|
|
 |
 |
| |
| DOLAR |
| 44,5824 |
 |
|
 |
| EURO |
| 51,4629 |
 |
|
 |
| IMKB |
| 12.936,000 |
 |
|
 |
| ALTIN |
| 6.704,430 |
 |
|
|
|
Şehir Seçimi

|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
| |
| ALMANYA'DA HÜKÜMET KRİZİ
|
 |
 |
 |
|
|
|
| Almanya'da yeni hükümeti oluşturması beklenen Büyük Koalisyon'un geleceği çıkmaza girdi. Halen hükümeti yürüten parti liderlik krizi yaşıyor, CDU'dan Stoiber ise isyan etti. |
| |
|
|
 |
|
|
|
|
|
 |
Müntefering'in partisi içinde geri çekilme kararının ardından, Stoiber de yeni hükümette yer almayacağını açıkladı
Berlin’de yeni hükümeti oluşturması beklenen Büyük Koalisyon’un geleceği çıkmaza girdi. Sosyal Demokrat Parti’de liderlik krizinin ardından Hıristiyan Birlik partilerinin küçük ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik’in lideri Edmund Stoiber, yeni hükümette yer almayacağını açıkladı...
Almanya’da 18 Eylül’de yapılan erken genel seçimlerin ardından Sosyal Demokratlar ve Hıristiyan Birlik partilerinin oluşturacağı Büyük Koalisyon’un geleceği tehlikeye girdi. Sosyal Demokrat Parti içindeki liderlik krizi ve ardından Hıristiyan Sosyal Birlik lideri ve Bavyera Eyaleti Başbakanı Edmund Stoiber’in yeni hükümette yer almayacağını açıklaması yeni hükümetle ilgili kuşkuları arttırdı.
Müntefering’in Sosyal Demokratlar’ın liderliğinden çekilmesinin ardından, kendileri için durumun değiştiğini kaydeden Stoiber, bu açıklamasının ardından yeni hükümette yer almamaya karar verdiğini bildirdi. Yeni kabinede Ekonomi Bakanı olarak görev alması beklenen Stoiber’in yerine ise Hıristiyan Sosyal Birlik’in eski grup liderlerinden Michael Glos’un seçilebileceği belirtiliyor. Stoiber, Müntefering’in çekilmesinden sonra durumun değiştiğini, zira Müntefering’in koalisyonun önemli dayanaklarından biri olduğunu söylemişti.
Müntefering’in geri çekilme kararı
Koalisyon görüşmelerine başkanlık eden Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Franz Müntefering ise parti yönetim kurulu toplantısında tavsiye ettiği genel sekreter adayı Kajo Wasserhövel'in seçilememesi üzerine, iki hafta sonra yapılacak kurultayda genel başkanlığa aday olmayacağını açıklamıştı. Bu arada Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı’nın ardından Kalkınma Bakanı ve Sosyal Demokrat Parti Başkan Yardımcısı Heidemarie Wieczorek-Zeul de kurultayda yeniden bu görev için aday olmayacağını duyurarak Müntefering’in yanında yer aldı.
Sosyal Demokrat Parti’de kutuplaşmalar yaşanmaya başlarken, Sosyal Demokrat milletvekili Gernot Erler, parti olarak zamana ihtiyaç duyduklarını söyledi ve Kasım ayı ortalarında yapılması planan parti kurultayında yapacaklarını anlattı: “Kurultayda sadece koalisyon anlaşmasını karara bağlayacağız. Görevlendirme ile ilgili meseleleri ileri bir tarihe erteleyeceğiz. Büyük Koalisyon’un oluşturulabilmesi için Gerhard Schröder’in ve Franz Müntefering’in otoritesine ihtiyacımız var.”
Büyük Koalisyon ne olacak?
Son iki günde yaşanan bu gelişmelerin ardından şimdi yanıtı en çok merak edilen konu Büyük Koalisyon’un geleceğinin ne olacağı. Alman basınında yer alan haberlerde, Hıristiyan Demokrat Birlik’te Stoiber ve Müntefering’in kararının ardından koalisyon görüşmelerinin tıkanabileceğinden endişe ediliyor, hatta yeni bir seçim ya da yeni koalisyon arayışları olabileceği yönünde görüş bildirenler de var.
Ancak yine Berlin’de bu konuda farklı görüşler ortaya çıkıyor. Hıristiyan Demokrat Birlik’ten Thüringen Eyaleti Başbakanı Dieter Althaus, ciddi bir kriz söz konusu olmasına rağmen Sosyal Demokratlar ve Birlik partileri için hala bir şans olduğunu belirterek, “Büyük Koalisyon’un ortaya çıkması için her iki taraf da çabalıyor” diye konuştu.
Birlik partilerinden Kuzey Ren Vesfalya Eyaleti Başbakanı Jürgen Rüttgers ise Büyük Koalisyon’un geleceğinin tehlikeye girdiğini savunurken, Hıristiyan Demokrat Birlik Genel Sekreteri Volker Kauder ise parti kurultayının yapılacağı Kasım ayı ortasına dek bir çözüm bulunacağı konusunda umutlu olduğunu ifade etti. Diğer yandan, Hür Demokrat Parti ise Büyük Koalisyon’a alternatifler aranması gerektiğini savunuyor ve Hırıstiyan Birlik, Hür Demokratlar ve Yeşiller'in oluştucağı Jamaika koalisyonunu gündeme getiriyor. (DW)
 |
|
|
|
 |
|
|
Toplam yorum |
0 |
|
Onay bekleyen |
0 |
|
|
 |

Yorumunuz editörlerimiz
tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır. |
|
|
|
 |
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
 |
|
 |
|
Bu kategorideki diğer haberler |

|
|
|
|
|
|
 |
|
|
| ÇOK OKUNANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
İran'da cuma günü düşürülen ABD savaş uçağının kaybolan pilotunun Amerikan güçleri tarafından kurtarıldığı ... |
 |
|
 |
 |
|
ENAG Kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy, "Enerji fiyatları yükseldikçe ‘roket ve tüy’ etkisi devreye ... |
 |
|
 |
 |
|
Orta Doğu’daki savaşın tetiklediği petrol artışı akaryakıt fiyatlarını yukarı iterken, eşelmobil ... |
 |
|
 |
 |
|
Sosyal medyada ABD Başkanı Donald Trump’ın rahatsızlandığı ve hastaneye kaldırıldığı öne sürüldü. ... |
 |
-
-
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
| YAZARLAR |
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
 |
 |
| ÇOK YORUMLANANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
İran'da cuma günü düşürülen ABD savaş uçağının kaybolan pilotunun Amerikan güçleri tarafından kurtarıldığı ... |
 |
|
 |
 |
|
Sosyal medyada ABD Başkanı Donald Trump’ın rahatsızlandığı ve hastaneye kaldırıldığı öne sürüldü. ... |
 |
|
 |
 |
|
ENAG Kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy, "Enerji fiyatları yükseldikçe ‘roket ve tüy’ etkisi devreye ... |
 |
|
 |
 |
|
Orta Doğu’daki savaşın tetiklediği petrol artışı akaryakıt fiyatlarını yukarı iterken, eşelmobil ... |
 |
-
-
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
| ANKET |
|
|
 |
 |
|
|
|
| |
 |


 |
Medya
Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden
kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan
haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması
durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır.
Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait
yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz. |
 |
|
| |
|