Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,7001
EURO
47,3523
IMKB
11.075,000
ALTIN
4.383,370
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 33 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ABD'DEN TÜRKİYE'YE GÜÇLÜ LİDERLİK MESAJI
ABD DEN TÜRKİYE YE GÜÇLÜ LİDERLİK MESAJI
 
ABD Savunma Bakan Yardımcısı Eric Edelman, Türk tarihinde Atatürk, İsmet İnönü, Turgut Özal gibi “kriz dönemlerini ülkenin ilerlemesine doğru yönlendirmeyi başarmış” liderleri överek, ABD'nin Türkiye'de böyle güçlü liderliğe ihtiyacı olduğunu söyledi.
 
20.6.2006 - 10:54

ABD başkentinde, The Washington Institute for Near Eastern Policy adlı düşünce kuruluşunun geleneksel “Turgut Özal” oturumunda bu yıl, Temmuz 2003-2005 tarihleri arasında Türkiye'de ABD büyükelçiliği görevinde bulunmuş olan Edelman konuştu.

ABD'de Savunma Bakan yardımcılığı görevini yürüten Edelman, ”reformlarıyla Türkiye'nin yüzünü batıya çeviren Atatürk başta olmak üzere İkinci Dünya Savaşı sonrasında ülkeyi BM, NATO gibi uluslararası kuruluşlara yönlendiren İsmet İnönü'yü ve Türkiye'yi ekonomik ve siyasi olarak dünyaya açan” Turgut Özal'ı övdü.

ABD'nin Türkiye'de, “Atatürk, İnönü, Özal gibi liderlere ihtiyacı olduğunu” bildiren Edelman, Atatürk'ün, popülerlik oranını hesaba katmadan ülkenin çıkarına olan reformları kararlılıkla ilerletmesini ve Özal'ın, Körfez Savaşı dönemindeki kararlı tutumunu örnek gösterdi.

“MÜTHİŞ LİDERLİK KAPASİTESİ”

Türkiye'deki mevcut liderliğe ilişkin görüşü sorulan Edelman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, “özellikle hükümetin ilk dönemlerinde siyasi ve ekonomik reformlarda müthiş bir kapasite sergilediğini ve Türkiye'nin Avrupa Birliği ile müzakerelere başlamasına giden yolu hazırladığını” kaydetti. Edelman, hükümetin aynı zamanda Kıbrıs sorununa Annan Planı'na dayalı çözüm yönünde büyük bir cesaret sergilediğini de vurguladı ve bu sayede Kıbrıs'ta “40 yıldır ilk defa çözüme bu derece yaklaşıldığını”, ancak Kıbrıs Rum kesiminin referanduma “hayır” demesiyle sürecin sekteye uğradığını anlattı.

Eric Edelman, “müthiş bir liderlik kapasitesi” bulunduğunu söylediği Erdoğan Hükümeti halen görevde olduğu için bu konuda başka yorum yapmanın doğru olmadığını söyledi.

Edelman, Atatürk'ün, popülerlik oranını hesaba katmadan ülkenin çıkarına olan reformları kararlılıkla ilerlettiğini hatırlattı.

“BİRŞEYLER YAPILMASI GEREK”

Türk halkının Amerikan yönetimine olumlu bakışının bütün dünyaya göre anketlerde en düşük düzeyde olduğu ve yüzde 12'lere indiğinin hatırlatılması üzerine Edelman, Türk ve Amerikan yönetimlerinin üst düzeyde tutarlı bir şekilde fikir alışverişinde bulunmalarının yararlı olacağını söyledi.

Türkiye'de görev yaptığı dönemde Türk halkının Amerika'ya yüzde 23 oranda olumlu baktığını hatırlatan Edelman, bugün yüzde 12'ye düşen bu oran konusunda hem Türk, hem de Amerikan hükümetlerinin birşeyler yapması gerektiğini belirtti.

“TÜRBÜLANS SIR DEĞİL AMA AŞILIYOR”

Edelman, “Türk-Amerikan ilişkileri, her iki tarafın da dikkatini gerektiriyor” dedi. Edelman, iki ülkenin de sürekli olarak ilişkilerin boyutunu geliştirme üzerinde çalışması ve birbirine danışmasının, her iki kamuoyunun da ilişkilerin önemini kavramasına yardımcı olacağını söyledi.

