Takviye birliklerin daha çok Şırnak yöresine gönderildiğini, bu gidişin Amerika’nın İran’a yönelik bir saldırısıyla ilgisinin olmadığını vurgulayan yetkililer, sınır ötesi bir operasyonun şimdilik gündemde olmadığını, böyle bir operasyonun Amerika’nın onayı olmadan gerçekleştirilmesinin de mümkün görülmediğini belirttiler.
3 YIL SONRA TAKVİYE BİRLİK
Güneydoğu’da terör olaylarının bastırılması nedeniyle, son 3 yıldır Güneydoğu’ya bu ölçüde “takviye birlik” gönderilmedi. Mevcut birlikler, küçük bir takviyeyle ihtiyacı karşılıyordu. Terörün tırmanış göstermesi, yüksek rütbeli komutanlar da dahil olmak üzere şehit sayısının artması üzerine yeni önlemler alınmaya başlandı. PKK’lıların yoğunlaştığı Gabar ve Cudi dağlarında görevlendirilmek üzere takviye birlik sevki gerçekleştirildi.
PKK’nın kalabalık gruplar halinde sınırı geçip yörede etkili olmaya başlaması üzerine komando birliklerinin sevki kararlaştırıldı. Bir dönem Güneydoğu’da “efsane” olarak adlandırılan Bolu Dağ Komando Tugayından da 4 bin askerin bölgeye ulaştı. .
Birliklerin beraberlerinde araç-gereçlerini de götürmesi ve bunların uzun konvoylar oluşturması üzerine bölgeye çok yüksek sayıda askeri birlik kaydırıldığı izlenimi doğdu. Bölgede görevlendirilen komutanların bazıları da gelecek yıl bu bölgeye gelecek. Şimdiden görev yerlerine alışmaları ve bölgenin son durumunu görmeleri için görevlendirildi. Komutanların, alınan önlemlerin yanı sıra bölgede başka ne gibi önlemler alınabileceğini de belirleyecekler ve buna göre planlama yapacak, Genelkurmay Başkanlığı’na öneri götürecekler.
“ŞIRNAK’TAN, İRAN’A TEDBİR ALINMAZ”
Güneydoğu’ya 240 bin asker gönderildiği ve bu takviyenin Amerika’nın İran’a yönelik muhtemel harekatına karşı bir önlem olduğu yolundaki değerlendirmelerle ilgili olarak askeri kaynaklar GÖZCÜ’ye, “Şırnak’a sevk ettiğiniz askerle, İran’a tedbir alınmaz. Oradan Irak için önlemler alınır” dediler.
Şırnak yöresinde 30 bin mevcutlu yerleşik askeri güç bulunuyor. 15 bin kişilik takviyeden ise 10 bini Şırnak yöresine yapıldı. Böylece Şırnak’ta asker sayısı 40 bine ulaştı. Güneydoğu illerinde tüm asker sayısı ise 100 kişinin altında. Asker sayısının 240 bine çıkarıldığına ilişkin haberler konusunda yetkililer, “Terörün en şiddetli olduğu dönemde bile tüm Güneydoğu’da asker sayısı hiçbir zaman 170 bini geçmemişti” açıklamasını yaptılar.
PKK’NIN YENİ TAKTİĞİNE DİKKAT
Askeri kaynaklar, Güneydoğu’da PKK’nın terörü tırmandırmak için yoğun çaba içinde olduğunu, bunun için köy ve mezra baskınları gerçekleştirip, olayları güvenlik güçlerinin üzerine atma çabası içinde olacağını söylediler. Yetkililer, örgütün bu taktiğinin altında, “Türk askeri güvenliği sağlayamıyor” mesajı verilip, bölgeye “Barış Gücü” askeri getirtmenin çabası içinde olduklarını söylediler. Yetkililer şunları söyledi:
“Teröristler ve yandaşlar olayları tırmandırıp, ‘Güneydoğu da güvenlik yok, halkın güvenliği kalmadı, bizim emniyete alınmamız lazım’ diye Birleşmiş Milletler nezdinde girişimde bulunup bölgeye ‘Barış Gücü’ askeri gönderilmesinin çabası içine girdiler. Destek de görüyorlar. Amaçlarını gerçekleştirmek için terörü tırmandırıp, halkı galeyana getirmek istiyorlar.”
Cudi’de, Gabar’da bir zamanlar PKK’lıların sözde bayrakları dalgalanmıştı. Arazi koşulları nedeniyle teröristlerin oradan atılması zaman almış, bu mücadele sırasında çok sayıda şehitte vermiştik. PKK’nın bugün direnme gücü yok. Daha çok riski az eylemlerle alan hakimiyetini genişletmek istiyorlar. İşte, buna fırsat vermemek, Türk askerinin her yerde olduğunu göstermek için takviye yapılma gereği doğdu. Bazıları “Şu kadar PKK’lıya bu kadar asker olur mu?” yanılgısına düşmemesi gerekiyor. PKK kaçan, saklanan, asker ise hep onları arayan durumda…