Kimya Mühendisleri Odası adına Ankara Şube Başkanı İbrahim Akyürek ve Kimya Mühendisleri Odası Hava Kalitesi Takip Merkezi Başkanı Erkin Etike, Ankara’daki hava kirliliği hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resmi ölçümlerine göre, Ankara’nın havasının kirli olduğuna dikkat çeken Oda, Ekim, Kasım ve aralık aylarında sınırın defalarca aşıldığının altını çizdi.
-"KİRLİLİK SÜRÜYOR"-
Kimya Mühendisleri Odası, resmi değerlere dayanarak hava kirliliği değerlerinin halk sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaştığına dair saptamalar yaptıklarını anımsatarak, Bakanlığın ve Büyükşehir Belediyesinin, kirlilik sürmesine rağmen herhangi bir önlem almamasını ve kamuoyunu kirlilik konusunda bilgilendirmemesini eleştirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait Sıhhiye Hava Kalitesi istasyonunda, 3-6 Ekim ve 12-17 Ekim arasındaki 10 günün ölçümlerinin ilan edilmediğine dikkat çeken Oda, hava kirliliği değerlerinin kamuoyuna düzenli ve güncel olarak ilan etmenin bakanlığın görevi olduğunu ifade ederek, ölçümleri açıklamaya çağırdı.
Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliğine göre, uyarı eşiğinin aşılması halinde halkın sağlığı açısından bir risk oluşturduğunu ve yetkili merciler tarafından acil önlem alınması gerektiğini ifade eden Oda, uyarı eşiğinin Ekim, Kasım ve Aralık aylarında 5 defa aşılmasına rağmen Bakanlık tarafından hiçbir açıklama yapmamasından yakındı.
-"HASTALAR TEHDİT ALTINDA"-
Kimya Mühendisleri Odası, bilgilendirme ve gerektiğinde uyarma görevinin Çevre ve Şehirlik Bakanlığı’na verildiğini belirterek, “Sıhhiye bölgesinde sadece işyerleri değil büyük hastaneler de bulunmaktadır. Akciğer ve solunum sistemi hastalıkları nedeniyle bu hastanelerde tedavi gören yurttaşlarımız özellikle tehdit altındadır” dedi.
Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği’ne göre, hava kirlenmesi uyarı eşikleri seviyelerine ulaştığı yerlerde bölgesel özelliklere bağlı olarak uygulanacak önlemlerin, valilik tarafından belirleneceğini bildiren Oda, “Ankara Valiliğini Ankara'daki hava kirliliğinin halk sağlığı üzerindeki etkilerini ve hassas nüfus gruplarının alacağı önlemleri açıklamaya çağırıyoruz” dedi.
-“HAVA KİRLİLİĞİ 1990'LI YILLARA GERİ DÖNÜYOR”-
Oda, oy avlamak için yürütülen şehircilik politikalarının Ankaralıların sağlığını tehdit eden noktaya geldiğini öne sürerek, hava kirliliği değerlerinin 1980'li yılların sonunda ve 1990'lı yılların başında yaşanan kirliliğe yaklaştığını vurguladı. Ankara'da yaşanan hava kirliliğinin nedenlerini bitmeyen metro yapımı yüzünden yaşanan taşıt trafiğine ve artan kömür kullanımına bağlayan Oda, sorumluluğun Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğunu savundu. (ANKA) Fotoğraf:Hürriyet