Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3840
EURO
35,0556
IMKB
9,129
ALTIN
2.326,900
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 20 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AMBALAJLI ÜRÜNLERE DİKKAT
AMBALAJLI ÜRÜNLERE DİKKAT
 
2012 yılında yürütülen hazır ambalajlı ürünlere yönelik denetimlerde, 583 adet üründe ambalaj bilgisi ile aykırılık tespit edildiğini söyledi.
 
10.2.2013 - 14:50

Bakan Ergün, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü tarafından 2012 yılında hazır ambalajlanmış ürünlere yönelik gerçekleştirilen denetim sonuçlarını açıkladı.

Ergün, Bakanlık tarafından hazır ambalajlanmış gıda ve gıda dışı ürünlere yönelik “odaklanmış denetim” faaliyetleri kapsamında 2012 yılında 3 bin 210'u hazır ambalajlı gıda mamulleri, 295'i de hazır ambalajlı gıda dışı mamuller olmak üzere toplam 3 bin 505 ürün denetlendiğini ifade etti.

Denetimler neticesinde aykırılık tespit edilen 583 üründen 45'ine miktar eksikliğinden dolayı toplam 89 bin 696 lira para cezası uygulandığını belirten Ergün, 538 ürüne de insan sağlığı, can ve mal güvenliği bakımından risk oluşturmayan etiket bilgilerinin düzeltilmesi için süre verildiğini kaydetti.

“En çok aykırılık çikolata, bisküvi ve şekerlemede”

Ceza uygulanan ürünlere bakıldığında çikolata, bisküvi, kek ve şekerleme ürünlerinin 16 ceza sayısı ve 22 bin 746 lira ceza tutarıyla ilk sırada yer aldığı bilgisini veren Ergün, “Bunu 13 ceza sayısı ve 20 bin 489 lira ceza tutarıyla süt ve süt ürünleri izledi. Toz şeker ve küp şeker grubunda 5 ürüne, ayçiçek yağı grubunda 3 ürüne, çay ve kahve grubunda 2 ürüne, ay çekirdeği ve kuruyemiş grubunda 2 ürüne, unlu mamuller grubunda 1 ürüne, motor yağı ve antifriz grubunda 2 ürüne, boya grubunda da 1 ürüne ceza kesildi” dedi.

“Çapraz denetimlerde de 484 firma denetlendi”

Ergün, hazır ambalajlı ürünlerde tüketici hakkının korunması, haksız rekabetin önlenmesi ve üretimde kalite standardının yükseltilmesi amacıyla denetim faaliyetleri yürüttüklerini vurguladı.

Bu denetimlerde ambalaj üzerinde belirtilen net ürün miktarı ve ambalaj üzerindeki yazı ve birim işaret bilgilerinin kontrol edildiğini ifade eden Ergün, bakanlığın merkez teşkilatı koordinasyonunda Ankara, Eskişehir, Adana, Adapazarı, Antalya, Kayseri, Bursa ve Erzurum'da merkezden 21, il müdürlüklerinden 207 olmak üzere toplam 228 personelin katılımıyla üretici ve ithalatçı nezdinde “çapraz denetimler” gerçekleştirildiğini de söyledi.

Ergün, “Bu illerde yapılan denetimler neticesinde, 484 firmada 501 ürün denetlenmiştir. Yapılan denetimlerde 25 firma ürününde miktar eksikliği tespit edilirken, 177 firmanın ürününde ise ambalaj üzerindeki yazı ve birim işaret bilgilerinin eksik/yanlış gösterildiği tespit edilmiş ve toplam 33 bin 950 lira para cezası kesilmiştir” diye konuştu.

