|
|
 |
 |
| |
| DOLAR |
| 48,2580 |
 |
|
 |
| EURO |
| 55,9748 |
 |
|
 |
| IMKB |
| 14.641,560 |
 |
|
 |
| ALTIN |
| 6.910,292 |
 |
|
|
|
Şehir Seçimi

|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
| |
| ABD PKK'Yİ TÜRKİYE'DE SİYASALLAŞTIRMAK İSTİYOR
|
 |
 |
 |
|
|
|
| ABD Dışişleri Bakanlığının terörizmle mücadele koordinatörü Büyükelçi Dell Dailey, terör örgütü PKK'ya karşı “hem Türkiye içinde hem de Irak'ta, askeri değil siyasi çözümden yana olduklarını” söyledi.
|
| |
|
|
 |
|
|
|
|
|
 |
Dailey, Washington Institute adlı düşünce kuruluşunda düzenlenen özel bir toplantıda, terörizmle mücadele konusunda ABD'nin bütün dünyadaki faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi ve soruları yanıtladı. Terör örgütü PKK ile mücadeleye ilişkin sorulara karşılık Dailey, “ABD Başkanı George W. Bush'un kararı çerçevesinde”, Türkiye ile istihbarat paylaşıldığını ve bu sistemin işlediğini söyledi.
“PKK İÇİN ASKERİ BİR ÇÖZÜME BAKMADIK”
ABD Kara Kuvvetlerinde 36 yıl hizmet vererek korgeneralliğe kadar ulaşan ve şu andaki pozisyonundan önce Özel Operasyonlar Merkezi'nin direktörlüğünü de yürütmüş olan Dailey, “PKK için askeri bir çözüme bakmadık. Bizim tercihimiz, siyasi bir çözümdür. Ve Irak, Türk ve Amerikan hükümetlerini bir araya getirerek büyük bir diplomatik muhakeme sergiledik” dedi.
Bunun ardından Irak hükümetinin PKK'yı terör örgütü olarak kabul ettiğini belirten ve bunun “ileriye doğru atılmış önemli bir adım” olduğunu söyleyen Dailey, Irak hükümetinin şimdi PKK tehdidini, kuzeydeki kendi sınırları içinde, “uygun olduklarına inandıkları bir sistemle” ortadan kaldırma sorumluluğu bulunduğunu söyledi ve “bizim tercihimiz siyasi bir çözüm olacaktır” dedi.
“ASKERİ DEĞİL SİYASİ BASKI ETKİLİ OLDU”
Dailey, bir çatışmanın ardından kaybolan 8 Türk askerinin, kuzey Irak üzerinden Türkiye'ye geri dönmesinin sağlanmasında, “askeri baskının değil siyasi baskının” etkili olduğunu savundu.
ABD'nin Türkiye ile “üzerinde eyleme geçilebilir” istihbarat mı yoksa sadece istihbarat mı paylaştığı yönündeki bir soru üzerine Dailey, “üzerinde eyleme geçilebilir türden mi yoksa sadece istihbarat mı, ben bunu söyleyemem. Bunu istihbarat olarak nitelendiriyorum. Eylemin tanımlanmasına bağlı. Şunu biliyorum ki, Başkan Bush'un açıklamasına dayalı olarak Türklere istihbarat verildi” dedi.
Terör örgütü PKK ile mücadelenin “askeri değil siyasi” olması yönündeki eğilimini biraz daha açması istenen Dailey, bununla “hem Türkiye içinde hem Irak içinde siyasi çözümü” kastettiğini söyledi. Dailey, “hem içerde hem de dışarıda” dedi.
Konuşmasında genel olarak dünyada terörizmle mücadeleden bahsederken, öldürme ve hapsetmenin terörü bitirmede yeterli olmadığını savunan Dailey, terör örgütü El Kaide'nin her gün yeni insanları kendi saflarına katmasının engellenememesi durumunda, terörle mücadelenin başarıya ulaşamayacağını kaydetti.
Dailey, serbest ticaret bölgeleri oluşturarak, hukuk kurallarının uygulanmasını ve iyi bir eğitimi sağlayarak, sosyal faaliyetlerle ve eğlence faaliyetleri yaratarak, insanlara terörden başka alternatifler sağlanmasının yerinde olacağını söyledi. Dailey, ekonomik olarak dezavantajlı insanların, teröre alet olma konusunda daha zayıf konumda bulunduklarını ifade etti.
Bir katılımcının, 11 Eylül'den sonra ABD'nin terörizme karşı savaşı kazanmakta olup olmadığı yönündeki sorusunu yanıtlayan Dailey, “evet kazanıyoruz” yanıtını verdi.
Dailey, diplomatik, ekonomik ve diğer alanlarda teröre karşı başarılar kazanıldığını, terör örgütünün birçok elebaşının yakalandığını ancak daha çok gidilecek yol bulunduğunu söyledi. Dailey, El Kaide'nin lideri Usame bin Ladin için ise, bu tür teröristleri yakalamanın kolay olmadığını belirtmekle birlikte, “onu yakalayacağız. Zaman içinde yakalayacağız. Kültürel, siyasi, dini, fiziksel sığınaklar kullanıyor olabilir, ancak sonunda onu yakalayacağız. Bu adamın üzerine işaret konuldu. Dünyanın her yerinde terörle yeterince zarar verdi” dedi.
 |
|
|
|
 |
|
|
Toplam yorum |
0 |
|
Onay bekleyen |
0 |
|
|
 |