ABD Savunma Bakan Yardımcısı, ”Türk-Amerikan ilişkilerinde sadece Ermeni ve PKK meseleleri yok. Bu ilişkilerin boyutu çok geniş. Kıbrıs, İran, Irak, Suriye, Türkiye'nin enerjinin dağıtıldığı bir merkez oluşu, Türkiye'nin Ukrayna ve Rusya ile ilişkileri ve çeşitli NATO meseleleri söz konusu” dedi.

“ABD, uzun bir tarihimiz olan Türk-Amerikan ilişkilerine değer veriyor” diyen Edelman, 11 Eylül sonrası dönemde, Irak savaşıyla başlayan “türbülansın” bir sır olmadığını, ancak bunların aşılmakta olduğunu kaydetti.

“IRAK, PKK İÇİN BARINAK OLMAKTAN ÇIKMALI”

Edelman konuşması sırasında, “kalbimiz, PKK terörünün elinde hayatını kaybeden Türklerin aileleriyle birlikte” diyerek, Irak'ın terör örgütü PKK için bir barınak olmaktan çıkması gerektiğini söyledi.

Eric Edelman, ABD ile Türkiye'nin, bu konuda işbirliği içinde olduğunu belirterek, “istihbarat paylaşımında iki ülke hiç bu kadar yakınlaşmamıştı” dedi.

Terörist faaliyetleri önlemenin yollarını ararken askeri gücün ötesindeki yöntemlerin de değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Edelman, Güneydoğu'da ekonomik durumun iyileştirilmesi yönündeki çabaların da yararlı olacağını kaydetti.

“TÜRKİYE DE HEDEFTE”

ABD'nin İran konusunu diplomatik olarak çözmeye kararlı olduğunu ifade eden Edelman, Türkiye'nin, bu yönde AB'nin üç ülkesiyle yürütülen sürece verdiği destekten Washington'ın memnun olduğunu ve bu desteğin devam etmesinin beklendiğini söyledi.

Edelman, İran'ın nükleer kapasite elde etmesi durumunda coğrafi olarak bundan en büyük zarar görecek ülkelerin bölge ülkeleri olacağını ve İsrail ile Türkiye'nin “hedefte” bulunduğunu söyledi.

Genel olarak Türk-İsrail ilişkilerinin iyi olması gerektiğini vurgulayan Edelman, İsrail ve Türkiye'nin bölgede iki demokratik ülke olduğunu ve bölgenin demokratik olarak ilerlemesine katkıda bulunduğunu kaydetti.

IRAK

Irak'ta El Kaide liderlerinden Ebu Musab El Zerkavi'nin öldürülmesinin halkta bir rahatlama yarattığını savunan Edelman, Türkiye'nin Irak'ta istikrar için gösterdiği çabaları, özellikle Sünnileri İstanbul'da bir araya getiren girişimi övdü.

Edelman, “aynı Türkiye'de olduğu gibi Irak'ta da demokratik, laik, komşularını tehdit etmeyen bir hükümet görmek istiyoruz” dedi.

"KERKÜK IRAKLILARA AİT" 

Kerkük'ün durumuna ilişkin bir soru üzerine Edelman, “bu, Iraklılar için çok hassas bir konu. Sadece Türkmenler için değil Sünni ve Şii Araplar için de önemli” dedi ve bu kentin konumuna ilişkin kararın Iraklılara ait olduğunu söyledi.

Bir katılımcının, “Irak'ta istikrar için bu ülkenin bir Atatürk'e ihtiyacı olduğu” yönündeki yorumuna karşılık Edelman, Lord Kinrose'un Atatürk ile ilgili sözlerini hatırlattı.

ATATÜRK'ÜN LİBERAL OLMAYAN YÖNTEMLERİYLE MODERNLEŞME

Edelman, Atatürk'ün 1920'lerin Türkiye'sinde “liberal olmayan” yöntemler kullanarak ülkeyi modernize ettiğini, ancak o yıllarda geçerli olabilecek bu yöntemlerin bugün modern dünya tarafından Irak'ta kabul edilmesinin kendi görüşüne göre mümkün olmadığını söyledi.

Edelman, “her ülke kendi yolunu kendisi bulmalı” dedi.

KIBRIS-AB

Kıbrıs meselesinin, Türkiye'nin AB üyeliği önünde engel teşkil ettiği yönündeki bir yoruma karşılık Edelman, bu meselenin ”potansiyel bir engel” olarak görüldüğünü ancak çözülmesi yönünde birlikte çalışıldığını söyledi.

Edelman, Kıbrıs meselesinde Türk hükümetinin son birkaç ayda “esneklik” sergilediğini belirterek aynı esnekliği diğer tarafların da göstermesi gerektiğini kaydetti. ABD'nin, Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteğin 1963 tarihine kadar uzandığını ve yeni bir şey olmadığını belirten Edelman, “biz bu konuda hep tutarlı olduk” dedi.