Kontrol edilen ambalajlı ürün listesi

Denetimlerin dolum işletmecisinin veya ithalatçının tesislerinden numune alınarak yapıldığını anlatan Ergün, şunları kaydetti:

“Tüketicilerin günlük hayatta tükettiği hazır ambalajlı ürünlerin çeşitliliği fazla. Kontrol edilen ambalajlanmış ürünler örnek vermek gerekirse, yoğurttan, küp veya toz şekere, sıvı yağdan su ve süte kadar, kahveden tereyağı, kaşar peyniri, ayran, çay, un, çikolata, boya, deterjan, alkollü ve alkolsüz içeceklere kadar çeşitli gıda ürünlerini kapsamaktadır. Ayrıca gıda dışı, bilhassa temizlik ürünleri, bulaşık deterjanı, yüzey temizleyici, çamaşır suyu ve şampuan gibi hazır ambalajlı ürünler de yer almaktadır.”

Ergün, hazır ambalajlanmış gıda ve gıda dışı ürünlere odaklanarak her ay düzenli olarak bakanlığın il müdürlükleri tarafından odaklanmış denetim faaliyetleri yapıldığını ve 2012 yılında yürütülen hazır ambalajlı ürünlere yönelik denetimlerde, 583 adet üründe ambalaj bilgisi ile aykırılık tespit edildiğini de dile getirdi.

Bakan Ergün'den tüketicilere tavsiyeler

Üretici nezdinde yapılan kontrollerde kullanılan ölçü aletlerinin ve hazır ambalajlı mamullerin denetiminin ülke ekonomisine ve ihracata olumlu katkı sağlayacağına dikkati çeken Ergün, “Bu kapsamda, 2013 yılında bakanlığımız faaliyetleri ve çalışmaları ile birlikte başta büyükşehirler olmak üzere ülke genelinde gerçekleştireceğimiz çapraz denetimlerimiz etkin bir şekilde devam edecektir” dedi.
Hazır ambalajlı mamullerle ilgili olarak dikkat etmesi gereken hususlar olduğunu belirten Ergün, tüketicilere şu tavsiyelerde bulundu:
“Hazır ambalajlı mamullerin etiketi üzerindeki bilgilerin iyi görünebilecek, açıkça okunabilecek ve silinmeyecek bir şekilde olup olmadığı
incelenmeli. Ambalajı üzerinde belirtilen ürünün net miktar bilgisi ile firma adres bilgilerinin açık bir şekilde gösterildiğinden emin olunmalı. Üzerinde miktarı belirtilmeyen ambalajlı ürünlerin alınmamasına dikkat edilmeli.”



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


GÖRME ENGELLİLER İÇİN YEN UMUT!

TÜBİTAK, FINDIK KAHVESİ ÜRETTİ!

HAPİSHANEDE SEKS SKANDALI
»  UÇAKLARDA ALKOLE YASAK GELİYOR
»  İŞ ARAYAN KIZA FAHİŞE OL TEKLİFİ
»  MARKETLERDE POŞET PARAYLA SATILACAK!
»  GOKART PİSTİNDE FECİ ÖLÜM!
»  13 MİLYAR IŞIK YILI UZAKTA BAŞKA DÜNYA
»  EHLİYET SINAVINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK
»  SANAT DÜNYASININ ACI KAYBI!
»  BAKANLIĞI KARIŞTIRAN TWİTT!
»  İNTERNET'TEN ALIŞ VERİŞ'İN PÜF NOKTALARI
»  ''YETİŞ BEHZAT KOMİSERİM''
»  İPAD, VÜCUT DENGESİNİ BOZUYOR!
»  GÜNEŞLİ GÜNLER SÜRECEK
»  HER YIL 175 BİN KİŞİ KANSERE YAKALANIYOR
»  KANAL 7 ÇALIŞANLARINA ZAM MÜJDESİ
»  GÜRSES İÇİN KRİTİK GÜN!
»  TWİTTER'E SİBER SALDIRI!
»  BİR TWİTTER YALANI DAHA
»  FERDİ ÖZBEĞEN'E VEDA...
»  RUSLAR İNSAN BEYNİNİ ONARAN İLAÇ ÜRETTİ
»  ORAL SEKS'LE CİNAYET GİRİŞİMİ
»  KUŞ CENNETİNİ ÇÖP CENNETİNE ÇEVİRDİLER
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.