CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz'ün, “İstanbuI'da yürütülen Kentsel Dönüşüm Projesi'nin uygulaması nasıl planlanmıştır? Hangi tarihlerde, hangi yıkım ya da diğer çalışmalar, nerelerde yapılacaktır? Yıkımlarm başlamasıyla birlikte, ne kadarlık bir atık malzeme veya moloz ortaya çıkması beklenmektedir?” şeklindeki soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul ve diğer iller için "riskli alan" ilan edilmesinden sonra uygulanacak iş ve işlemler hakkında bilgi verdi. Bakan Bayraktar, yanıtında “Alanda yaşayan nüfus ve yapılara ilişkin mevcut durumun belirlenmesi, elde edilen veriler doğrultusunda alanda yapılacak uygulamaya yönelik yöntem ve yol haritasının belirlenmesi, gerekli görülmesi halinde rezerv yapı alanlarının belirlenmesi ve ilan edilmesi, uygulamaya yönelik Kentsel Tasarım Projelerinin hazırlanması, uygulamaya ilişkin anlaşma sağlanan maliklerin tahliye edilmesi, anlaşma sağlanamayan maliklere yönelik kamulaştırma işlemlerinin tamamlanması ve uygulamaya başlanılması planlanmaktadır” ifadelerine yer verdi.
-“REZERV KONUTLARDA GEÇİCİ İKAMET ETMELERİ SAĞLANABİLECEK”-
Bayraktar, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında yapılacak uygulamalarda, anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan yapıların maliklerine ve malik olmasalar bile bu yapılarda kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak en az bir yıldır ikamet ettiği veya bunlarda işyeri bulunduğu tespit edilenlere konut, işyeri, arsa veya dönüşüm projeleri özel hesabından kredi veya mülkiyet ya da sınırlı ayni hak sağlayan
konut sertifikası verilebileceğini belirterek şöyle dedi:
“Bunlardan konutunu ve işyerini kendi imkanları ile yapmak veya edinmek isteyenlere de kredi verilebilecektir. İstanbul ili başta olmak üzere, riskli alanda bulunan evleri yıkılacak olan hak sahibi vatandaşlarımıza, konut teslimi yapılacağı tarihe kadar kira yardımı yapılabileceği gibi bakanlığımızca belirlenen rezerv konutlarda geçici ikamet etmeleri sağlanabilecektir.
6306 sayılı Kanunun ile afet riski altındaki alanlarda, yerinde ve yapılaşma yoğunluğu artırılmadan, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevreleri oluşturulacaktır. Ancak belirlenen riskli alanların, yeniden yapılaşma için uygun olmaması halinde, taşınmaz maliklerinin Bakanlığımızca belirlenen rezerv yapı alanlarında yerleşmeleri temin edilecektir.”
-“14.5 MİLYON KONUT TARANACAK”-
6306 sayılı Yasanın yürürlüğe girmesi ile Türkiye’de yaklaşık 14.5 milyon konutun taranacağına ve yaklaşık 6.5 milyon konutun ise yıkımının gerçekleştirileceğine işaret eden Bayraktar, “Bu süreçte oluşacak toplam inşaat ve yıkıntı atığının yıllık 37 milyon tona (23 milyon metreküpe) ulaşması beklenmektedir” dedi. (ANKA)