Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,9344
EURO
44,2717
IMKB
9.356,000
ALTIN
4.203,630
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ATO'DAN BİLİM VE TEKNOLOJİ RAPORU, TÜRKİYE İNTERNET KULLANIMINDA ÇOK GERİDE...
ATO DAN BİLİM VE TEKNOLOJİ RAPORU, TÜRKİYE İNTERNET KULLANIMINDA ÇOK GERİDE...
 
Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından hazırlanan ''Bilim ve Teknoloji Raporu''na göre, Türkiye'de telefon, bilgisayar, televizyon, radyo, gazete sayıları giderek artıyor.
 
2.1.2005 - 20:53
 
ATO'nun 2000 yılı verilerine dayanarak hazırladığı rapora göre, Türkiye'de gazete okuma oranları gelişmiş ülke ortalamalarının altında olmasına rağmen hızla yükseliyor. Televizyon ve telefon sayılarında da umut veren artışlar gözleniyor. Buna karşılık bilimsel makale yayınlarında, Ar-Ge, iletişim-bilişim teknolojilerine yatırımda Türkiye beklenen sıçramayı hala yapamadı.
     
Az gelişmiş ülkelerde bin kişiye 41 gazete düşüyor. Bu oran gelişmiş ülkelerde 285'i buluyor. Türkiye'de ise gazete okunma oranları gün geçtikçe yükseliyor. 1994 yılında Türkiye'de bin kişiye düşen gazete sayısı 44 iken; 2000 yılına gelindiğinde bu rakam 111'e yükselmiş durumda. Avrupa Birliği'nde ise bin kişiye 209 gazete düşüyor.
     
Bin kişiye düşen gazete sayısında 578 gazete ile Japonya başı çekiyor. Japonya'yı 569 gazete ile Norveç izliyor.
     
RADYO VE TELEVİZYON
     
2001 yılı verilerine göre, az gelişmiş ülkelerde her bin kişiye 156, gelişmiş ülkelerde ise her bin kişiye 1.268 radyo düşüyor. Türkiye'de de her bin kişiye 470 radyo düşüyor. Norveç'te ise neredeyse her vatandaşa ortalama 3 radyo düşüyor.
     
2002 verilerine göre az gelişmiş ülkelerde her 10 kişiden 1'i televizyon sahibi iken; gelişmiş ülkelerde her 10 kişiye yaklaşık 8 televizyon düşüyor. 1996 yılında Türkiye'de her 10 kişiden 3'ü televizyon sahibi iken, 2002'ye gelindiğinde bu rakam 4.2'ye yükselmiş durumda. AB ortalaması ise Türkiye'ye oldukça yakın. Bu ülkelerde ortalama her 10 kişinin 6'sında televizyon bulunuyor.
     
Televizyon sayısında en çarpıcı rakama ise İsveç sahip. İsveç'te nüfusun tamamına yakını televizyon sahibi. İsveç'i sırasıyla İngiltere, ABD ve Norveç takip ediyor.
     
BİLGİSAYAR
     
Kişisel bilgisayar sahipliğinde San Marino ilk sırada yer alıyor. Bu ülkede her bin kişiye 760 bilgisayar düşüyor.
    
 Az gelişmiş ülkelerde her bin kişiye 7, orta gelişmiş ülkelerde 45 ve gelişmiş ülkelerde 467 bilgisayar düşerken, dünya ortalaması ise 101 sayısını gösteriyor. Genişleme öncesinde AB ortalaması ise 318.
Türkiye'de 1996 yılında her bin kişiden 14'ü bilgisayar sahibi iken 2002'ye gelindiğinde bu sayı 45'ye yükselmiş durumda. Bilgisayar sayısı bakımından Türkiye orta gelişmişlik düzeyini ancak tutturuyor.
     
TIKLAYAMIYORUZ
     
Az gelişmiş ülkelerde her 100 kişiden ancak biri interneti tıklıyor. Gelişmiş ülkelerde bu sayı 37. AB'de her 100 kişiden 33'ü internet kullanıcısıyken Türkiye'de bu oran 7'ye düşüyor. İnternetin hakkını veren ülkeler arasında başı İzlanda çekiyor. Bu ülkede her bin kişiye 648 internet kullanıcısı düşüyor.
     
