Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2718
EURO
34,9076
IMKB
10.152,000
ALTIN
2.434,980
 
Hava Durumu ANKARA
3 / 14 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ARAÇ SAHİPLERİ DİKKAT
ARAÇ SAHİPLERİ DİKKAT
 
Ufak bir unutkanlığınız sizi bin 321 TL para cezası ile karşı karşıya bırakabilir
 
25.1.2010 - 18:58

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, araç sahiplerini, 1 Ocak'tan itibaren egzoz gazı ölçümü yaptırmayan araçların araç muayenesinin yapılmayacağı konusunda uyardı.

Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahibine 660 TL, yönetmelikte belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahibine ise bin 321 TL idari para cezası uygulanacak.

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Türkiye'de hava kirliliğinin genel olarak ısınma, sanayi ve motorlu taşıtlardan kaynaklandığına dikkat çekildi. Motorlu taşıt kaynaklı egzozların oluşturduğu kirliliğin, özellikle trafiğin yoğun olarak yaşandığı büyük kent merkezlerinde önemli bir problem oluşturduğu vurgulandı.

Açıklamada, "Hava kirliliğine katkısına bakıldığında; karbonmonoksit emisyonlarının ortalama yüzde 80'inden, Azotoksit emisyonlarının yüzde 40-70'inden, Hidrokarbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 50'sinden, şehir bazında kurşun emisyonlarının yüzde 100'ünde motorlu taşıtlar sorumludur. Bunların yanında büyük şehirlerimizde çarpık kentleşme, şehirlerin topografik yapısı, atmosferik şartlar ve rüzgar, bina ve nüfus yoğunluğu gibi etkenler de özellikle kış sezonunda kirliliğin artmasına katkıda bulunmaktadır." denildi.

Egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinden ve etkilerinden, canlıları ve çevreyi korumak, egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak ve ölçümler yaparak kontrol etmek üzere Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolüne Dair Yönetmeliği ve buna bağlı olarak genelge yayımlandığı hatırlatıldı.

Bu çerçevede, egzoz gazı emisyon ölçümlerinin, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilen TS 12047 standardını sağlayan yetkili servisler ve Ulaştırma Bakanlığı'nın yetki verdiği gerçek veya tüzel kişilerin çalıştırdığı TS EN ISO/IEC 17020: 2004 standardını sağlayan araç muayene istasyonları tarafından yapıldığı ifade edildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"1 Ocak 2010 tarihi itibariyle, Türkiye genelinde her ilde en az bir tane olmak üzere TS 12047 standardını sağlayan yaklaşık 1120 adet, TS EN ISO/IEC 17020: 2004 standardını sağlayan 174 adet olmak üzere yaklaşık 1300 adet Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü yapan yetkili istasyon bulunmaktadır. Yetkili istasyonların sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nün "Araç Muayenesi Sonucu Belirlenen Eksikliklere İlişkin Kusur Grupları Yönergesi" gereğince egzoz gazı ölçümü tüm araçlar için 01.01.2010 tarihinden itibaren ağır kusur olarak kabul edilmiştir. 01.01.2010 tarihinden itibaren egzoz gazı ölçümü yaptırmayan araçların Araç Muayenesi yapılmayacaktır. Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahibine 660 TL yönetmelikte belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahibine ise 1.321 TL idari para cezası herhangi bir süre verilmeksizin uygulanacaktır."



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DÜŞEN UÇAK'TAKİ 34 CESEDE ULAŞILDI

BACAK ÜSTÜNE ATMADAN ÖNCE İKİ KERE DÜŞÜNÜN!

FACEBOOK'TA KAÇ ARKADAŞINIZ VAR?
»  NÜFUSUMUZ ÜÇ AY YAŞLANDI
»  TEKEL İŞÇİLERİNE AVRUPA'DAN DESTEK
»  NORVEÇ'TE TÜRK AİLEYE TEHDİT!
»  PATNOSTA KAVGA: 3 ÖLÜ 5 YARALI
»  GÜRÜLTÜLÜ SEKS'E HAPİS CEZASI!
»  UÇAĞIN KANADI ÇARPIP ÖLDÜRDÜ
»  TÜRKİYE'NİN GİZLİ ZENGİNLİĞİ MANTAR
»  TDK'DAN TV DİZİLERİNE 'YEREL AĞIZ' DESTEĞİ
»  RUSYA'DAN TÜRKİYE'YE UYARI!
»  GELİBOLU'DA DENİZ BİLE BUZ TUTTU
»  POLİS BU GİYİMİ İÇİN ONU ARIYOR!
»  ŞAKIR ECZACIBAŞI, YAŞAMINI YİTİRDİ
»  FELÇLİYE, MUCİZE AMELİYAT
»  RUSYA'DAN TÜRKİYE'YE EKSİ 15 UYARISI
»  19 MADENCİYE MEZAR OLAN OCAK YENİDEN AÇILIYOR
»  VALİLİK'TEN TEKEL İŞÇİLERİNE BÜYÜK AYIP
»  VE AVATAR YASAKLANIYOR!
»  ŞEHRİ ZEHİRLİ ÖRÜMCEKLER BASTI
»  TEK KOLLU CERRAH BERAAT ETTİ!
»  HAYATA KALABİLMEK İÇİN İDRARINI İÇTİ
»  NİHAYET KAR GELDİ!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.