Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,3252
EURO
46,9643
IMKB
10.371,000
ALTIN
4.334,980
 
Hava Durumu ANKARA
20 / 33 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ASGARİ ÜCRETTE VERGİ SÜRPRİZİ'!
ASGARİ ÜCRETTE VERGİ SÜRPRİZİ !
 
Yıllardır tartışılan ‘asgari ücretten vergi alınmaması’ konusu hayata geçiyor. AK Parti, CHP, MHP ve BDP’nin uzlaşmasıyla yeni Anayasa’nın sosyal güvenlik ve adil ücret maddesine ‘asgari ücretten vergi alınamaz’ maddesi konuldu.
 
21.9.2012 - 08:57

Şebnem HOŞGÖR / VATAN
Asgari ücretten vergi alınmaması, yeni Anayasa ile hayata geçirilecek. “Sosyal güvenlik ve adil ücret hakkı” maddesinin ele alındığı yazım komisyonunda, BDP’nin önerisine AK Parti, CHP ve MHP’nin de destek vermesiyle sağlanan sürpriz anlaşma ile “asgari ücretten vergi alınmaz” hükmü, yeni anayasa metnine girdi.

TBMM Uzlaşma Komisyonu bünyesinde oluşturulan ve AK Parti’den Ahmet İyimaya, CHP’den Süheyl Batum, MHP’den Oktay Öztürk ile BDP’den Sırrı Süreyya Önder’in görev yaptığı yazım alt komisyonu dünkü toplantısında, “Çalışma, sosyal güvenlik ve adil ücret hakkı” ile “Devletin Ekonomik ve sosyal görevlerinin sınırı” başlıklı maddeleri ele aldı.

AK Parti ve MHP’nin devletin ekonomik ve sosyal yükümlülüklerini “ekonomik yeterliliği ölçüsünde” yerine getirmesini öngören mevcut anayasa hükmünün korunmasını istediği toplantıda, CHP ise devletin, eğitim, sağlık, konut, eğitim haklarıyla ilgili yükümlülüklerinden mali kaynaklarının yetersizliğini ileri sürerek kaçınamayacağının açık biçimde madde metnine yazılmasını talep etti. Taraflar arasında görüş birliği sağlanamayınca konuyla ilgili üst komisyonun karar alması görüşü benimsendi.

“İş güvenliği ve adil ücret hakkı” maddesinin görüşülmesi sırasında ise partiler arasında sürpiz bir anlaşma sağlandı. BDP’nin asgari ücretin vergi dışı bırakılması önerisine AK Parti, CHP ve MHP’nin de destek vermesiyle, “asgari ücretten vergi alınmaz” hükmü yeni anayasa metnine girdi. Komisyonda, “Herkes çalışma, dinlenme, insan onur ve haysiyetine uygun yaşam sürdürmesini sağlayacak düzeyde bir adil ücret hakkına sahiptir. Hiçkimse yaşına ve gücüne aykırı işte çalıştırılamaz. Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adil bir ücret elde etmek, sosyal yardımlardan yararlanmak, yaşam düzeyini yükseltmek ve çalışanları ve işsizleri korumak, işsizliği önlemeye elverişli bir ekonomik ortam yaratmak, iş güvenliğini korumak için gerekli tedbirleri alır. Asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları ile ekonomik durumu gözönünde bulundurulur. Asgari ücretten vergi alınamaz” fıkraları üzerinde mutabakat sağlandı.

Para kime kalacak?

Brüt asgari ücret 940.50 lira, neti 739.79 lira. Asgari ücrette 200.71 liralık kesinti yapılıyor. Kaldırılacak vergi tutarı 125 liraya denk geliyor. Peki bu kime yarayacak? 125 lira işçiye mi verilecek, işverende mi kalacak yoksa iki taraf arasında paylaştırılacak mı? Bunların cevabını devletin izleyeceği politika belirleyecek.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


31 BELEDİYE BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI!

KABİL'DE KOMUTA 1 YIL DAHA TÜRKİYE'DE!

BALYOZ'DA KARAR GÜNÜ!
»  4 + 4 + 4'E İPTAL YOK!
»  TUNCAY ÖZKAN'IN KOĞUŞUNDA YANGIN
»  BARZANİ AKP KONGRESİNE KATILACAK
»  suriye'de faci,54 kişi öldü
»  OVACIK BAŞSAVCISI YAŞAMINI YİTİRDİ!
»  KAYIP ŞEHİDİN CENAZESİ BULUNDU!
»  AYM'DEN CHP'Yİ ŞOK EDEN KARAR!
»  YILMAZ ÖZDİL ÖYLE BİR BAŞLIK ATTI Kİ!
»  USTALIK MANİFESTOSU!
»  "HÜKÜMET AKLINI BAŞINA DEVŞİRMELİ"
»  İMAM HATİP'Lİ SUBAY AÇIKLAMASI!
»  10 ASKERİMİZİ ŞEHİT EDENLER BELİRLENDİ
»  BAŞBAKAN'DAN PKK'YA SERT MESAJ!
»  GENELKURMAY'DAN YALANMALA
»  BEŞİKTAŞ SONUNDA KARARINI VERDİ!
»  "GİT O PARAYLA PKK'YI SATAN AL..."
»  CUMHURİYET SAVCISINA SİLAHLI SALDIRI
»  BÜLENT ARINÇ'TAN BİNGÖL DEĞERLENDİRMESİ!
»  ERDOĞAN'I YALANLAYAN CİNAYETLER!
»  ABD'DEN ANKARA'YA TUZAK TEKLİF!
»  ESAD'IN ABLASI DUBAİ'YE KAÇTI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.