MODEL TÜRKİYE

Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin öneminin geçmişte, NATO'nun güney kanadı olmasından kaynaklandığını, Soğuk Savaş ve 11 Eylül sonrasında ise bunun, Geniş Ortadoğu bölgesinde demokrasinin yerleştirilmesinde bir çeşit model olmasına dayandığını kaydeden Edelman, “Türkiye'nin AB üyeliği sadece Türkiye'nin değil AB'nin ve dünyanın da çıkarına” dedi.

DANIŞTAY SALDIRISI

Danıştay saldırısının Türkiye'de laikliğe yapılmış bir saldırı olup olmadığı yönündeki soruya karşılık Edelman, “halen soruşturması süren bir konu hakkında yorum yapmakta tereddüt ederim” dedi.

Edelman, Türkiye'nin geçmişte siyasi şiddet yüzünden çok sıkıntı çektiğini belirterek, Türkiye'de kimsenin bu döneme geri dönülmesini istediğini sanmadığını kaydetti.

“PATRONUMLA AYNI GÖRÜŞTEYİM”

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in, “Türkiye eğer 1 Mart Tezkeresi'ne onay verseydi Irak'ta isyancıların bugünkü kadar güçlü olmasının önüne geçilebileceği” yönündeki görüşüne katılıp katılmadığı sorulan Edelman, “patronumla aynı görüşteyim” derken, ”açıkça söylemek gerekirse bu, hiçbir zaman cevabını bilemeyeceğimiz bir şey. Şu anda bulunduğumuz noktadayız. İki ülkenin de geçmişte olanlara obsesif bir şekilde takılmaktan vazgeçmesi gerek” dedi.

Edelman, Süleymaniye olayının da artık geride kaldığına işaret etti.

TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ

Edelman, bir soru üzerine, Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerini ilerletmesinin, Türkiye'nin batıyla ilişkilerine alternatif olarak görülmemesi gerektiğini söyledi. Eric Edelman, ABD'nin, Türkiye'nin hem Rusya, hem de Ukrayna ile yapıcı ilişkiler içinde olmasını görmekten memnun olacağını kaydetti.

Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının işlerlik kazanmasına da değinen Edelman, Türkiye'nin bölgede bir “enerji deposu” rolü oynayacağını söyledi ve 10 yıl önce Baku-Tiflis-Ceyhan hattına inanmayanların varlığına işaret etti.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BLAİR'İN PARTİSİ DİBE VURDU

SEZER 3. ADAM OLUR MU?

ANKARA, ŞİMDİDEN 'YAŞ'A KİLİTLENDİ
»  ABDULLAH GÜL: "İSLAM'DA REFORM GEREKLİ"
»  BAŞKENT'LİLERE KÖPRÜLÜ KAVŞAK EZİYETİ
»  ERDOĞAN:"BİZ ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK"
»  ŞEMDİNLİ KARARA BAĞLANDI!
»  ANKARA TEDİRGİN!
»  22 İL KENE TEHDİDİ ALTINDA
»  ÖCALAN, TMY'DEN FAYDALANAMAYACAK
»  HAVA YASTIĞI İLE GELEN FECİ ÖLÜM
»  YAŞ KARARLARI TARTIŞMASI.. KAPUSUZ:"TEAMÜLLER VAR"
»  SEZER, BUGÜNE KADAR 258 MAHKUMU AFFETTİ
»  AKP VE CHP ÖCALAN MADDESİNDE ANLAŞTI
»  KABİNE'DE BÜYÜKANIT KRİZİ
»  BAYDEMİR'E 7 YAKIN KORUMA
»  ERDOĞAN, ENGEL KİTABI YAZACAK
»   BAYDEMİR'DE KORKU HİSTERİSİ BAŞLADI
»  BAŞKENT'TE GÖSTERİ UÇAĞI DÜŞTÜ
»   VEKİL KARDEŞİ 20 MİLYON YTL TOKATLADI,ORTADAN KAYBOLDU
»  İNSANI ŞOK EDEN BİR BEBEK VAHŞETİ
»  MUŞ TA YÜK TRENİNE TERÖRİST SALDIRISI
»  DANIŞTAY'A X -RAY CİHAZI ALDILAR KAPIYA KOYDULAR
»  RÖTAR REZALETLERİNİ KALİTE BELGESİYLE SÜSLEDİLER
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.