Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,7042
EURO
47,2918
IMKB
11.038,000
ALTIN
4.378,120
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 33 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AB YİNE MIZMIZLANMAYA BAŞLADI
AB YİNE MIZMIZLANMAYA  BAŞLADI
 
AB Dönem Başkanı Avusturya'nın Başbakanı Schüssel ve Chirac'tan Türkiye için sert uyarılar geldi
 
16.6.2006 - 15:55
AB Dönem Başkanı Avusturya'nın Başbakanı Wolfgang Schüssel, AB'nin hazmetme kapasitesinin yeni üyeler için kriter olmayacağını söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ise, Türkiye'nin Rum gemi ve uçaklarına limanlarını açmaması halinde üyelik sürecinin riske gireceğini söyledi.
AB liderleri, genişleme tartışmalarının damgasını vurduğu Brüksel'deki zirvede, sonuç bildirisinde uzlaşmaya çalışıyor.
Taslakta, Türkiye'ye yönelik, öncekilere oranla daha sert ifadeler var. Taslak metinde "genişleme ritmi, AB'nin hazım gücünü dikkate almalıdır" yazıyor. Ama İngiltere, İspanya ve İtalya'nın bu ifadeye itirazı var.
Avusturya Başbakanı Schüssel, hazmetme kapasitesinin yeni üyeler için kriter olmayacağını açıkladı.
Fransa Cumhurbaşkanı Chirac da, Türkiye'yi Kıbrıs konusunda uyardı. Chirac, Türkiye'nin limanlarının Kıbrıs Rum gemi ve uçaklarına açmaması halinde üyelik sürecinin riske gireceğini söyledi ve "Türkiye AB'ye karşı yükümlülüklerine saygılı olmalıdır" dedi.
Toplantıda, sonuç bildirisinin Türkiye bölümünde ayrıca, reformlarla ilgili uyarı yapılacak, Ortaklık Anlaşması ve Ek Protokolün getirdiği yükümlülüklerin tam olarak yerine getirilmesinin önemi vurgulanacak, ayrıca, AB'nin 21 eylülde yayınladığı 'Kıbrıs deklarasyonu'na değinilecek.
Türkiye - AB fiili müzakereleri başladı
AB ile Türkiye arasındaki fiili müzakereler, Kıbrıs Rum kesiminin tüm engelleme çabalarına karşın 12 haziranda başlamıştı.
Kıbrıslı Rumların, Türkiye ile fiili müzakerelerin 'bilim ve araştırma' başlığında açılıp kapanmasına yönelik itirazları, AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi'nde aşılmıştı.
Son ana kadar Rum kesiminin itirazlarının giderilmesini bekleyen Ankara, AB'nin Ortak Tutum Belgesi'ni inceledi ve Ortaklık Konseyi'ne katılma kararı almıştı.
Bu gelişmenin ardından Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Başmüzakereci Ali Babacan, Lüksemburg'a hareket etmişti.
Kıbrıs Rum yönetimi ile varılan uzlaşmaya göre, AB'nin müzakerelerle ilgili Ortak Tutum Belgesi'ne eklenen bazı ifadelerle fiili müzakerelerin yolu açılmıştı.
Belgede, Gümrük Birliği ve Ek Protokol içinde olmak üzere Ortaklık Anlaşması gereklerinin yerine getirilmesinin önemi vurgulanmıştı.
Bu konuda sorumlulukların yerine getirilmemesi halinde bütün müzakere sürecinin etkileneceği kaydedilen belgede, ''AB, bu çerçevede 21 eylül 2005 tarihinde Kıbrıs ile ilgili yayımladığı deklarasyona atıfta bulunuyor'' denilmişti.
Belgede, gelişmeler çerçevesinde gerektiği takdirde fiili müzakerelerin başlatılacağı bilim ve araştırma faslına geri dönebileceği belirtiliyordu.
'Bilim ve araştırma' faslıyla ilgili AB müktesebatının sınırlı olması nedeniyle fiili müzakerelerin aynı gün açılıp kapatılmasına itiraz eden Rum kesimi, bunu 'Türk liman ve havaalanlarının açılması ve tanınma'yla bağlantılı hale getirmeye çalıştı.
Türkiye 3 ekimde müzakerelere başladı
Türkiye ile AB arasındaki müzakereler 3 ekim tarihinde başlamıştı. Türkiye'nin 3 ekimde AB ile müzakerelere başlamasından önce Avusturya'nın 'imtiyazlı ortaklık' ta diretmesi krize neden olmuştu.
Avusturya, Müzakere Çerçeve Belgesi'ne 'imtiyazlı ortaklık' ibaresinin girmesi için uzun süre direnmişti. 25 üyeli birlik içinde tek kalan Avusturya'nın sonunda direnci kırılmış ve Müzakere Çerçeve Belgesi onaylanmıştı.
Avusturya ile yürütülen pazarlıkların uzun sürmesi nedeniyle diplomaside pek sık uygulanmayan bir kural işletildi. Pazarlıkların yürütüldüğü Lüksemburg'ta saatler gece yarısına iki dakika kala 23.58'de durdurulmuştu.
AB Dönem Başkanlığı'nı yürüten İngiltere, bu süreçte Türkiye'ye önemli ölçüde destek vermişti. AB kulislerinden sızan bilgilere göre, İngiltere'nin diplomasideki başarısı müzakerelerin başlamasında etkili oldu.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TÜRK HAVA YOLLARINDA RÖTAR REZALETİ

CUMHURBAŞKANI NASIL OLMALI?

GÜL, ERDOĞAN'IN CUMHURBAŞKANI TARİFİNİ BEĞENDİ
»  EMNİYET, SABAH'IN HABERİNİ DOĞRULAMADI
»  ERDOĞAN, AB'YE REST: "MÜZAKERELER DURURSA DURUR"
»  ABDULLAH GÜL, TEMMUZ'DA ABD YOLCUSU
»  ATABEY OPERASYONU'NUN ZARFÇISI POLİS ÇIKTI
»  PİSTTEN ÇIKAN UÇAK TOPRAK ZEMİNE OTURDU
»  IRAKTA TÜRK TEKNİSYEN KAÇIRILDI!
»  OMBUDSMANLIK KABUL EDİLDİ!
»  HASTANEYE YAKIN MARKAJ
»  İRAN UÇAKLARI İÇİN TAHRAN'A GİDİYOR
»  KENDİ KAZDIĞI KUYUYA DÜŞTÜ!
»  BAŞKENT'TE TERÖR ZİRVESİ
»  CHP'Lİ ARITMAN'DAN DOĞURGANLIK TEPKİSİ
»  SEZER, SSK YASASINI ONAYLADI AMA...
»  MERSİN'Lİ ÇİFTÇİ BERAAT ETTİ
»  MECLİS'TE MEHMET ALİ ERBİL TARTIŞMASI
»  OĞLU, ÇİLLER'İN ÇENESİNİ KIRDI
»  AĞAR: ÖSS KALDIRILMALI
»  BAYKAL:"BU KOŞULLARDA ERKEN SEÇİM YAKIN"
»  MANGAL KOKUSUNA GİDEN TİMSAH EV BASTI
»  "CUMHURBAŞKANINI MECLİS'TEKİ ÜÇ PARTİ BELİRLESİN"
»  ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN KENDİNİ TARİF ETTİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.