Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2091
EURO
34,9719
IMKB
10.740,000
ALTIN
2.493,120
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Altın coştu,Fiyatı Gören Kuyumcuya Koştu
Altın coştu,Fiyatı Gören Kuyumcuya Koştu
 
Uzun süredir gramı 100 TL'nin altında seyreden altın, 2014'le birlikte yurtdışı ve içerdeki gelişmeleri arkasına alarak yeniden psikolojik sınırı aştı. Elinde yüksek fiyattan altını olanlar satışa yönelince, kuyumcu nakite sıkıştı
 
3.2.2015 - 09:24

İç piyasada altının gram fiyatı uzun bir aradan sonra yeniden 100 lirayı görünce vatandaş kuyumcuda adeta altın bozdurma sırasına girdi. Altın fiyatı, en son Kasım 2012'de 100 lirayı görmüştü. Ardından altına yoğun ilgi gösterilen o dönem uzun sürmemişti. Gram fiyatı yurtdışında yaşanan ekonomik ve siyasal gelişmelerin etkisiyle Haziran 2013'te 75 liraya kadar gerilemişti. Bu da 100 TL seviyelerinden altın alanların bir anda yüzde 25 kaybetmelerine yol açtı.

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; Son bir ay içinde ise dünyada petrol fiyatları ciddi oranda gerilerken değerli madenlere ve altına olan talep arttı. 2014'e girilmesiyle birlikte ise altında fiyatlar adeta ralli yaptı. ONS fiyatı hızla 1.305 dolara kadar çıkarken, aylık getiri liginde altın yüzde 10'luk artış ile rakipleri olan dolar,borsa ve faize ciddi fark attı.

Psikolojik sınır aşıldı

İstanbul Kuyumcular Odası'ndan Gökhan Aksu'nun verdiği bilgiye göre, fiyatların zirve yapmasıyla Kapalıçarşı'da ‘altın bozdurma' telaşı başladı. Aksu, dolar kurunda artışın sürmesi ve ONS tarafında son 10 günde görülen önemli işlem hacminin devam etmesiyle yaşanan yükselişin sürebileceğine dikkat çekti. Aksu'nun ‘orta ve uzun vadede takip edilmeli' dediğiABD'den gelecek büyüme, enflasyon, istihdam verileri ve FED'in faiz artırımı beklentisi de altın gram fiyatlarında etkili olacak.

‘100 lira vatandaşta kritik eşikti' diyen Aksu, şöyle devam etti:

"Bu psikolojik seviyenin görülmesiyle birlikte vatandaşın altın bozdurma iştahı da arttı. Bizim aldığımız bilgiler de bu yönde. Bir haftadır sadece bozdurmaya endeksli ama kur ve ONS işlemlerini iyi gözlemlemek, beklenen verileri iyi analiz etmek lazım."

‘Bozdurana para yetiştiremiyoruz'

Menekşe Bestgold Kuyumculuk yetkilisi Nazar Özsahakyan, vatandaşın elindeki altını her geçen gün daha yoğun satmaya çalıştığını söylüyor. Hatta durum öyle boyuta gelmiş ki, ‘biz bir şey satamıyoruz ama altın satan vatandaşa para yetiştiremiyoruz, arkasında Merkez Bankası olsa ancak kurtarır' diyor. Özsahakyan, altın satanların üç yıl önce yine aynı fiyattan alan ama altını elinden çıkaramayanlar olduğunu vurgulayarak, "Ellerinde şişti. Şimdi de ‘hiç olmazsa aynı fiyattan verebileyim' diye bakıyor" diyor.

Ya fiyat tekrar düşerse...

Yekta Kuyumcu ve Sarraf yetkilisi Cenap Özcömert ise vatandaştaki satış telaşının ‘ya altın tekrar düşerse' korkusuyla bu kadar arttığına dikkat çekiyor. Yükselişin devam etmesini beklediklerini kaydeden Özcömert, bir haftadır hızla altın bozmayı sürdürdüklerini anlatıyor. Tufan Sarrafiye'den Ali Şahin ise özellikle haftasonunu altın bozdurmakla geçirdiklerini, pazartesi de aynı etkiyi gördüklerini söylüyor. Şahin, "Bozdurmaya devam ediyorlar ama şu ‘daha çıkar mı?' sorusu da olmasa..." diye konuşuyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Altın Fiyatları 2 yılın Zirvesinde

Hükümetten Grev Ertelemesi!

Piyasalarda Yüksek Tansiyon Sürüyor...
»  Aydın Doğan Yenden Petrol İşine Girdi!
»  Benzine 7 kuruş Zam Geldi
»  Binlerce İşçi Greve Gitti
»  Dolar'da Tüm zamanların Rekoru!
»  Flaş.. Dolar Tutulamıyor, 2,40'ı Geçti!
»  Turkcell Genel Müdürü Görevi Bıraktı!
»  Konut Katkısına En çok İnşaatçı Sevindi!
»  Merkez Bankasından Hükümete Açık Mektup
»  Yunan Borsası Çöktü!
»  Başçı Konuştu, Dolar Uçtu!
»  Rusya'nın Kredi Notu Şoku
»  Yellen,Yunanistan İçin Ağır Konuştu
»  Dolar ve Altın'da Hareketli Saatler!
»  Babacan'dan Erdoğan'ı Kızdıracak Sözler
»  Uçak Bilet Fiyatları Düşecek!
»  Merkez Bankası BaşkanıSuskunluğunu Bozdu
»  Avrupa Merkez Bankası'ndan Bomba Karar
»  Babacan ve Ekibi Tasfiye mi Ediliyor?
»  TÜSİAD Başkanlığına Sert Veda!
»  Altın Yükseldikçe Yükseliyor!
»  'Faiz indirimi yeterli değil'
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.