yürütüyorlar.

“ÖLÜRSEK EŞİMİZE VAR BİZE YOK”
5510 Sayılı Kanun’un 43. Maddesinin 7’nci fıkrasına göre, cumhurbaşkanı yardımcılığı, bakanlık veya milletvekilliği görevleri sırasında veya bu görevlerin sona ermesinden sonra ölenlerin eş ve çocuklarına ölüm aylığı bağlanırken en az 2 yıl milletvekilliği yapmış olma şartı aranmıyor. Diğer milletvekili eş ve çocukları ile aynı ölüm aylığını alıyorlar. Nitekim 25. Yasama Dönemi’nde 147 gün vekillik yaptıktan sonra hayatını kaybedenlerden 2 kişinin hak sahibi eş ve çocuklarına dul ve yetim aylığı bağlandığı bildirildi.

Söz konusu eski vekiller, yaşadıkları sürece kendilerine emekli vekil aylığı verilmezken ölümleri halinde eş ve çocuklarına verilmesindeki çelişkiye dikkat çekerek, “Can güvenliğimiz yok. Eşlerimiz için ölümüz canlı olmamızdan daha değerli” şeklinde espri yapıyorlar.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Akşener:Diyarbakır'dan Vekil Çıkaracağız

'10 Mart'ta Yetkimizi Kullanacağız'

Kılıçdaroğlu En Kuvvetli Adaylardan Biri
»  Altılı Masada Hedef 400 Milletvekili
»  ''Asla Kemal Beyin Önüne Geçmem''
»  "Kılıçdaroğlu'ndan İddialı Sözler
»  AK Parti'den Küstah İsveçliye Tepki
»  İsveç'te Skandallar Bitmiyor
»  "Mayıs Ayında'Hadi Güle Güle’ Diyeceğiz"
»  İYİ Parti’den İsveç’e Sert Tepki
»  Bakan Akar'dan İsveç Kararı
»  Vergi Ve Para Cezalarına Af Geliyor
»  Romanlara Özel Konut Projesi!
»  Kılıçdaroğlu'na Tehdit
»  Türkiye'den Bolton'a Çok Sert Tepki!
»  Sözleşmeliye Kadroya Meclisten Onay
»   Ümit Özdağ'a Sürpriz Talep!
»  4 B'li Meclis Çalışanları İsyanda
»   "Tayyip Bey'in Gerçek Dava Arkadaşıyım"
»  Fenerbahçe'de, dört isim yolcu..
»  İşte İYİ Parti'nin Başörtüsü Teklifi
»  Muharrem İnce: Kema Bey'e Oy Veririz
»  Trabzon Uzatmalarda Turladı 4-1
»  Karamollaoğlu: Mayıs’ta İklim Değişecek!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.