Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
42,7243
EURO
50,1911
IMKB
11.306,000
ALTIN
5.947,270
 
Hava Durumu ANKARA
0 / 7 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Teknoloji   Magazin   Polis Adliye 
 
Asgari Ücret İçin Erdoğan İddiası
Asgari Ücret İçin Erdoğan İddiası
 
Asgari ücret artışında süreç kritik bir aşamaya geldi. Milyonlarca çalışanın merakla beklediği yeni ücret için geri sayım sürerken, Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu yıl TÜRK-İŞ’in yer almadığı bir yapıyla ilk toplantısını yaptı. İşçi konfederasyonunun katılmadığı komisyonda ikinci toplantı ise 18 Aralık’ta yapılacak. Ankara kulislerinde ise Erdoğan'ın da asgari ücreti hangi rakama çıkaracağı konuşuluyor.
 
17.12.2025 - 09:23

Asgari ücret artışında süreç kritik bir aşamaya geldi. Milyonlarca çalışanın merakla beklediği yeni ücret için geri sayım sürerken, Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu yıl TÜRK-İŞ’in yer almadığı bir yapıyla ilk toplantısını yaptı.

İşçi konfederasyonunun katılmadığı komisyonda ikinci toplantı ise 18 Aralık’ta yapılacak. Ankara kulislerinde ise Erdoğan'ın da asgari ücreti hangi rakama çıkaracağı konuşuluyor.
Bir televizyon programına konuk olan ekonomist Muhammed Bayram, devam eden görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TÜRK-İŞ’in toplantılara katılmamasının önemli bir tercih olduğuna dikkat çeken Muhammed Bayram, geçen yıl da benzer bir durum yaşandığını hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:


"TÜRK-İŞ masadan kalkmasaydı 22 bin 104 TL, 25 bin TL olacaktı. Bu rakamı belirleme yetkisi işçi ve işverende ama maalesef bu toplantıda biraz politize olunmuş bir durum var bence."

ASGARİ ÜCRETTE RAKAMLAR MASADA

Asgari ücretin devlet tarafından belirleniyormuş gibi bir algı oluşturulduğunu savunan Bayram, mevcut tabloyu rakamlarla anlattı. Yıl sonu enflasyon farkının yüzde 31-32 bandında gerçekleşmesinin beklendiğini belirten Bayram, TÜRK-İŞ’in açıkladığı açlık sınırının 29 bin 282 TL’ye ulaştığını, mevcut asgari ücretin ise 22 bin 104 TL olduğunu hatırlattı.


İşverenin toplam maliyetinin 30 bin 621 TL seviyesinde bulunduğunu vurgulayan Bayram, bu maliyetin işçi ve işveren adına ödenen sigorta primlerini de kapsadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kısa süre önce TİSK’in genel kurulunda yaptığı konuşmaya da değinen Bayram, sürece dair şu değerlendirmeyi yaptı:

"Devlet asgari ücretten vergi almayarak çok ciddi bir vergiden geçmiş durumda. İşçi tarafı toplantıya katılmıyor, devlete topu atmak için. İşveren belirleyecek aslında bu rakamı. Devlet işçiyi ezdirmemek için önlemler alacak."


YÜZDE 28 ÖNE ÇIKIYOR

Masadaki zam senaryolarının yüzde 25 ile yüzde 35 arasında değiştiğini ifade eden Bayram, kendi beklentisini şu sözlerle dile getirdi:

"En yüksek ihtimalle yüzde 28 olacağını düşünüyorum. 2026 bütçe görüşmelerinde sigorta gelirlerinin tahmini artış oranı yüzde 28 olarak belirlendi. Bundan dolayı bu rakamın üzerinde duruyorum."

30 BİN TL'YE TAMAMLANIR MI?

Asgari ücretin 30 bin TL seviyesine ulaşıp ulaşmayacağına da değinen Bayram, oransal artıştan ziyade alım gücünün korunmasının önemli olduğuna işaret etti. Bu noktada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devreye girebileceğini savunan Bayram, "Oransal zam ne olursa olsun alım gücünü koruyamadıktan sonra bu rakamların hiçbir önemi yok. Son bir dokunuşla Sayın Cumhurbaşkanımızın asgari ücreti 30 bin TL'ye tamamlayacağını düşünüyorum" dedi.


Enflasyonla mücadelede mesafe alındığını belirten Bayram, mevcut artışların alım gücünü korumakta yetersiz kaldığını söyledi. Ara zam yapılması gerektiğini vurgulayan Bayram, "Şu anda enflasyon yüzde 31. Sene başında yüzde 30 zam yapılmıştı asgari ücrete. Zaten şu anda yapılan zam eridi" ifadelerini kullandı.


KARAR NE ZAMAN ÇIKACAK?

Sürecin uzamayacağını öngören Bayram, 2026 yılı için ara zam beklemediğini dile getirerek, "Komisyon görüşmeleri 4. toplantıya kalmaz, 3. toplantıda biter" sözleriyle değerlendirmesini tamamladı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TMSF Türkiye'nin En Büyk Holdingi Oldu

Benzine Yarın Bir İndirim Daha Geliyor!

Faizler Düştü,Konut Satışları Arttı!
»  Emekli Yeni Yıla Sıfır Zamla Girebilir
»  Hacizden Mal Kaçırana Katmerli Ceza!
»  İşte Türk İş'in Asgari Ücret Talebi
»  Ankara'da Toplu Ulaşıma Zam!'
»  Yıl Sonu Enflasyon ve Dolar Kuru Düştü
»  5 Yıl Erken Emeklilik Fırsatı
»  Motorine 2 TL İndirim Geliyor
»  Dolar/TL ve Euro/TL Bugün Ne Kadar?
»  Yılbaşı Sofrasında Çerez Bile Lüks Oldu
»  Cem Küçük, ‘Yüzde 30 Zam Gerçekçi Değil’
»  Altın FED Kararına Kilitlendi
»  Doğalgaza ve Elektriğe Gizli Zam
»  30 Bin TL Seyyanen Zamma Yeni Kılıf
»   Yeni Haftada Dolar ve Euro Yükselişte
»  Asgari Ücret Anketinden Ne Çıktı?
»  Otomatik Vergi Zamları Yolda!
»  Enflasyondaki Düşüş Kime Ne Kazandırdı?
»   30 Bin TL Seyyanen Zamda Geri Adım!
»  LPG'ye 80 Kuruş Zam Geldi
»  Özgür Özel'den Asgari Ücret Çıkışı
»  Aralık Ayı Kira Artış Oranı Belli Oldu
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.