Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3738
EURO
34,9828
IMKB
9,087
ALTIN
2.326,130
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Altın Fiyatları Alev Alev!
Altın Fiyatları Alev Alev!
 
Altın fiyatları dün ABD'de gerçekleşen ara seçimin ardından arttı. Dün gerçekleşen seçimleri Cumhuriyetçilerin önde götürürken ABD kongresinde oluşacak durum nedeniyle Fed'in faiz artış hızını düşüreceğine dönük beklentiler değerli metali destekledi.Altın fiyatları, dünkü seansta ara seçimlerin etkisiyle son bir ayın zirvesini gördü.
 
9.11.2022 - 12:31

Sonrasında kısmen gerileyen değerli metal sabah saatlerinde dar aralıkta seyrederken, yatırımcılar yarın açıklanacak enflasyon verileri öncesinde temkinli pozisyon almaya başladı.

Yatırımcılar yarın açıklanacak olan ABD enflasyon verileri ile Washington’da dengeleri değiştirebilecek ara seçimlerin sonuçlarını takip etti. Geçtiğimiz aylarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sert faiz artırımları ABD dolarını desteklemiş ve değerli metali olumsuz etkilemişti.

Altının herhangi bir faiz getirisi olmadığı için Fed’in yaptığı faiz artışları nedeniyle yatırımcılar son aylarda doları güvenli liman olarak tercih etmeye başlamış, elde altın tutmanın fırsat maliyetinin artması nedeniyle değerli metal satıcılı bir seyir izlemişti.

Ancak dünkü seçimlerin ardından yaşanan gelişmeler nedeniyle Fed’in faiz artışlarında frene basacağı beklentileri artırırken ‘altında kötü günler geride mi kaldı?’ sorusunu gündeme getirdi.

SEÇİMLER NASIL ETKİLEDİ?
ABD’de dün başlayan ara seçimlerin sonunda Demokrat Parti’nin, ABD Başkanı Joe Biden görev süresinin yarısında Kongre’nin kontrolünü kaybedeceği ve Cumhuriyetçi Parti’nin kazanacağı öngörülüyor.

Yatırım bankası Saxo Markets tarafından yayımlanan değerlendirmeye göre Kongre’nin iki kanadının farklı partilerin kontrolünde kalması ekonomiyi destekleyici maliye politikalarının izlenmesini zorlaştırarak ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını artırma hızını beklenenden daha erken azaltmasına yol açabilir.

ENFLASYON VERİSİ BEKLENİYOR
Öte yandan ekonomistler yarın açıklanacak olan ABD enflasyon verilerinde ise aylık enflasyonun yüzde 0,5, yıllık enflasyonun da yüzde 6,5 seviyesine gerileyeceğini tahmin ediyor.


Fed’in aralık toplantısında yüzde 67 ihtimal ile 50 baz puan büyüklüğünde artırıma gideceği, yüzde 33 ihtimal ile de 75 baz puan artırıma gideceğini tahmin edilirken Fed’in faiz artışlarında frene basacağı yönündeki beklentiler de değerli metali destekliyor.

Seçim ve enflasyona ilişkin son beklentiler ise altını desteklerken ABD dolarını başlıca para birimleri karşısındaki performansını ölçen dolar endeksi geriledi. Yıllık bazda bakıldığında yaklaşık 40 yılın en iyi performansını göstermeye hazırlanan dolar endeksi hafta başından bu yana yüzde 0,9 düşüş kaydederek 109,73 seviyesinde seyretti. Dolardaki yüksek seviyenin kırılması da değerli metali destekledi.

ALTINDA EN KÖTÜ GÜNLER GERİDE Mİ KALDI?
Konu ile ilgili bir değerlendirme notu yayınlayan Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve InvestAZ Araştırma Direktörü Dr. Tuğberk Çitilci, “Ara seçimlerde temsilciler meclisi kazanımında Cumhuriyetçilerin devreye girmesi, maliye programlarının devam edip etmeyeceği veya Fed’in sıkı para politikalarına devam edip etmeyeceği sorularını devreye alacaktır” dedi.

Bu durumun dolar endeksini etkilediğini ve ana belirleyicinin Fed olduğunu kaydeden Çitilci şu değerlendirmelerde bulundu:

“Altın fiyatında fiziki alım haberinin etkisiyle sert yukarı yönlü hareketle 1700 seviyesi üzeri kalıcılık devam etmektedir.

Fed’in 2023 faiz politikasını anlamadan ‘Tamam artık, altın için en kötüsü geride kaldı’ demek için henüz erken olabilecekken 144 günlük ortalama 1758 majör/trend değişimi seviyesi izlenebilir. Aşağı yönde ise ortalama 1679 seviyesi destek olarak izlenebilir.”

ALTIN PİYASASINDA SON DURUM
Altının ons fiyatı dün gün içinde 1670 seviyelerinde seyrederken ara seçime ilişkin haberlerle birlikte sert yükselerek 1720 dolar seviyelerine yaklaştı. Son bir ayın en yüksek seviyelerinden kısmen gerileyen ons altın bugün sabah saatlerinde 1709 dolardan işlem gördü.

Gram altın da 1000 TL bandını kırarak sabah saatlerinde 1020 TL’den işlem gördü. Çeyrek altın 1662 TL alış ve 1686 TL satış, Cumhuriyet altını ise 6 bin 631 TL alış ve 6 bin 726 TL satış fiyatıyla işlem gördü.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Sosyal Medya Dolandırıcılarına Operasyon

Bursa'da Yangın Faciası

Sigara Ve Alkol Satışına Yeni Düzenlel
»  18 İlde 43 Kişi Hakkında Gözaltı Kararı
»  Yolcu Otobüsünde Namaz Molası Tartışması
»   Yargıtay'dan 'Kilometre' Kararı
»  Yurt Dışı Cep Telefonuna Sıkı Takip
»  Ultrason Randevusunda Şok Eden Tarih
»  Twitter'ın Ücretli Mavi Tik Dönemi
»  Mutfak Tüplerine Zam Geldi
»  Ankara'dan Kahreden Şehit Haberi
»  Ege'de Tekne Faciası!
»  Ajda Pekkan'dan Üzücü Haber
»  Sergen Yalçın Estetik Yaptırdı!
»  AnadoluJet'ten Bilet Kampanyası
»  130 Uyuşturucu Satıcısına Baskın
»  Ünlü Oyuncu Rıza Akın Hayatını Haybetti
»  25 İlde Ehiyet Sınavı Operasyonu
»  İYİ Parti'nin Acı Günü
»  NASA, Güneşin 'Gülüşünü' Yakaladı
»  Avrupalı Emekli Turiste Kış Tarifesi
»  Araçlara ‘Alkol Kilidi’ Geliyor:
»  Ihlamurun Kilosu 400 Lira Oldu!
»  29 Ekim'de Ulaşım Ücretsiz
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.