|
|
 |
 |
| |
| DOLAR |
| 42,8012 |
 |
|
 |
| EURO |
| 50,1590 |
 |
|
 |
| IMKB |
| 11.342,000 |
 |
|
 |
| ALTIN |
| 5.972,230 |
 |
|
|
|
Şehir Seçimi

|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
| |
| AB BİZİ NASIL YAVAŞ YAVAŞ YUTUYOR!
|
 |
 |
 |
|
|
|
| Birinci ‘İ’İhracat çöktü; % 4.3'te kaldı. Sanayicinin rekabet gücü bitti. Gıda ve tekstile darbe vuruldu İkinci ‘İ’ İthalat patladı; % 37 arttı. Üretim engellendi.iç piyasa darbe yedi. Baskıyla tarım, tekstil geriledi,hayvancılık yok oldu. |
| |
|
|
 |
|
|
|
|
|
 |
|
DEVLET Planlama Teşkilatı (DPT) verilerine göre, Türkiye, 1 Ocak 1996 yılında Gümrük Birliği’ne girdikten sonra, toplam ithalatı yüzde 22.1, ihracatı ise yüzde 7.3 seviyesinde arttı. DPT’nin, TBMM AB Uyum Komisyonuna sunduğu “Türkiye-AT Gümrük Birliği” raporunda, Türkiye’nin 1995’den 2007’ye kadar olan dış ticaret gelişimi değerlendirildi. Buna göre, Türkiye’nin ithalatı, 1995’de 35 milyar 709 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 1 Ocak 1996’da imzalanan Gümrük Birliği’nden sonra ithalat yüzde 22.1 artarak, 43 milyar 627 milyon dolara yükseldi.
Yatırım malları
1995’de 21 milyar 637 milyon dolar olan toplam ihracat ise 1996’da sadece yüzde 7.3 artarak, 23 milyar 225 milyon dolara çıktı. 2005’de 73 milyar 476 milyon dolar olan toplam ihracat ise 2007’de 107 milyar 154 milyon dolara yükseldi. 2007 yılında, AB ülkelerinden yapılan ithalat 68 milyar 590 milyon dolar, ihracat ise 60 milyar 405 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Raporda, ithalatın mal gruplarına göre dağılımına da yer verildi. Sermaye mallarındaki (yatırım malları) ithalat, 1995’de 8 milyar 120 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu oran, 1996’da Gümrük Birliği sonrası yüzde 25.7 artışla 10 milyar 208 milyon dolara yükseldi. Ara mallarda, 1995’de 25 milyar 78 milyon dolar olan ithalat, 1996’da yüzde 14.5 arttı ve 28 milyar 737 milyon dolara çıktı.Gümrük Birliği sonrası tüketim malları ithalatındaki artış oranı ise yüzde 76.4 oldu. Tüketim mallarında, 1995’de 2 milyar 417 milyon dolarlık ithalat yapılırken, 1996’da 4 milyar 266 milyon dolarlık ithalat gerçekleşti. 2007’de sermaye malları ithalatı 27 milyar 40 milyon dolar, ara mallar ithalatı 123 milyar 573 milyon dolar, tüketim malları ithalatı ise 18 milyar 697 milyon dolar seviyesine ulaştı.
AB, ekonomiyi ipotek altına aldı
TÜRKİYE Gümrük Birliği birlikte AB’ye karşı sadece dış ticaret açığı vermekle kalmadı, ithalatta gümrüklerin indirilmesi dolayısıyla bazı sektörlerde bir çok firma kepenk indirmek zorunda kaldı.
ATO’nun Dış Ticaret Müsteşarlığı, Gümrük Genel Müdürlüğü ve TÜİK verilerinden yararlanarak hazırladığı “Gümrük Kamburu Raporu”na göre, Türkiye’nin AB ülkeleriyle yaptığı ticarete 11 yılda verdiği açık 100 milyar doları buldu.İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Manisalı da Gümrük Birliği’nin Türkiye’nin ihracatı üzerindeki etkilerini şöyle değerlendirdi: “Gümrük Birliği Anlaşması yürürlüğe girdiği 1996 yılından bugüne kadar Türkiye’de en çok gıda, deri, mobilya, tarım ve metal işleme sanayini olumsuz etkiledi. Son olarak da bankacılık sektörü olumsuz etkilenen alanlar arasında yerini aldı. Gümrük Birliği, Avrupa Birliği’nin Türkiye üzerindeki hâkimiyetidir. Gümrük Birliği Anlaşması ile Türkiye, 3. dünya ülkeleriyle olan ilişkilerinde ipotek altına alınmıştır. Dış ticaret açığımızın artmasında en büyük etkiyi Gümrük Birliği yapmıştır. Özellikle tarım sektörü Gümrük Birliği’nden en çok etkilenen alanlar arasında yer alıyor. Örneğin: AB ülkeleri, elmayı Şili’den, muzu Afrika’dan alıyor ve bize satıyor, yanı aracılık yapılıyor, haksız rekabete neden oluyor. Bu nedenle 1996’dan sonra ihracat değil, ithalat patlamıştır. Gümrük Birliği’nin zararları akıllara mal bazında geliyor ancak, AB şirketlerinin Türkiye’deki durumu tarımı etkileyen alan oldu. Eskiden et kombinaları vardı, köylüden 1’e alıp piyasaya 2.5’e satıyordu ancak, bu fark AB şirketleriyle birlikte 5’te 1’e çıktı. AB ülkelerinin şirketleri özelleştirmeden veya satılan tesisleri alıyor. Bunlar köylüye çok düşük bedel ödüyor. Bu da tarımda köylü açısından ikinci bir zarar sahası yarattı ve ticareti daha çok etkiledi. Bu durum Anayasamıza da ayıkırıdır. Türkiye tek yanlı olarak hükümdarlığını teslim etmiş ve AB’nin belirlediği kuralların yükümlülüğü altına bağlanmıştır.”
 |
|
|
|
 |
|
|
Toplam yorum |
0 |
|
Onay bekleyen |
0 |
|
|
 |

