Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
IMKB
9.693,000
ALTIN
2.496,860
 
Hava Durumu ANKARA
9 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Avrupa Merkez Bankası Sürpriz Yapmadı
Avrupa Merkez Bankası Sürpriz Yapmadı
 
Avrupa Merkez Bankası (AMB) bankacılık krizi ortasında dikkatle izlenen faiz kararını açıkladı. Banka faizleri 50 baz puan artırdı. Piyasa genelinde 50 baz puanlık faiz artışı beklentisi vardı. Fakat Credit Suisse krizi dolayısıyla bazı piyasa aktörleri bankanın 25 baz puanla temkinli artış yapmasını da öngörmüştü.
 
16.3.2023 - 16:18

Avrupa Merkez Bankası faizleri 50 baz puan artırdı.

Banka ana refinansman faizini yüzde 3,50; marjinal fonlama tesisini yüzde 3,75 ve gecelik mevduat faizini de yüzde 3 seviyesine çıkardı.

Karar metninde enflasyonun uzun bir süre çok yüksek seviyede kalacağı öngörüsü yer aldı. Metinde belirsizliğin veri odaklı bir yaklaşım gerektirdiği ifade edildi.

Metinde AMB'nin fiyat istikrarı ve finansal istikrar için adım atmaya hazır olduğu belirtildi. Karardan önce bankacılık krizine yönelik bankanın vereceği mesajlar da bekleniyordu. Metinde bu konuyla ilgili olarak "Euro Bölgesi bankacılık sektörü, güçlü sermaye ve likiditesi ile dayanıklı" ifadeleri yer aldı.

Lagarde: Likidite sağlamamız gerekli olduğunda elimizde araçlar var
Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) 50 baz puanlık faiz artışının ardından konuşma yapan AMB Başkanı Christine Lagarde, bankanın para politikası hakkında değerlendirmelerde bulundu. Lagarde konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Şu an da piyasalarda yaşanan gerilimi yakında takip ediyoruz, fiyat istikrarını sağlamak adına gerekli adımları atmaya hazırız. Euro Bölgesi’ndeki bankacılık sektörü çok güçlü ve likidite anlamında da herhangi bir sıkıntı yok. Aynı zamanda, Euro Bölgesi’ne likidite sağlamamız gerektiğinde elimizde araçlar var. Para politikasının yumuşak geçişi için elimizde araçların olduğunu söyleyebiliriz.

Finansal piyasalarda yaşanan gerilimler enflasyon ve büyümeye dair beklentilerimizi biraz değiştirebilir. Bu gelişmelerden önce enflasyon için beklenti aşağı yönlü revize edilmişti. Enflasyonda 2023 için beklentimiz yüzde 5,3, 2024 için yüzde 2,9, 2025 için ise yüzde 2,1.

Büyüme beklentilerimizi 2023 için yukarı yönlü revize ettik. Yine bunun enerji fiyatlarındaki gerileme ile alakalı olduğunu söyleyebiliriz. Büyüme beklentisini 2024 ve 2025 için yüzde 1,6’ya yükselttik. Burada istihdamın güçlü kalmasını ve güvenin yeniden kurulmasını bekliyoruz. 2024-2025 büyüme beklentilerimiz parasal sıkılaşma sebebiyle daha önceki beklentilerimizin biraz altında. Enerji krizi olmadığı takdirde daha yüksek bir büyüme görebiliriz. Enflasyonla alakalı olarak yukarı yönlü riskler söz konusu. Bu da perakende fiyatlarını kısa vadede yukarı getirecek bir gelişme olabilir. Enflasyon uzun bir süre yüksek kalmaya devam edecek. Belirsizliklerde artış var, bu durum faiz kararında veri odaklı olmamıza neden olacak. Enflasyonla mücadele konusunda yüzde 2'lik hedefimizde kararlıyız.

Bankacılık sektörü 2008’e kıyasla şu an çok daha güçlü bir durumda. Euro Bölgesi’nde likidite güvence altında, problem yok. Bölgedeki finansal istikrarı sağlamak için elimizden geleni yapmaya hazırız."



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Dolar Kritik Eşiği Aştı

Yumurtanın Tanesi 3 Lira Oldu

Motorinde Bir İndirim Daha
»  Suudi Arabistan'dan 'Petrol' Resti
»  Bankaların İstanbul'dan Kaçış Planı!
»  Motorin'de 71 Kuruş İndirim Bekleniyor
»  ABD'de 10 Banka Daha İflas Edebilir!
»  Dünyada İflas Dalgası Korkusu
»  Altın Fiyatları Uçuşa Geçti
»  Euro/TL'de Yüzde 1'e Yaklaşan Yükseliş
»  Biden İflaslar Sonrası Harekete Geçti
»  Kredi-Mevduat Faizi Makası Açılıyor
»  ABD'de Bir Banka Daha İflas eEti
»   Asgari Ücret İçin ‘Brüt’ Hazırlığı
»  ABD'de Piyasaları Sansan Banka İflası!
»  Altın Fiyatlarıde FED Düşüşü
»  Piyasalarda Seçim Hareketliliği
»  Doğan Holding 6,01 Milyar TL Kâr Etti
»  Reuters Dolar Anketini Açıkladı
»  Motorine Zam Geliyor!
»  Otomotiv Satışlarında Şubat Rekoru
»  Almanya'da Enflasyon Sürprizi
»  Açlık Sınırı Şubatta 10 Bin TL’yi Aştı
»  "Dolarda Köprüden Önce Son Çıkıştayız"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.