|
 |
 |
|
DOLAR |
41,9501 |
 |
|
 |
EURO |
48,9502 |
 |
|
 |
IMKB |
10.209,000 |
 |
|
 |
ALTIN |
5.747,240 |
 |
|
|
|
Şehir Seçimi

|
|
|
|
|
 |
|
|
|
 |
|
AVRUPA'DA "ATATÜRK" İSİMLİ İÇKİNİN MARKASI İPTAL EDİLDİ
|
 |
 |
 |
|
|
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, İngiltere ve Almanya’da “Atatürk” adının ticari ürün markası olarak tescil ettirilmesi üzerine hareket geçtiklerini, tespit edilen beş üründen alkollü içecekleri de kapsayan birinin iptal edildiğini, kalan 4’ü için de dava açacaklarını bildirdi.
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
Bakan Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada, “Atatürk” adının İngiltere ve Almanya’da, bu ülkelerin yanı sıra AB çerçevesinde geçerli olmak üzere ticari marka olarak tescil edilmesiyle ilgili olarak AB çapında yürüttükleri girişimler hakkında bilgi verdi. Çağlayan, Türk Patent Enstitüsü’nce AB Topluluk Marka Ofisi (OHIM) ve Alman Marka Patent Ofisi veri tabanında yapılan araştırmalara göre “Atatürk” adını içeren 5 marka tescil edildiğini bildirdi. Çağlayan’ın verdiği bilgiye göre bunlardan, Almanya’da yerleşik Gebr. Wohberg OHG adlı kuruluş tarafından 14 Temmuz 1967 tarihinde tescil ettirilen ve genel olarak bira hariç alkollü içecekleri kapsayan marka, Alman Patent ve Marka Ofisi elektronik veri tabanına göre 1 Kasım 2006’da yürürlükten kalktı ve hükmünü yitirdi. Araştırmalar kapsamında Almanya’da Atatürk adına 3 marka tescili tespit edildi. Almanya’da yerleşik Ttezer leblebici adlı kişi 2 marka tescili yaptırdı. Bunlardan ilki 28 Mart 2000’de genel olarak madenler, metalden mamul inşaat malzemeleri, hırdavat ürünleri, deri vb. malzemeden mamul ürünler, çantalar, şemsiyeler, bastonlar ve mobilyalar ile benzerlerini kapsıyor. Genel olarak kuyumculuk ürünleri, takılar, saatler, basılı yayınlar, kırtasiye ve büro ürünleri, giyim eşyalarını kapsayan ikincisi ise 20 Aralık 2001’de tescil edildi. Ayrıca yine Almanya’da yerleşik Kasım Timur adlı kişi tarafından 25 Ağustos 2005 tarihinde tescil ettirilen marka, genel olarak giyim eşyaları, bilimsel amaçlı alet ve cihazlar, tv, bilgisayar, radar, kuyumculuk ürünleri, takılar, saatler, deri gibi malzemeden mamul ürünler, çantalar, şemsiyeler, bastonlar, temizlik maddeleri ve kozmetikleri kapsıyor. Söz konusu tescil Atatürk’ün imzasını içeriyor. İngiltere’de yerleşik Muhammed Gaiher Yaqub adlı kişi de 12 Eylül 2006’da genel olarak temizlik maddeleri ve kozmetikler, tıbbi ürünler, giyim eşyaları, gıda ürünleri, hazır yiyecekleri kapsayacak biçimde Atatürk adını tescil ettirdi. Bakan Çağlayan, yapılan tespitler sonucunda ilgili mercilere ve gerekli kurumlara başvurular yapılar bu tescillerin iptal ettirilmesi için hukuki süreç başlatıldığını bildirdi.
“ATATÜRK TÜRKİYE’NİN MARKASIDIR” 1934 yılında çıkarılan bir yasa ile Türkiye sınırları içinde Atatürk adının alınması ve herhangi bir şekilde ticari marka ve rant aracı olarak kullanılmasının engellendiğini, Türkiye’nin uluslar arası geçerliliği olan bir kısıtlama uygulamasına girme olanağının ise bulunmadığını belirten Çağlayan, şöyle dedi: “Ancak hem halkımızın, hem de bizim, ülkemizin kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk ile ilgili hassasiyetimiz sorgulanamayacak kadar büyüktür. Çünkü Atatürk, Cumhuriyetin, bağımsızlığın ve çağdaşlığın markasıdır. Çünkü Atatürk, Türkiye’nin markasıdır. Atatürk adının, hiçbir şekilde ticari çıkar amaçlı kullanılmasına izin vermeyiz. İster yurt içinde ister yurt dışında olsun Atatürk isminden çıkar elde etmek isteyenlere karşı uluslar arası yasaların ve hukukun bize verdiği tüm imkanlar kullanılacaktır.”
 |
|
|
|
 |
|
|
Toplam yorum |
0 |
|
Onay bekleyen |
0 |
|
|
 |

Yorumunuz editörlerimiz
tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır. |
|
|
|
 |
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
 |
|
 |
Bu kategorideki diğer haberler |

|
|
|
|
|
|
 |
|
|
ÇOK OKUNANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 5 yıl süreyle görev yapacak 6'ncı ve yeni cumhurbaşkanını seçmek ... |
 |
|
 |
 |
|
Trendyol Süper Lig'in 9. hafta maçında Fenerbahçe, sahasında Fatih Karagümrük'ü 2-1 mağlup etti. ... |
 |
|
 |
 |
|
Devlet Bahçeli: KKTC parlamentosu seçim sonuçlarını kabul etmemeli ve Türkiye'ye katılma kararı almalı |
 |
|
 |
 |
|
KKTC'deki kritik seçimler tamamlandı. Resmi olmayan sonuçlara göre CTP Genel Başkanı Tufan Erhürmen ... |
 |
-
|
 |
 |
|
KKTC'de CTP adayı Tufan Erhürman'ın seçimi kazanmasının ardından CHP lideri Özel'den tebrik geldi. ... |
 |
-
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
YAZARLAR |
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
ÇOK YORUMLANANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 5 yıl süreyle görev yapacak 6'ncı ve yeni cumhurbaşkanını seçmek ... |
 |
|
 |
 |
|
KKTC'deki kritik seçimler tamamlandı. Resmi olmayan sonuçlara göre CTP Genel Başkanı Tufan Erhürmen ... |
 |
|
 |
 |
|
KKTC'de CTP adayı Tufan Erhürman'ın seçimi kazanmasının ardından CHP lideri Özel'den tebrik geldi. ... |
 |
|
 |
 |
|
Devlet Bahçeli: KKTC parlamentosu seçim sonuçlarını kabul etmemeli ve Türkiye'ye katılma kararı almalı |
 |
-
|
 |
 |
|
Trendyol Süper Lig'in 9. hafta maçında Fenerbahçe, sahasında Fatih Karagümrük'ü 2-1 mağlup etti. ... |
 |
-
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
ANKET |
|
 |
 |
|
|
|
|
 |


 |
Medya
Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden
kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan
haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması
durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır.
Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait
yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz. |
 |
|
|
|