İletişim ve bilişim teknolojileri için 2001 yılında Türkiye'de kişi başına yapılan harcama 143 dolar iken İsviçre'de bu değer 3 bin 618 doları buluyor. AB'de iletişim ve bilişim teknolojilerine kişi başına yapılan harcama 688 dolar ile 2 bin 804 dolar arasında değişiyor.
     
Çalışmada ele alınan ülkeler arasında bilişim teknolojileri için kişi başına yapılan harcama açısından İsviçre ilk sırada yer alıyor. Bu ülkeyi Japonya, ABD, İsveç ve Norveç takip ediyor.
     
AR-GE FAALİYETLERİ
     
Diğer yandan Türkiye'de Ar-Ge faaliyetlerinde yaklaşık 25 bin bilim adamı ve mühendis çalışıyor. Ar-Ge faaliyetlerinde çalışan bilim adamı ve mühendis sayısı açısından gelişmiş ülkelerle orta gelişmiş ülkeler arasındaki fark yaklaşık 5 katı buluyor.
     
1 milyon kişi içerisinde Ar-Ge faaliyetlerinde çalışan bilim adamı ve mühendis sayısı gelişmiş ülkelerde 3 bin 281 iken, AB'de bu rakam 2 bin 302. düzeyinde bulunuyor.
     
Dünyada ilk sırada yer alan ülke Japonya'da ise 1 milyon kişi içersinde 5 bin 95 bilim adamı ve mühendis Ar-Ge çalışmalarında görev alıyor. Türkiye'de bir milyon kişiye 306 bilimadamı ve mühendis düşüyor.
     
Raporda 1999 yılı verilerine göre 64 az gelişmiş ülkede toplam 14 bin 376 bilimsel makale yayınlanırken, bu rakamın orta gelişmiş ülkelerde 60 bini, 55 gelişmiş ülkede 450 bini, AB ülkelerinde 120 bini aştığı belirtiliyor. ABD, yayımlanan 163 bin 526 makale ile ilk sırada yer alıyor. Türkiye'deki makale sayısı ise yalnızca 2 bin 761.
     
ELEKTRİK TÜKETİMİ
     
Rapora göre, 2001 yılı verileriyle Türkiye'de kişi başına elektrik tüketimi 1.391 kwh olurken, bu rakamın dünya ortalamasının oldukça altında kaldı. Dünyada kişi başına elektrik tüketimi 2001 yılında 2.159 ortalamayı yakalamış durumda. Az gelişmiş ülkelerde kişi başı tüketim 317 kwh iken; gelişmiş ülkelerde bu rakam 8.421 kwh'ye kadar çıkıyor.
     
Rapora göre 2002 yılında dünyada bin kişiye düşen sabit telefon sayısı 176. Az gelişmiş ülkeler için bu rakam 28 iken gelişmiş ülkelerde ve AB'de her iki kişiden birisinin göre Türkiye'de yaklaşık her 4 kişiye bir sabit telefon düşüyor.
     
Dünyada bir yıl içinde her abone ortalama 155 dakika uluslararası görüşme yapıyor. Gelişmiş ülkelerde yaşayanlar için bu süre 285 dakika, AB için 181 dakikayı buluyor. Uluslararası görüşme süresi 34 dakika olan Türkiye bu anlamda 108 dakika olan az gelişmiş ülkeler ortalamasının çok gerisinde kalıyor.
     
CEPLEŞMEDE HIZLIYIZ
     
Rapora göre, cep telefonu ile 1994 yılında tanışan Türkiye'de her 3 kişiden birinde cep telefonu bulunuyor. Yani Türkiye'de yaklaşık 25 milyon kişi cep telefonu abonesi. Bu rakam hızlı bir şekilde artış göstermeye devam ediyor. Buna karşılık, gelişmiş ülkelerde her 10 kişiden 7'si, AB'de ise her 10 kişiden 8'i mobil telefon sahibi. Dünya ortalamasına bakıldığında ise her 100 kişinin 11'inde cep telefonu bulunuyor.
     
Mobil telefon kullanımında İsrail başı çekiyor. İsrail'de nüfusun tamamına yakın bölümü mobil telefon kullanıyor. Bu ülkeyi İtalya, İsveç, Norveç ve Yunanistan gibi ülkeler izliyor.
     
