Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3462
EURO
35,1024
IMKB
9,080
ALTIN
2.309,340
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ANKARALI ASABİ ÇIKTI!
ANKARALI ASABİ ÇIKTI!
 
Sağlık Bakanlığı’nın psikolojik şikayetler nedeniyle doktora gidenlerin sayısının dört yılda üç kat artarak dokuz milyona ulaştığını açıklaması tartışma yaratırken, Ankara’daki yedi kata varan artış bir başka tartışmaya neden oldu. 2009’da Başkent’te 73 bin kişi, psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle doktora başvururken bu sayı 2013’te 487 bine yükseldi.
 
20.8.2014 - 00:59

sağlık bakanlığı’nın açıkladığı istatistiklere göre Türkiye’de psikolojik şikayetlerle doktora başvuran kişi sayısı, son 5 yılda 3 kat artarak 9 milyon kişiye  yükseldi. Başkent’te ise psikolojik rahatsızlıkları dolayısıyla doktora başvuran kişi sayısı yaklaşık 7 kat artarak 73 bin 370’den 487 bin 29’a çıktı.
2009 yılında Türkiye genelinde 3 milyon 21 bin 361 kişi psikolojik rahatsızlıklar yüzünden doktora başvururken bu sayı 2013 yılında kat artarak, 9 milyon 163 bin 101’e yükseldi. Ülke genelinde en büyük artış yaşanan şehirlerden birisi de Ankara oldu. Başkent’te 2009 yılında 73 bin 370 olan başvuru sayısı 2010’da 215 bin 312, 2011’de 391 bin 568, 2012’de 442 bin 82, 2013’te ise 487 bin 29 olarak tespit edildi.

TELAŞA KAPILMAYALIM
Psikolojik rahatsızlık nedeniyle doktora başvuran kişi sayısının artmasını Ankara Hürriyet’e değerlendiren psikiyatrist Prof. Dr. Cengiz Güleç, şu bilgileri verdi:
“Hastaların çok kolayca erişebildiği ve ucuza hizmet alabildiği imkanlar ne kadar artarsa başvuru oranları da artar. Bu, toplumun ruh sağlığı giderek daha da bozuluyor anlamına gelmez. Telaşa kapılmak yerine iyi ayıklamak lazım. Bu artış toplumsal epidemiyolojik taramalarla bir şekilde paralellik gösterdiği taktirde ciddiye alınması gerekir. Diğer şekilde spekülasyon olur. Asıl önemli olan faktör, psikiyatrik rahatsızlıklara dair endişe ve kaygı eskisinden farklı olarak akıl hastalığı ya da delilik olarak görülmediği için birçok insan çekinmeden bu hizmete başvuruyor. Bu da göreceli olarak artış gibi görünür.”

TEİS BAŞKANI SAYDAN: SOSYOLOJİK BİR OLAY
TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, psikolojik rahatsızlıkları nedeniyle doktora başvuranların sayısındaki artışı şöyle değerlendirdi:
“Demek ki toplumda bir mutsuzluk var, bunun nedeni geçim sıkıntısı olabilir, işsizlik olabilir. Bu sosyolojik bir olay, ekonomik sorunlar toplumdaki sıkıntıyı arttırdı. Rakamlara iyi yönden bakacak olursak hastanın da bilinçlendiğini söyleyebiliriz. Artık konunun uzmanları fazla ve doktora ulaşmak çok daha kolay. Rakamlara bakıldığında sorunlarını doktorla paylaşıp tedavi olmak isteyenlerin arttığı yorumu da yapılabilir.”

KÖKENİNDE CİNSEL SORUNLAR YATIYOR

Bilinen, hissedilen ve tahmin edilen bir durumun Sağlık Bakanlığı’nın verileriyle ortaya çıktığını kaydeden psikoterapist Dr. Cem Keçe, psikolojik görünen birçok sorunun temelinde cinsel problemlerin yattığını savundu.
Türkiye’de cinsel sorun yaşayanların önemli bir kısmının hekime başvurmaktan çekindiğini kaydeden Cem Keçe, şunları söyledi:
“Bu nedenle cinsel sorunlar çığ gibi büyüyor. Hastalar genellikle ‘İdrar şikâyetim var’, ‘halsizim, yorgunum’ veya ‘hayattan tat alamıyorum” gibi şikâyetlerle hekimlere başvuruyor. Aslında biraz konuşulduğunda, sorun deşildiğinde hekime başvurmadaki asıl amaçlarının cinsel işlev bozuklukları olduğu kolaylıkla anlaşılabiliyor. Bastırılmış cinsellik ve tedavi edilmemiş cinsel işlev sorunları aile ve ilişki problemlerinden sosyal ve psikolojik sorunlara uzanan bir dizi sıkıntıya yol açıyor. Yapılan araştırmalar ülkemizde baş gösteren ve ülke ekonomisini derinden etkileyen olayların, belirsizlik, geçim sıkıntısı ve gelecek kaygısıyla birlikte cinsel sorunlar, korku, endişe, kaygı ve stres gibi olumsuz duyguların yoğun hissedilmesine neden olduğunu gösteriyor.”
hürriyet



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


GÜL, YENİ BAŞBAKAN'I AÇIKLADI

FLAŞ... LİCE'DEN ACI HABER!

KILIÇDAROĞLU'NDAN 'DİKTATÖR 'YANITI!
»  DİYANET,GAZZE İÇİN NE KADAR PARA TOPLADI
»  GÜL'ÜN YENİ YOL HARİTASI!
»  ERDOĞAN'SIZ AKP'NİN OY ORANI!
»  MUHARREM İNCE'YE HDP'YE KATIL DAVETİ
»  FLAŞ...GENELKURMAY'DAN LİCE AÇIKLAMASI!
»  ''ADAYLIĞIM İÇİN YOĞUN TALEP VAR''
»  LİCE'DE HEYKEL ÇATIŞMASI,1 ÖLÜ, 3 YARALI
»  LİCE'DE GERİLİMİ TIRMANDIRACAK FOTOĞRAF
»  "KİŞİLER GELİP GEÇİCİ ÖNEMLİ OLAN CHP"
»  TERÖRİST HEYKELİ LİCE'Yİ KARIŞTIRDI!
»  DAVUTOĞLU BİR ADIM ÖNDE!
»  FLAŞ... PARALEL OPERASYONDA 3. DALGA
»  MERKEL'DEN TELEKULAĞA KAÇAMAK CEVAP!
»  O HEYKEL İÇİN FLAŞ KARAR
»  VE MUHARREM İNCE ISTIFA ETTİ...
»  ALMAN BÜYÜKELÇİSİ DIŞİŞLERİNE ÇAĞRILDI!
»  GÜLEN, EGEMEN BAĞIŞ'I YERDEN YERE VURDU
»  FLAŞ..MUHARREM İNCE ADAYLIĞINI AÇIKLIYOR
»  YENİ HÜKÜMETE 2 SÜRPRİZ İSİM!
»  ÇANKAYA'YI ONLAR KORUYACAK!
»  ERDOĞAN,TEŞEKKÜR MİTİNGLERİNE ÇIKACAK!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.