Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 23 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AKP SORUŞTURMA ÖNERGELERİNİ YENİLEDİ
AKP  SORUŞTURMA ÖNERGELERİNİ  YENİLEDİ
 
AK Parti 4 eski bakanla ilgili soruşturma önergelerini yenileyerek Meclis Başkanlığı’na sundu. 76 milletvekilinin imzasıyla sunulan soruşturma önergelerinden 4 eski bakan Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’ın imzaları çıkarıldı. 4 sayfalık metinde bakanlarla ilgili savcılığın iddiaları yer aldı. Anayasanın çeşitli maddelerine vurgu yapılan önergede; bakanlarla ilgili iddialara yer verildi.
 
24.4.2014 - 14:00

Önergenin sunuş yazısında Anayasa’nın 2, 36, 38 ve 98. maddelerine vurgu yapıldı.

-HUKUK DEVLETİ VURGUSU-

Anayasa’nın 2 maddesiyle; hukuk devletine vurgu yapıldı: “Hukuk devleti, insan haklarına dayanan, bu hak ve özgürlükleri koruyup güçlendiren, eylem ve işlemleri hukuka uygun olan, her alanda adaletli bir hukuk düzeni kurup bunu geliştirerek sürdüren, hukuk güvenliğini sağlayan, Anayasa’ya aykırı durum ve tutumlardan kaçman, hukuku tüm devlet organlarına egemen kılan, Anayasa ve yasalarla kendini bağlı sayan, yargı denetimine açık olan devlettir.”
Anayasa’nın 36. Maddesiyle, hak arama vurgusu ön plana çıkarılan önergede, "Herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir” denildi.
Önergede ayrıca; Anayasa’nm 38. Maddesiyle ise “Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar, kimse suçlu sayılamaz” hükmü hatırlatıldı.
Başbakan ve bakanlarla ilgili fezlekelerin TBMM’de ne şekilde görüşüldüğüne ilişkin Anayasa ve İçtüzük maddeleri hatırlatıldı.
AK Parti’nin yeniden hazırlanan soruşturma önergesinde; 17 Aralık 2013 ve 25 Aralık 2013 gününden itibaren medyaya ve kamuoyuna yansıyan iddialar hatırlatıldı.

-FEZLEKELERİN ÖN YAZISI-

AK Parti’nin soruşturma önergesinde; Savcılığın Meclis’e gönderdiği fezlekelerin ön yazısı da yer aldı:
“İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Narkotik Suçlar Bürosunun soruşturma dosyası ile hakkında suç örgütü kurmak ve yönetmek, resmi belgede sahtecilik, kaçakçılık, rüşvet alıp vermek ve benzeri suçları işlediği iddia edilen şüpheli Rıza Sarraf ve bu suçlarla bağlantılı olduğu iddia edilen bir kısım şahıslar 17 Aralık 2013 günü gözaltına alınmış, haklarındaki soruşturma halen devam etmektedir. İddia edilen bu eylemlerin işlendiği tarih itibarıyla, Ekonomi Bakanı olarak görev yapan Mersin Milletvekili Mehmet Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı olarak görev yapan Mardin Milletvekili Muammer Güler ve Avrupa Birliği Bakanı olarak görev yapan İstanbul Milletvekili Egemen Bağış hakkında, Bakanlık görevini yürüttükleri sırada şüpheli Rıza SARRAF ile bir suç ilişkisine girdiklerine dair iddialar kamuoyu gündeminde yer almıştır” denildi.
Eski Bakan Erdoğan Bayraktar hakkında hazırlanan Fezleke ise önergede diğer bakanlardan ayrı yer aldı.

-BAKANLAR İLE İLGİLİ İDDİALAR-

Önergede Bakanlar ile ilgili iddialar ise şöyle yer aldı:
Ekonomi Eski Bakanı Mersin Milletvekili Mehmet Zafer Çağlayan hakkında “Rıza Sarraftan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılığında; bu şahsın İran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağladığı, Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1,5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek, altının Dubai’ye çıkışını sağlamaya çalıştığı iddia edilmektedir” denildi.

