Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2591
EURO
34,6824
IMKB
10.337,000
ALTIN
2.405,200
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 22 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Arınç'ın Çıkışı Oyun mu, Gerçek mi?
Arınç ın Çıkışı Oyun mu, Gerçek mi?
 
Radikal Yazarı Murat Yetkin, Bülent Arınç'ın Erdoğan'a karşı yapığı çıkışı köşesine taşıdı. Yetkin, İyi polis-kötü polis oyunu mu, gerçek mi? diye sordu.
 
23.3.2015 - 11:20

 İşte Murat Yetkin'in O köşe yazısı

Bu atışma 7 Haziran'da hem milliyetçi Türk, hem muhafazakar Kürt oylarına yönelik bir ikili hamle değil de, Fidan olayı gibi gerçekse, Arınç kariyerini feda etme pahasına bu çıkışı yapmış olabilir.

Daha bir hafta önceki önceki malum gazetelere dönüp bakarsanız, Kürt meselesinin PKK’yı nasıl böldüğünü, İmralı ve Kandil arasında iplerin her an kopabileceğini, HDP’nin ise defterden silinmek üzere olduğunu okuyabilirsiniz.
Şimdi ise, yani Abdullah Öcalan’ın 21 Mart’ta kurucusu olduğu PKK’ya silah mücadele stratejisini değiştirme çağrısını yapması ardından birbiriyle çelişen seslerin asıl iktidar kanadından geldiğine tanık oluyoruz.
Özellikle de 2012’de MİT Müsteşarı Hakan Fidan aracılığıyla Öcalan ile diyalogu başlatan dönemin başbakanı, şimdi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hükümetçe uzun süredir atılan adımlara eleştirisi gerçekten akılları karıştırıyor.
***
Evet, süreci Erdoğan başlatmıştı. O tarihten beri de yaygın kan dökülmesi durdu, bu dahi tek başına kazanımdır, o da doğru.
Ama yerine bıraktığı Başbakan Ahmet Davutoğlu da bu süreci aksatmak bir yana, heyecanla sahiplendi.
Hatta sürece dair, yani Kürt sorununa siyasi çözüm bulunmasına dair en somut adımlar, Davutoğlu döneminde atıldı.
***
Örnek vermek gerekirse, PKK ile görüşmeleri bir istihbarat faaliyeti olmaktan çıkarıp 2 Ekim 2014 kararnamesiyle resmileştiren Davutoğlu oldu.
Sonra mesela, 28 Şubat’ta hükümet ve AK Parti yetkililerinin HDP ile bir arada kendi kararlılık beyanlarını Dolmabahçe’de aynı fotoğraf karesi içinde ortaya koymaları Davutoğlu iradesi idi.
O fotoğrafta hükümeti (İçişleri Bakanı Efkan Ala ile birlikte) temsil eden Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan zaten bir süredir beklentilerinin Öcalan’ın 21 Mart Nevruz günü PKK’ya “silah bırakma” çağrısı yapması olduğunu söylüyordu.
Keza, Öcalan’ın daha 2012’den itibaren hükümetle barış müzakerelerinin başlaması için şart koştuğu İzleme Grubu oluşumu Davutoğlu döneminde şekillenmeye başladı.
***
Aslında bu İzleme Grubu işi konusunda sorun çıkacağı belliydi.
HDP’li Pervin Buldan 13 Mart’ta Radikal’de yayınlanan demecinde 15-16 kişilik heyet oluşturulduğunu, Davutoğlu’nun onayı halinde 14 Mart’ta heyetin kendileriyle birlikte İmralı’ya gitmesi halinde bunun müzakerelerin resmi başlangıcı sayacaklarını söylemişti.
Ama hükümet bunu yalanladı. Diyarbakır mesajından iki gün önce yayınlanan 5-6 isimlik bir listeye ise, ertesi gün Erdoğan sert bir tepki verdi, karşı olduğunu söyledi.
***
Son bir haftadır ortaya çıkan tablo insanın aklına “Bütün bunlar Erdoğan’dan habersiz mi yapıldı?” sorusunu getiriyor.
Çünkü Erdoğan, üstelik tam da Öcalan PKK’ya silahlı mücadeleye son verme çağrısı yaptığı günün akşamında çıktı, zaten hükümetin Dolmabahçe’de HDP ile birlikte resim vermesini de yanlış bulduğunu söyledi.
İşin ilginç yanı bu iki söylediğinin de yanıtsız kalmamış olması. İlkinde Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Erdoğan’ın yanlış yaptığını söylemekle yetinmedi, Anayasal sorumluluğun hükümette olduğunu hatırlattı.
İkincisinden sonra da “Kendisini seviyoruz, sorunumuz yok, ama hükümet biziz” yanıtını verdi. Bu demirden leblebi gibi bir sözdür ve “Yürütme işini bırakın biz yapalım” sözünün nezaket sınırlarında söylenmiş halidir.
***
İşin diğer ilginç yanı, tıpkı Hakan Fidan’ın MİT’te Davutoğlu’nun isteğiyle istifa edip AK Parti adayı olmasının Erdoğan’ın baskısıyla geri alınmasında olduğu gibi, bu defa da Erdoğan-Arınç atışmasının “danışıklı dövüş” olduğu yorumlarının yapılması, inandırıcı bulunmamasıdır.
Acaba AK Parti 7 Haziran seçimlerinde PKK ile anlaşma nedeniyle milliyetçi Türk ve muhafazakar Kürt oyları kaybetmemek için böyle ikili bir hamle mi planlamıştır?
Siyasetin bu kadar sertleştiği ve kutuplaşmanın arttığı seçim ortamında hiç bir senaryoya kesinkes yoktur demek mümkün değil, ama sanki Arınç’ın çıkışları “iyi polis-kötü polis” oyunu için fazla gerçek.
***
Çünkü eğer bu bir “iyi polis-kötü polis” oyunuysa, pek inandırıcı değil.
Zaten bakın HDP’liler (eminim Kandil’deki PKK’lılar da) nasıl tadını çıkarıyor Ankara’daki bu kafa karıştırıcı durumun...
Selahattin Demirtaş dün Erdoğan’ı hedef alan iki şey söyledi bu tartışmayla ilişkili.
Birincisi, Erdoğan’ın tek olmak istediği ama tek başına kalacağı sözüdür.
İkincisi, Erdoğan’ın Dolmabahçe’de okunan 10 maddeye karşı olmasının HDP’yi tek başına süreçten çekmeye yetmeyeceği sözüdür; Demirtaş sırf Erdoğan karşı çıkıyor diye PKK’nın silahlı eylemlere başlamayacağını söylemektedir.
***
Yani Demirtaş, Kürt meselesinin muhatabının 2012 yılında nasıl Türkiye Cumhuriyeti hükümeti idiyse, bugün de öyle olduğu, muhatabın cumhurbaşkanı olmadığını söylemektedir.
Hükümet de HDP’de çözüm için birbirini muhatap aldığını medya yoluyla Erdoğan’a söylemektedir; görünüm budur.
Ve eğer Fidan olayında olduğu gibi bu da danışıklı dövüş değil, gerçek ise –ki bana öyle görünüyor- o zaman zaten üç döneme takılan Arınç’ın, kariyerini feda etme pahasına Erdoğan’ın hükümet işlerini kontrolüne alma eğilimine dur deme kararından söz edebiliriz.
***
Çünkü bu gelişmelerin zaten Fidan olayından bağımsız olduğunu düşünmek saflık olur; o zaman Fidan’ın Kürt meselesinin bu kritik aşamasında gitmesinin yanlış olduğunu söyleyen Erdoğan’ın kendisiydi.
Ama İzleme Grubu isimlerinin basına sızması konusunda Erdoğan’ın haklı olduğunu söylemek gerekiyor. Bu iş AK Parti saflarında hiç beklenmeyen bir alanda ikiliğe yol açmaya başladı bile.
Baksanıza... Sızan listelerde isimlerini göremeyen malum meslektaşlar oklarını nasıl isimleri çıkanlara çevirmeye başladı, izliyorsunuz değil mi?



