Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5825
EURO
34,7889
IMKB
9.693,000
ALTIN
2.509,460
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Altını Bozdurup, Ev-Araba Aldık
Altını Bozdurup, Ev-Araba Aldık
 
Altın bankacılığında toplanan altınların üçte bire yakın bir kısmı yılın ilk altı ayında bozduruldu. Analistler birikim sahiplerinin dövize ve konuta yöneldiğini bildiriyor.
 
3.8.2015 - 11:06


Fiyatlardaki dalgalanma ile altını bırakıp konut ve dövize yönelen yatırımcı, 2015'in ilk yarısında yaklaşık 5 milyar liralık altın bozdurdu. Bankalardaki altın hesapları üçte bir oranında erirken aynı dönemde konut satışları tarihi rekora gitti. Otomobil satışları ise yüzde 45 yükseldi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen bilgilere göre 2014 sonu itibariyle bankalardaki altın mevduatı 16 milyar 250 milyon lira olarak gerçekleşti. Bu rakamın yaklaşık 15 milyar 926 milyon lirasının yurt içi yerleşik mudilere, 323 milyon lirasının ise yurt dışı yerleşik mudilere ait olduğu kaydedildi. Ancak altın fiyatlarındaki dalgalanma yatırımcıların altını bırakıp başka yatırım araçlarına yönelmesine sebep oldu.

Böylece bu yılın haziran sonu itibariyle bankalardaki altın mevduatı hesapları 11 milyar 374 milyon liraya geriledi. Bu rakamın 11 milyar 4 milyon lirası yurt içi yerleşik mudilerin, 369 milyon lirası ise yurt dışı yerleşik mudilerin olarak kaydedilirken, ilk yarıda bozdurulan altın miktarı 4 milyar 876 milyon lira olarak hesaplandı.

ALTIN BANKACILIĞI ZAYIFLADI

Anadolu Ajansı'na değerlendirmelerde bulunan İş Yatırım Bankacılık Analisti Kutluğ Doğanay, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, altın mevduatındaki düşüşte iki olayın etkili olduğunu söyledi. Bunlardan birincisinin tasarruf aracı altından konuta ve dövize geçişin olduğunu belirten Doğanay, ilk yarıda konut satışlarının güçlü olduğunu anımsattı. Bir diğer sebep olarak da bankaların altın mevduatı toplamada geçen yılki kadar girişken davranmamasını gösteren Doğanay, "Her türlü kanaldan bu ürünleri pazarladıklarını geçen yıllarda hatırlarsınız. Şubelerde altın günleri dahi yapılırdı. Şimdi bu kadar güçlü bir pazarlama göremiyoruz. Mevduat kabul eden bankaların hemen hemen hepsinde altın mevduatı ürünü de bulunuyor" şeklinde konuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), munzam yükümlülüklerinde altını kabul etmesiyle birlikte bankaların altın mevduatlarının anlamlı değerlere ulaştığını vurgulayan Doğanay, ancak her bankanın aynı şekilde pazarlama ve mevduat toplama yapmadığını ifade etti. Özellikle hane halkının elinde tasarruf aracı olarak güçlü bir altın stoğu olduğunun ve hala tasarrufların çok yüksek bir miktarının yastık altında kaldığının söylenebileceğini belirten Doğanay, "Bir dönem altın mevduatı seferberliği düzeyinde kampanyalar yapılsa da bankaların toplayabildiği büyüklük 20-25 milyar lirayı geçemedi" şeklinde konuştu.

OTOMOBİL SATIŞLARI YÜZDE 45 ARTTI

Otomobil ve hafif ticari araç satışları 2015 yılı ilk 6 ayında yüzde 51 yükseldi, toplam satış 432 bin 550 oldu. Geçen yıl bu rakam 286 bin 861'de kalmıştı. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre otomobil pazarı yüzde 45, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 71 büyüdü. Otomobil satışları, 2015 yılı Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45,21 artarak 327.846 adete yükseldi. 2014 yılı aynı dönemde 225.773 adet satış gerçekleşmişti.

KONUT SATIŞLARINDA REKOR BEKLENİYOR

Bankalarda toplanan altınların üçte bire yakın bir kısmı yılın ilk altı ayında bozduruldu. Geçen yılla kıyaslandığında bankaların altın toplamaya yeterince ilgi göstermediğini belirten analistler, birikim sahiplerinin gayrimenkul, döviz ve otomobile yöneldiğini bildiriyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen bilgilere göre, 2014 sonu itibariyle bankalardaki altın mevduatı 16,2 milyar lira olarak gerçekleşti. Haziran ayına gelindiğinde ise bu oran 11,3 milyar liraya geriledi. Aynı dönemde otomobil satışları yüzde 45'e yakın yükselirken, konut satışlarındaki artış ise yüzde 20'yi geçti.

Merkez Bankası'nın öncülüğünde bankaların altın toplaması teşvik edilse de, düşen fiyatlar vatandaşların döviz ve gayrimenkul gibi farklı araçlara yönelmesine neden oldu. Haziranda ev satışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.1 arttı ve 110 bin 657 konut satıldı. Yılın ilk 6 ayı rakamlarına bakıldığında sektör temsilcileri bu yıl rekor satış rakamlarına ulaşılabileceğini bildiriyorlar. Geçen yıl ülke genelinde 1 milyon konut satılırken, bu yılın ilk 6 ayında rakam 635 bin i geçti bile. İnşaat şirketlerinin eylül ayında yeni markalı konut projelerini satışa sunması ile satışların daha da artacağı tahmin ediyorlar.

http://uzmanpara.milliyet.com.tr/haber-detay/gundem2/altin-bozdurup-ev-araba-aldik/24000/24116/



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Enflasyon Yüzde 7`nin Altında!

Petrol Fiyatları Tepetaklak

İcralık Araçlar Otoparkları Doldurdu
»  Yurt Dışından Gelen Telefona İMEİ Zammı!
»  Memuru Yandaş Sendika Endişesi!
»  Shell 6 Bin 500 Kişiyi İşten çıkarıyor
»  Doların Freni Boşaldı!
»  Merkez Bankası'ndan Enflasyon Raporu
»  Fed'in Kararı Doları Hareketlendirdi!
»  Garanti Bankası Resmen İspanyolların
»  TOKİ, "mülteci kampı" kuracak
»  Dolar 7 Haftanın Zirvesini Gördü
»  Borsa Çöktü, Dolar Yükseldi!
»  Bakan Şimşek 'e Göre En Kötü senaryo
»  Bayramda Çalışanlar Ne Kadar Alacak?
»  Cumhuriyet Altını 426 TL Olabilir
»  Toki'den Emekliye Kontenjan
»  Çeaş Kepez'de İlk Raund Cem Uzan'ın
»  Emekliye Yine Promosyon Kandırmacası!
»  DolardaSuruç Patlaması!
»  Benzinde 12 Kuruş İndirim!
»  Altında Büyük Düşüş!
»  Emekliler dikkat! Ağustos maaşında...
»  ''Erken Seçim Olumsuz Bir Senaryo''
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.