-MUAMMER GÜLER-

İçişleri Eski Bakanı Mardin Milletvekili Muammer Güler hakkındaki ise
“Rıza Sarraf'tan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılığında; Bu şahsın araçlarına trafikte emniyet şeridini kullanma imtiyazı verdiği ve adı geçen şahıs için koruma polisi görevlendirdiği, Bu şahısla birlikte gözaltına alman bazı şüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağladığı, Bu şahısla ilgili adli veya istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat verdiği, Bu şahsın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunduğu...” ifadeleri yer aldı.

-EGEMEN BAĞIŞ-

Eski Avrupa Birliği Bakanı İstanbul Milletvekili Egemen Bağış hakkında da “Rıza Sarraftan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılığında; Bu şahsın turizm belgeli bir otel kiralama girişimi ile yakınlarına vize alınması işleri için aracılık ettiği, Bu şahısla ilgili bir soruşturma olup olmadığı yönünde ilgili kurum ve kuruluşlarda araştırılma yapılmasını sağladığı, Bu şahsın faaliyetiyle ilgili olarak basında haber yapılmasının önlenmesi için girişimlerde bulunduğu...” ifadeleri kullanıldı.

-ERDOĞAN BAYRAKTAR-

Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar hakkında ise şu iddialara yer verildi:
“Kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylattıkları, İmar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yumdukları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağladıkları...”

-İDDİALARIN SORUŞTURULMASI VE ARAŞTIRILMASI GEREĞİ ORTAYA ÇIKTI-

Önergede; adı geçen eski bakanın iddiaların gerçekliğinin araştırılması ve soruşturulması gereği ortaya çıktığı belirtildi.
Ayrıca, adı geçen Bakanlar, TBMM Başkanlığına verdikleri 19.3.2014 tarihli dilekçeleri ile de kendileri hakkındaki iddiaların hesap verme sorumluluğunun bir gereği olarak bir soruşturma komisyonu kurularak araştırılmasını talep ettikleri de hatırlatıldı.
AK Parti soruşturma önergesinde; “Yukarıda belirtilen gerekçelerle; adı geçen bakanlar hakkında, Bakanlık görevini yürüttükleri sırada ve görevleriyle ilgili işlerden dolayı işlendiği iddia edilen ve cezai sorumluluğu gerektiren eylemlerinin soruşturularak maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için, Anayasa’nm 100. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 107.maddeleri gereğince Meclis Soruşturması açılmasını arz ve teklif ederiz” denildi. (ANKA)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


EGO ŞOFÖRLERİ GÖKÇEK'İ KIZDIRDI!

RİCCİARDONE'NİN YERİNE JOHN BASS!

GÜL'DEN ERDOĞAN'A'TER'LEME GÖNDERMESİ!
»  BAHÇELİ DE SELFİE MODASINA UYDU!
»  'NİYE AYRILDINIZ, NİYE BİRLEŞİTİNİZ?'
»  BAŞBAKAN ERDOĞAN NE SÖYLEDİĞİNİ BİLMİYOR
»  MECLİS RESEPSİYONUNDA NELER OLDU?
»  MECLİS'TE HAVAİ FİŞEK ŞOV!
»  MECLİS RESEPSİYONUNDA FLAŞ AÇIKLAMALAR
»  BAHÇELİ'DEN ERMENİ CEVABI!
»  KÜRDİSTAN PARTİSİ KURULMASINA İZİN!
»  9 DİLDE AÇIKLAMA VE ERMENİCE TWİTT!
»  ERMENİ AÇIKLAMASINA DÜNYA'DAN İLK YORUM
»  ÖZEL GÜNDEMDE BİLDİK TARTIŞMALAR!
»  ERDOĞAN'DAN FLAŞ ERMENİ AÇIKLAMASI!
»  YSK'DAN SÜRPRİZ IĞDIR KARARI!
»  ERDOĞAN:'YİNE TERS KÖŞE OLABİLİRSİNİZ'
»  ANKARA'DAN PROTOKOL MANZARALARI
»  ERDOĞAN'I GÜLDÜREN TWİTTER YANITI!
»  23 NİSAN'DA OLAY, ÇOCUKLARA GÖZALTI!
»  ''HEPSİNİ BU MECLİSE BORÇLUYUZ''
»  TÜRKİYE'DE 23 NİSAN COŞKUSU!
»  ''ERDOĞAN İNŞALLAH OYLA GİDER YOKSA...''
»  ÇILDIRTAN TECAVÜZ SAHNESİ!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.