Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
IMKB
9.168,000
ALTIN
4.018,460
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 18 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AK PARTİ VE CHP'Yİ KIZDIRACAK ANKET!
AK PARTİ VE CHP Yİ KIZDIRACAK ANKET!
 
Kadir Has Üniversitesi’nin sonuçları önceki gün duyurulan “Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması”nın üçüncüsü, etkili ve becerikli bir ana muhalefeti sandıkta mükâfatlandıracak şartların olgunlaşmakta olduğunu gösteriyor.
 
14.1.2011 - 07:50

Mamafih, ana muhalefet CHP’nin toplumun çoğunluğu tarafından henüz “etkili” olarak görülmediği de aynı araştırmanın diğer bir sonucu.
Önce, muhalefet için vaatkâr koşullar nasıl beliriyormuş ona bakalım...
8-18 Aralık 2010 tarihleri arasında, 26 ilde ve bin kişi nezdinde telefonla yapılan araştırmaya göre Türkiye’nin şu andaki en büyük sorunu açık ara işsizlik (yüzde 54,3). Bunu “terör” (yüzde 14,7) ve “ekonomik kriz” (yüzde 10,2) izliyor.
Türkiye’de işsizlik o kadar büyük bir sorun ki...
Deneklerin yüzde 16,8’i “İşsizim” diyor.
Yüzde 67,6’sının akrabaları arasında işsiz varmış. Yüzde 74,9’u da yakın çevresinde işsiz olduğunu söylemiş; yani her dört kişiden üçü...
Halkın çoğunluğu (yüzde 59,5) işsizlikten AKP hükümetini sorumlu tutuyor.
Daha büyük çoğunluğu da (yüzde 67,2) çözümün adresi olarak yine hükümeti gösteriyor.
Bu tablo, seçim kampanyası stratejilerinde işsizliğe özel ve merkezi bir yer verilmesini zorunlu kılıyor.
Bütün iş muhalefetin performansında... İstihdamı artırmaya yönelik, somut ve inandırıcı projeleri zamanında üretip, bunu seçmene anlatmayı başarmasında...
Kadir Has Üniversitesi’nin araştırması, iktidarda artık sekiz yılı geride bırakmış olan AKP’nin seçmen nezdindeki algısının, bir yıpranma etkisi altında bulunduğuna işaret eden ilginç veriler içeriyor.
Bu da gayet doğal... Eskiyen iktidarlar hakkındaki algının olumsuza doğru değişimi, demokratik yenilenmenin önünü açan son derece sağlıklı bir durumdur.
Negatif değişim en çok “AKP hükümetine duyulan güven” başlığı altında hissediliyor. Veriler, aynı araştırmanın Haziran 2010’da yapılan ikincisinden elde edilenlerle kıyaslandığında karşımıza dramatik sonuçlar çıkıyor.
“AKP iktidarına güveniyorum” diyenler Haziran 2010’da yüzde 44 iken, bu oran altı ay içinde yüzde 26,5’e düşmüş.
“Güvenmiyorum” diyenlerin oranı da yüzde 32,6’dan yüzde 54’e çıkmış.
“Hükümet başarılı mı değil mi?” sorusuna verilen cevaplarda da AKP iktidarı aleyhinde bir dengesizlik söz konusu.
“AKP başarılıdır” diyenlerin oranı yüzde 26.
“AKP ne başarılı ne başarısız” şeklinde görüş belirtenlerinki de yüzde 24.
Buna karşılık, deneklerin yüzde 50’si AKP hükümetini başarısız bulduklarını söylemiş.
Deneklere “Hükümetin hangi icraat ve faaliyetini destekliyorsunuz?” diye sorulmuş... “Hiçbir faaliyetini desteklemiyorum” diyenlerin oranı yüzde 54 çıkmış.
Ancak bu veriler madalyonun sadece bir yüzü.
Şimdi öteki yüzüne geçelim. Bakalım CHP hakkındaki algı, Baykal’ın gidip Kılıçdaroğlu’nun gelmesiyle esen olumlu rüzgârlara rağmen son altı ayda nasıl bir eğilim arz etmiş?
Normal şartlar altında, hükümete duyulan güven azalırken aşağı yukarı aynı nispette muhalefete güvenin artması beklenir, değil mi?
Türkiye’de hiç de öyle olmamış.
Geçen haziranda CHP’ye güvenenlerin oranı yüzde 30,5 gözüküyor iken, bu oran aralıkta yüzde 20,9’a düşmüş.
Güvenmeyenlerin oranı da aynı zaman dilimi içinde yüzde 44,3’ten yüzde 53’e çıkmış.
“CHP’nin hiçbir faaliyetini desteklemediğini” söyleyenlerin oranı da yüzde 75. Bu oran haziranda yüzde 66,9 imiş.
“Kemal Kılıçdaroğlu yönetimindeki CHP ülkeyi yönetemez” diyenler yüzde 65,2... “Yönetir” diyenler yüzde 34,8.
Kılıçdaroğlu’nu başarısız bulanlar yüzde 49,8... Başarılı bulanlar yüzde 25,7.
Bu verilerden, Kılıçdaroğlu CHP’sinin yüzde 25’lik tabandan 30’ların üzerine tırmanma potansiyeline haiz olduğu sonucunu çıkarmak için çok mu iyimser olmak gerekiyor?
İktidarı sağdan zorlayacak bir rakip yok ve CHP de potansiyel seçmenini ikna etmekten uzak... Bu şartlarda AKP’nin uğradığı güven kaybı bir sabit veri haline gelse bile siyasetteki dengesizliğin azalmasına vesile olmaz.
Türkiye’nin meselesi hâlâ CHP. Ve seçime sadece 5 ay kalmışken “Benim adım Kemal” demek yetmiyor.
13 OCAK 2011'Milliyet)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ÜLKÜCÜ AYDIN'DAN ÇOK TARTIŞILACAK SÖZLER!