Yorumunuz editörlerimiz
tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır. |
|
|
|
 |
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
 |
|
 |
|
Bu kategorideki diğer haberler |

|
|
|
|
|
|
 |
|
|
| ÇOK OKUNANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
AK Parti eski Milletvekili Şamil Tayyar, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Sadettin Saran’ın uyuşturucu ... |
 |
|
 |
 |
|
Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Sadettin Saran, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü “uyuşturucu” ... |
 |
|
 |
 |
|
Ankara Büyükşehir Belediyesi başkanı Mansur Yavaş ve belediyedeki 38 meclis üyesi hakkında 'görevi ... |
 |
|
 |
 |
|
İstanbul Kadıköy'de bir dairede Yavuz Akan ve Demet Altan başlarından silahla vurulmuş halde ölü bulundu..
|
 |
-
|
 |
 |
|
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan yapılan tahminlere göre; hava sıcaklığı, mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. |
 |
|
 |
 |
|
TBMM Dilekçe Komisyonu’nun son verilerine göre, vatandaşlar yasal düzenleme talebiyle Meclis'in ... |
 |
-
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
| YAZARLAR |
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
 |
 |
| ÇOK YORUMLANANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
AK Parti eski Milletvekili Şamil Tayyar, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Sadettin Saran’ın uyuşturucu ... |
 |
|
 |
 |
|
Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Sadettin Saran, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü “uyuşturucu” ... |
 |
|
 |
 |
|
İstanbul Kadıköy'de bir dairede Yavuz Akan ve Demet Altan başlarından silahla vurulmuş halde ölü bulundu..
|
 |
|
 |
 |
|
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan yapılan tahminlere göre; hava sıcaklığı, mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. |
 |
-
|
 |
 |
|
Ankara Büyükşehir Belediyesi başkanı Mansur Yavaş ve belediyedeki 38 meclis üyesi hakkında 'görevi ... |
 |
|
 |
 |
|
TBMM Dilekçe Komisyonu’nun son verilerine göre, vatandaşlar yasal düzenleme talebiyle Meclis'in ... |
 |
-
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
| ANKET |
|
|
 |
 |
|
|
|
| |
 |


 |
Medya
Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden
kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan
haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması
durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır.
Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait
yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz. |
 |
|
| |
|