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Krizin Arkasında Davutoğlu mu Var!

Flaş.. Ankara'da KPSS Operasyonu!

'CHP iktidarında Yoksulluk Sıfırlanacak'
»  Demirtaş, Erdoğan'a Seslendi!
»  Flaş.. Arınç'tan Yeni Açıklamalar!
»  Kılıçdaroğlu'ndan Bahçeli’ye Kutlama
»  2 Gün Daha Resmi Tatil Oluyor
»  Bakanlar Kurulu Köşk'eTaşınıyor
»  Vekil, Ön seçimde Sonuncu Oldu!
»  İşte MHP'nin Yeni Kurmay Heyeti
»  YSK'dan Sandık Devrimi!
»  Erdoğan: Konu Mankeni Olmam
»  Abdülkadir Selvi'den Arınç'a Destek
»  Bahçeli, Güven Tazeledi
»  Başbuğ'dan Erdoğan'a 'Aldatıldık' Yanıtı
»  İşte MHP'nin Seçim Şarkısı!
»  Arınç'tan Erdoğan'a İzleme Heyeti Ayarı
»  Flaş..Bahçeli'den Zehir Gibi Sözler
»  Öcalan'dan Kandil'e Kongre Çağrısı
»  AKP Adayları Bile Fişlenmiş!
»  'Aldatıldık Demekle Olmuyor''
»  MHP'de Kurultay Günü!
»  Diyarbakır’da 21 Mart Nevruz Kutlamaları
»  Flaş.. YÖK'ten Muhalif Adaya Şok!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.