YUH ARTIK! OĞLUNU EVLENDİREN, FAİZİNİ DEVLETE ÖDETTİ!

MUHTEŞEM YÜZYIL TEPKİ'LERE ALDIRMADI
»  GÜLEN CEMAATİNİN PARA KAYNAĞI NE?
»  GERÇEKER: " SÜPER YETKİLİ MAHKEME KAOS YAŞATIR"
»  UCUBE TARTIŞMASI, KILIÇDAROĞLU: GÜNAY NE YAPACAK
»  BENZİN'E SESSİZ SEDASIZ BİR ZAM DAHA!
»  DEMİRYOLLARINDE DEVLET TEKELİ KALKIYOR!
»  ''MAHKEMELER TRİBÜNE GÖRE KARAR VERMEZ''
»  ''İYİKİ YAKALANDIM, YOKSA BENİ ÖLDÜRECEKLERDİ''
»  ''HEYKEL'E UCUBE DEDİM''
»  KORKULAN OLDU VE HİZBULLAHÇILAR TÜYDÜ!
»  TARTIŞMA YARATAN TAHLİYELERE MAHKEME'DEN FREN!
»  HÜR ADAM TUTMAYINCA YAPIMCISI ÇILDIRDI
»  BOYNER 'O HALAY' İÇİN AÇIKLAMA YAPTI!
»  İÇİŞLERİ BAKANI ATALAY'DAN FLAŞ AÇIKLAMALAR!
»  GENELKURMAY'DAN, HELİKOPTER AÇIKLAMASI!
»  ALMANYA İLE KIBRIS GERGİNLİĞİ'NDE İKİNCİ PERDE!
»  TORBADAN, MEMUR'A, 'SÜRGÜN' ÇIKTI!
»  KIVIRCIK ALİ'Yİ ONBİNLER UĞURLADI!
»  SEÇMEN KÜTÜKLERİ ŞAİBELİ Mİ?
»  2011 KPSS TAKVİMİ BELLİ OLDU!
»  AK PARTİ'DEN, İÇKİ DÜZENLEMESİ AÇIKLAMASI!
»  KIVIRCIK ALİ'Yİ ÖLÜME GÖTÜREN İHMALLER!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.