Yorumunuz editörlerimiz
tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır. |
|
|
|
 |
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
 |
|
 |
|
Bu kategorideki diğer haberler |

|
|
|
|
|
|
 |
|
|
| ÇOK OKUNANLAR |
 |
 |
-
-
|
 |
 |
|
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Türkiye ile olası bir çatışma ihtimaline ilişkin soruyu İsrail ... |
 |
|
 |
 |
|
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Kevin Warsh, enflasyonun hala çok yüksek seyrettiğini belirterek ... |
 |
|
 |
 |
|
Koza TV’de üst üste ayrılıklar yaşanıyor. Yayın Kurulu Başkanı Özgür Çakmakçı’nın görevinden ayrıldığını ... |
 |
|
 |
 |
|
Trendyol Süper Lig'in 3. hafta açılı maçında Gençlerbirliği ile Erzurumspor FK 1-1 berabere kaldı.Gençlerbirliği, |
 |
-
|
 |
 |
|
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Lideri Putin, Bişkek'teki ŞİÖ Zirvesi'nde bir araya gelecek. Görüşmede ... |
 |
|
 |
 |
|
Muğla'nın Fethiye ilçesinde orman yangını çıktı. Alevler ilçenin dört bir yanından görülürken, ... |
 |
|
 |
 |
|
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 'Süleymancılar' operasyonu kapsamında 35 kişinin tutuklandığını ... |
 |
|
 |
 |
|
Fenerbahçe’de Anderson Talisca ile yollar ayrılıyor. Sarı-lacivertliler, Brezilyalı yıldızın transferi ... |
 |
-
|
 |
 |
|
Sağlık Bakanlığının yayımladığı yeni tebliğle ilaç fiyatlarının belirlenme esasları yeniden çizildi. ... |
 |
|
|
|
 |
|
 |
 |
| YAZARLAR |
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
 |
 |
| ÇOK YORUMLANANLAR |
 |
 |
-
-
|
 |
 |
|
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Lideri Putin, Bişkek'teki ŞİÖ Zirvesi'nde bir araya gelecek. Görüşmede ... |
 |
|
 |
 |
|
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de büyük bir patlama meydana gelirken, Rusya Savunma Bakanlığı seyir ... |
 |
|
 |
 |
|
Muğla'nın Fethiye ilçesinde orman yangını çıktı. Alevler ilçenin dört bir yanından görülürken, ... |
 |
|
 |
 |
|
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yargılandığı dava savunmasını içeren "Millet Şahidimdir" adlı kitabın ... |
 |
-
|
 |
 |
|
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Kevin Warsh, enflasyonun hala çok yüksek seyrettiğini belirterek ... |
 |
|
 |
 |
|
Koza TV’de üst üste ayrılıklar yaşanıyor. Yayın Kurulu Başkanı Özgür Çakmakçı’nın görevinden ayrıldığını ... |
 |
|
 |
 |
|
Fenerbahçe’de Anderson Talisca ile yollar ayrılıyor. Sarı-lacivertliler, Brezilyalı yıldızın transferi ... |
 |
|
 |
 |
|
Sağlık Bakanlığının yayımladığı yeni tebliğle ilaç fiyatlarının belirlenme esasları yeniden çizildi. ... |
 |
-
|
 |
 |
|
Fenerbahçe'yle sözleşmesi feshedildi; Cengiz Ünder'in yeni adresi Çorum FK oldu! |
 |
|
|
|
 |
|
 |
 |
| ANKET |
|
|
 |
 |
|
|
|
| |
 |


 |
Medya
Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden
kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan
haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması
durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır.
Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait
yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz. |
 |
|
| |
|