Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5862
EURO
34,8456
IMKB
9.648,000
ALTIN
2.497,260
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ABD'de Enflasyon 40 Yılın Zirvesinde
ABD de Enflasyon 40 Yılın Zirvesinde
 
ABD'de Aralık ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi açıklandı. ABD'de yıllık enflasyon Aralık'ta yüzde 7 olarak kaydedildi. Böylelikle yıllık enflasyon Haziran 1982'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
 
12.1.2022 - 19:04

ABD'de aralık ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi açıklandı.  ABD'de yıllık enflasyon aralıkta yüzde 7 olarak kaydedildi. Böylelikle, ABD'de enflasyon 40 yılın zirvesine çıktı.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, aralık ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,5 arttı. Piyasa beklentisi artışın yüzde 0,4 olacağı yönündeydi.

1982'den bu yana en yüksek seviye

Tüketici fiyatlarında yıllık bazda artış yüzde 7,0 olarak gerçekleşti. Uzmanar da yıllık artışın yüzde 7,0 olacağı tahmininde bulunmuşlardı.ABD'de yıllık enflasyon 40 yılın zirvesinde aralık ayı sonuçları beklentinin üstünde çıktı

Böylece 1982 yılı Haziran ayından bu yana en yüksek seviye görüldü.

Çekirdek fiyat olarak kabul edilen gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,6, yıllık yüzde 5,5 arttı.

Ülkede enerji fiyatları aylık yüzde 0,4 azalırken, yıllık yüzde 29,3 artış gösterdi. Gıda fiyatlarında aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 6,3 artış yaşandı.

Ortalama haftalık kazançlar yüzde 0,1 artış gösterdi.

FED Başkanı Powell'ın açıklamaları

Bloomberg Economics, Omikron varyantı kaynaklı arz sıkıntılarının ABD enflasyonu üzerinde ilk çeyrekte ilave yukarı yönlü baskı kurabileceğini öngörüyordu.

Bununla birlikte ülkede fiyatları yukarı iten unsurların yılın kalan kısmında etkisini azaltacağı da tahmin ediliyordu. Verilerden önce konuşan ABD Merkez Bankası Fed’in Başkanı Jerome Powell, yüksek enflasyonun ABD’deki ekonomik toparlanma için “ciddi bir tehdit” olduğunu ve Fed’in enflasyonu dizginlemek için gerekeni yapacağını söylemişti.

ABD Senatosu Bankacılık Komitesi’ne hitap eden Powell, Fed’in sıfıra yakın seviyedeki faiz oranlarını artırmaya ve 8,8 trilyon dolarlık bilançosunu küçültmeye başlayacağını söylerken, bunu aşırı ısınan bir ekonomiyi soğutmaya yönelik bir politika olarak değil, pandemi döneminde uygulamaya sokulan ultra gevşek acil önlemlerin kaldırılması olarak sunmuştu.

Bu yıl normal arz koşullarına dönüleceğini düşündüğünü belirten Powell, “Enflasyonun beklenenden daha uzun süre yüksek seviyelerde kaldığını görürsek, faiz oranlarını zaman içinde daha fazla artırmak zorunda kalırsak, artırırız.” dedi.

“Gerçekten bu yıl boyunca normale daha yakın bir politikaya geçeceğiz, ancak şu an bulunduğumuz yerden normale giden uzun bir yol var” diyen Powell, bu sürecin istihdam oranı üzerinde olumsuz bir etkisi olmasını beklemediklerini belirtti.

Faiz artışı için Mart sesleri yükseliyor

Powell, faizlerin hangi ay itibarıyla artmaya başlayacağı konusunda işaret vermese de bilançoyu küçültmeye bu yıl başlayacaklarını net olarak ortaya koydu. Fed’in iki bölgesel başkanı dünkü açıklamalarında Powell’ı destekledi. Bu yıl faiz kararlarında oy hakkı bulunan Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ekonomi mevcut görünümünü korursa mart ayında faiz artırmayı destekleyeceğini söyledi. Kansas City Fed Başkanı Esther George da Fed’in bilançosunu, normalleşmenin erken aşamalarında küçültmeye başlamaktan yana olduğunu belirtti.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Belarus SınırındaToplu Mezar İddiası

Nazarbayev Öldü İddiası

Kazakistan'da Ortalık fena Karıştı
»  Fransa'dan Korkutan Açıklama
»  ABD'de Biden'a Suikast Girişimi
»  Çin'den Tayvan'a Yaptırım Uyarısı
»  Bangladeş'te Dünyayı Sarsan Yangın
»  Rusya ve Ukrayna'dan Ateşkes Anlaşması
»  Biden: 2024'te Yeniden Aday Olacağım
»  Kraliçe Elizabeth'e Omicron Önlemi
»  Omicron İngiltere'de 12 Can aldı
»  Aliyev ve Paşinyan Anlaştı
»  Omicron'un Yayılımı Durdurulamıyor
»  Rusya'dan Tehdit Gibi Açıklama
»  Toyota'dan Üretimi Durdurma Kararı
»  Biden'den Putin'e Ukrayna Mesajı
»  "Esad'ın Kardeşi UyuşturucuBaronu Olmuş"
»  İngiltere'de Omicron Paniği
»  Lukaşenko'dan Nükleer Silah Tehdidi
»   Barbados Cumhuriyet İlan Etti
»  Venezuela'da Zafer Maduro'nun!
»  Bulgaristan’da Otobüs Faciası,46 Ölü
»  Putin 3. Doz Aşısını Oldu
»  Biden Yetkilerini Geri Aldı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.