Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,8638
EURO
47,8563
IMKB
10.871,000
ALTIN
4.413,650
 
Hava Durumu ANKARA
16 / 31 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AHMET TÜRK VE AYSUL TUĞLUK'U ÜZECEK HABER!
AHMET TÜRK VE AYSUL TUĞLUK U ÜZECEK HABER!
 
Tuğluk ve Türk’ün milletvekilliğinin iadesinin hukuki yönden mümkün olmadığı yönünde olduğu belirtildi.
 
28.10.2010 - 07:10

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 11 Aralık 2009’da DTP’nin kapatılmasıyla birlikte milletvekillikleri düşen Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk’un milletvekilliklerinin iadesi yönündeki başvurunun ardından, konuyla ilgili hukukçulara ve TBMM Kanunlar Kararlar Dairesi’ne araştırma talimatı verdi.

Milletvekilliklerinin iadesini isteyen Tuğluk ve Türk, TBMM Başkanlığı’na yaptıkları başvuruda şu ifadelere yer verildi: "12 Eylül referandumu sonucu kabul edilen yeni Anayasa 84. madde değişikliği ile partilerin kapatılması durumunda milletvekili üyeliklerinin düşürülmesi hükmü kaldırılmıştır. Bu hüküm yürürlüğe girmekle fiili olarak etkilidir. Anayasa’nın 90, AİHS’ne Ek. 1 Nolu Protokolün 3. maddesi uyarınca üyeliğimizin düşmesine neden olan hükümler yürürlükten kaldırıldığı ve yasama dönemi sürdüğünden görev süremiz son bulmadığı için, TBMM kararıyla düşürülen üyeliğimizin, devamına karar verilmesi." Bunun üzerine Meclis Başkanlığı da harekete geçerek söz konusu taleple ilgili kapsamlı bir araştırma başlattı.

ANKA’nın edindiği bilgilere göre; Tuğluk ile Türk’ün iade talepleri Meclis Başkanlığı’nca kapsamlı bir şekilde araştırılıyor.

Hukuki yorum ve değerlendirmelerin, Tuğluk ve Türk’ün milletvekilliğinin iadesinin hukuki yönden mümkün olmadığı yönünde olduğu belirtildi. Gerekçe olarak da parti kapatmalarının ceza davası, milletvekilliğinin düşmesinin de ‘cezalandırma’ kararı olmadığı, bu nedenle de iadelerinin mümkün olamayacağı yorumu yapıldı. Meclis Başkanlığı ayrıca, 12 Eylül 1995’de Demokrasi Partisi için Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar gibi değişik kararları da inceliyor.

Özellikle 1995 yılında Anayasa Mahkemesi’nin Demokrasi Partisi hakkında verilen karara ilişkin dosyada araştırma kapsamında mercek altına alındı. 1995’de Demokrasi Partisi ile ilgili verilen kararında yer alan, "Kendine özgü ayrı bir dava, kendine özgü ayrık bir dava (değişik işler), milletvekilliği sona eren bir dava ceza davası değil, Anayasal bir karar ve kesin sonuç" gibi gerekçelere bakılıyor.

Öte yandan bu talepler hukuk dilinde "sui-generiz" kendine özgü yargılama türü olarak yorumlanıyor. Dolayısıyla, kapatma davalarının ceza davası görülmediği için, Tuğluk ile Türk’ün de iadesinin mümkün olmadığı yorumları da yapılıyor.
27 EKİM 2010



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


POLİS OLMA ŞARTLARINDA DEĞİŞİKLİK!

CHP, YARGITAY YAZISININ GEREĞİNİ YAPACAK!

CHP'DEN DENİZ FENERİ HAMLESİ
»  "KEMALİZMİN SONU GELDİ"
»  DIŞ TİCARET AÇIĞINDA ŞOK EDEN ARTIŞ!
»  HASTANELERE KAMERALI GÖZALTI!
»  "GALİBA ARI KOVANINA FENA ÇOMAK SOKTUK"
»  RÜŞVET YİYEN MEMURA CEZA İNDİRİMİ!
»  GENELKURMAY'IN İSTEDİĞİ ASKERLİK SÜRESİ!
»  İNTERNET GAZETECİLİĞİNE 5 MİLYON DOLAR!
»  KAYALAR ISITILIRSA 8 MİLYAR TON PETROLÜMÜZ OLACAK
»  SAFİYE SOYMAN'IN GELİNİNDEN 100 BİN LİRALIK DAVA
»  AVUSTRALYA'DAN 18 BİN KURBANLIK MERİNOS GELİYOR
»  CASUSLUK SORUŞTURMASINDA 3 ASKER SERBEST
»  CHP'DEN 'DENİZ FENERİ' HAREKATI!
»  İTO BAŞKANI TUTUKLANDI!
»  BEDELLİ ASKERLİK BEKLEYENLERE KÖTÜ HABER!
»  CHP'NİN MEKTUP İDDİASI DOĞRU MU?
»  SIFIR ARABADAN SONRA MAAŞLARADA OKKALI ZAM
»  DÜNYA YOLSUZLUK LİSTESİNDE TÜRKİYE KAÇINCI SIRADA?
»  KISA ASKERLİK BEKLEYENE KÖTÜ HABER!
»  MERKEZ BANKASI'NDAN HÜKÜMETE AÇIK MEKTUP!
»  TÜRKİYE, AİHM'DE YİNE MAHKUM OLDU!
»  TT NET'TEN İKİSİ BİR ARADA 501'Lİ HAT!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.