ATO BAŞKANI AYGÜN
     
Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATO Başkanı Sinan Aygün, bilim ve teknolojik gelişmenin parametrelerine bakıldığında Türkiye'nin doğum sancısı çeken bir ülke izlenimi verdiğine dikkat çekti. Aygün, özellikle gazete, televizyon, cep telefonu kullanımlarına bakıldığında halen yeterli düzeye çıkılmamasına karşılık, gelişme hızının son derece yüksek olduğuna vurguladı.
     
Ar-Ge ve bilişim, iletişim teknolojilerine yatırımda özlenen ilerlemenin sağlanamadığını söyleyen Aygün, kalkınmanın anahtarı durumundaki bu alanların ivedilikle doldurulması gerektiğini kaydetti. Aygün, şunları söyledi:
     
''Telefon, bilgisayar, televizyon, radyo, gazete sayılarının giderek yükselmesi elbette ki umut verici. Ancak, Türkiye, telefonla, internetle, televizyonla, gazeteyle dünyadaki gelişmeleri sadece izliyor. Ar-Ge çalışması yapmıyor, bilimsel makale yayımlamıyor, bilişim ve iletişim teknolojilerine yatırım yapmıyor, eğitimde gerekli reformları sağlayamıyor. Sadece bakarak, izleyerek gelişmiş ülke olamayız ki.. Beyin göçünü önleyemezsek, buluş yapamaz, patent alamazsak dünyadaya nasıl ayak uyduracağız? Türkiye'nin acil olarak bilim ve teknoloji alanında bir master plana ihtiyacı var. Bütün kaynaklarımızı bu alana kaydırmak durumundayız.''



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KREDİ KARTINA TAKSİT KALKIYOR...

BAYİLER İNDİRİM YAPMASIN DİYE HÜKÜMET AKARYAKIT'TA ÖTV'Yİ ARTTIRDI!!

AVEA'DAN TSUNAMİZEDELERE YARDIM...
»  ATO BAŞKANI SİNAN AYGÜN'DEN HÜKÜMETE BÜTÇE ELEŞTİRİSİ...
»  OTOMOBİL SATIŞLARINDA ARTIK HURDA İNDİRİMİ YOK...
»  ÇİMENTOCULARIN GÖZÜ IRAK PAZARINDA...
»  MİLYONU UNUTUN, ARTIK YTL VAR!!
»  AKARYAKIT'TA FİYAT KARMAŞASI, FİRMALARIN KAFASINA GÖRE ZAM DÖNEMİ BAŞLADI...
»  HAYDİ HAYIRLISI, YTL'Lİ GÜNLER BAŞLADI...
»  SERDENGEÇTİ YTL KONUSUNDA RAHAT
»  ENERJİ BAKANLIĞI AKARYAKITTA İNDİRİM TAVSİYE ETTİ!!
»  SÖZLEŞMELİ PERSONELE 4 İLA 6 ORANINDA YANİ YIL ZAMMI...
»  BU AKŞAM NAKİT TAŞIYIN, KAP KAÇ'A DA DİKKAT EDİN!!
»  MİLYONLARA VEDA ...
»  TMSF ŞİRKETLERİNE SATIŞ YOLU AÇILIYOR...
»  YENİ YILDA AKARYAKIT FİYATLARINI BAYİLER BELİRLEYECEK..
»  " VATANDAŞ PARASINI YTL'YE ÇEVİRMEK İÇİN ACELE ETMESİN"
»  VRGİ'DE YENİ DÜZENLEME TAMAM,BELEDİYELERE YENİ GELİR YOLU AÇILDI...
»  FLAŞ... FLAŞ... FLAŞ... EMEKLİYE ZAM MECLİSTE JET HIZIYLA YASALAŞTI
»  CUMHURBAŞKANI SEZER, 2005 YILI BÜTÇESİNİ ONAYLADI !!
»  SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİNE KADEMELİ ZAM!!!
»  BDDK BAŞKANI BİLGİN: BAZI FİRMALAR TEFECİLERİN ELİNDE CAN ÇEKİŞİYOR !!
»  HİSARCIKLIOĞLU: "ÖRGÖRÜLEBİLİR VE NORMAL EKONOMİDE ÇALIŞMAK İSTİYORUZ"
»  ASGARİ ÜCRET HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI!!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.