ABD’deki Deepwater Horizon isimli petrol kuyusunun patlamasının ardından Meksika Körfezi’nde Amerikan tarihinin en büyük çevre felaketine neden olan İngiliz şirketi British Petroleum (BP) şimdi Akdeniz’de petrol çıkarmaya hazırlanıyor. BP, Libya ile 2007 yılında imzaladığı anlaşmanın ardından Sitre Körfezi’ndeki platformunu birkaç hafta içinde açacağını açıkladı.
Akdeniz’i tehlikeye sokar
Buradaki platformun, Meksika Körfezi’ndekinden 200 metre daha derine giderek 1700 metreden petrol çıkarması planlanıyor. Ancak Sicilya’ya yalnızca 560, Yunanistan’a 640, Bodrum’a ise yaklaşık 900 kilometre mesafede kurulacak olan platform Avrupa‘da tartışma yarattı. BP’nin henüz Meksika Körfezi’ndeki kazadaki rolünün tam olarak belirlenemediğini söyleyenler soruşturma bitmeden Akdeniz’de yeni bir platform açmasını eleştiriyor.
Avrupa’nın en tanınan deniz bilimcilerinden Nadia Pinardi “Projenin etkisinin büyük bölümü Libya çevresindeki derin bölgelerde hissedilecek. Ama zaman içinde kıyılara da farklı formlarda vuracak. Zira bölgenin akıntıları çok komplike” dedi.
İtalyan Senatosu Çevre Komnisyonu Başkanı Antonio D’Ali de BP’nin yeni platformukonusunda çok endişeli olduğunu söyledi, “Denizde sınır yok. Bir kaza olduğunda bu tüm Akdeniz’i etkileyecek” yorumunu yaptı. Senatör tüm ülkeleri birlikte hareket etmeye çağırdı. Ancak Financial Times, İtalya, Yunanistan ve Malta gibi risk altındaki ülkelerin ekonomik kriz yaşadığını hatırlatarak “Libya fonlarına ihtiyaç duydukları için sessiz kalıyorlar” diye yazdı.
AB’nin enerjiden sorumlu komiseri Günther Oettinger’in denizlerde petrol platformlarını sınırladırma çabalarına da Akdeniz ülkelerinden destek gelmedi. Libyalı yetkililer eleştirilere “Bir uçak düştü diye tüm hava trafiği durdurulmaz” yanıtını veriyor.
BP, Libya ile yaptığı petrol anlaşmaları karşılığında, “Lockerbie bombacısı” Abdülbaset el-Megrahi’nin İskoçya’daki hapishaneden salıverilmesine aracılık yapmakla suçlanıyor. Abdülbaset el-Megrahi, 1988’de Pan American uçağına bomba koyarak 270 kişinin ölümüne neden olmuştu.

Akdeniz’de 27’si büyük olmak üzere çok sayıda aktif petrol platformu bulunuyor.
90 yılda ancak temizleniyor
- Yeni platformun inşa edileceği Sitre Körfezi tonesli tükenmekte olan ton balıklarına ve ender kaplumbağa cinslerine ev sahipliği yapıyor.
- Akdeniz’de tankerlerle günde 1 milyon ton petrol taşınıyor. Bunlardan yılda 600 bin ton petrol sızıyor. Akdeniz’in neredeyse bir göle benzediğini söyleyen uzmanlar, deniz suyunun Cebelitarık’tan geçip okyanusla buluşmasının 90 yıl aldığını söylüyor.
- İtalya’da 1991 yılında Haven isimli petrol tankeri patladığında balıklarda 10 yıl sonra dahi kanser vakaları görülüyordu.
- Akdeniz’deki en derin petrol platformu Mısır’da bulunuyor. 2 bin 400 metreden petrol çıkaran platformun sızıntı yaptığı haberleri çıkmış, hükümet de doğrulamıştı.

Libya açıklarındaki kuyudan meydana gelecek petrol sızıntısı, Türkiye kıyıları için bile tehdit oluşturuyor.