Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,8783
EURO
47,8602
IMKB
10.871,000
ALTIN
4.385,930
 
Hava Durumu ANKARA
20 / 33 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BAŞÖRTÜLÜ 'GİYİNMİŞ ÇIPLAKLAR' VAR!
BAŞÖRTÜLÜ  GİYİNMİŞ ÇIPLAKLAR  VAR!
 
İslam hukuku profesörü Hayrettin Karaman, başörtüsü,kadın - erkek ilişkileri ve cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi tartışmasına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
 
3.11.2010 - 20:00
TRT Haber'de dün gece Kozmik Oda programının konuğu, ünlü islam hukuku profesörü Hayrettin Karaman'dı. Rıdvan Memi'nin sorularını yanıtlayan Karaman, başörtüsü,kadın - erkek ilişkileri ve cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi tartışmasına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar!

"Bir kısım kadınlar aynanın karşısına geçtiğinde karşı tarafı nasıl çarparım diye düşünür. Bunu da hem başını açan hem de örten için söylüyorum. Kimi de vardır, rüküş olmayayım ama saygın, düzgün olayım der. Ama maksatlarını biz bilemeyiz. Maksadı bir yana bırakalım ve görüntüye gelelim. Görüntüde tesettür başın üstüne bir örtü alıp, açmış olmaktan daha güzel bir kıyafetle, renkle, duruşla insanların karşısına çıktığınız zaman da, mecazi anlamda söylüyorum yine zinetinizi sergilemiş olursunuz. Yani başörtü takarak ayetin anlamına maksadına ters düşersiniz. Açarak da olur bu takarak da olur."

Programda bu noktada Rıdvan Memi'nin sorduğu, Hz. Peygamber sahih bir hadiste "Giyinmiş Çıplaklar" tabirini kullanıyor, kimleri kastediyor? sorusuna Hayrettin Karaman'ın verdiği cevap çarpıcıydı:

"Bu az önce konuştuğumuz konuyla alakalı. Bu ifadeyi birkaç şekilde tefsir etmişler ve yorumlamışlar. Bunlardan bir tanesi şeffaf giyersiniz altını gösterir. Çıplak mı değil. Ama çıplak gibi. İkincisi bütün vücut hatlarınız belli oluyor.Bunlara bir şey daha eklemek icap ediyor, onu konuştuk az önce o da şudur. Giyiniyor ama açıktan daha cazip hale geliyor. Başını örtüyor, giyiniyor fakat öyle renklerle, öyle şekillerle ve öyle bir güzellik vererek, estetik değil cazibe vererek bunu yapıyor ki açık olsaydı belki o kadar dikkati çekmeyecekti. Bunu da çağdaş olarak eklemek lazım bu o yorumlara.

'BAŞÖRTÜSÜ TEMEL KULLUK ENSTRÜMANIDIR DENEMEZ'

Rıdvan Memi'nin "Başörtüsü Allah'ın kadına dönük vazettiği unsurların temelini oluşturacak bir enstrümandır, denebilir mi? sorusuna ise Karaman'ın yanıtı gayet netti:

"Hayır denemez. Ben ısrarla örtünme tabirini kullanıyorum, bir. Bunun hem kadına hem erkeğe ait olduğunu söylüyorum, iki. Üç, örtünme Kur'an'da emredildiği için vazgeçemeyeceğimiz bir araçtır. Ama kadın ve erkekten istenen temel bir kulluk ensturmanıdır diyemeyiz."

'ERKEKLER KADINI GÜNAH ARACI GÖRÜP OLMAYAN YASAKLARI KOYABİLİYOR'

Kozmik Oda'da yaşanan en ilginç diyaloglardan biri de Rıdvan Memi'nin "Ahzab Suresi 59. Ayetin (dış giysi emri ayeti) sonundaki "Allah çok bağışlayıcıdır. Rahmet Kaynağıdır" ifadesi, Elmalılı Hamdi Yazır tarafından "Tesettür emrolunduğundan dolayı kadınlar bir baskıya uğratılmasın, aşırıya gidilmesin" şeklinde yorumlanıyor. Katılıyor musunuz?" sorusu üzerine gelişti, Hayrettin Karaman şunları söyledi:

"Tabii. Şöyle katılıyorum. Cenab-ı Hakk kadınlara yönelik bir takım emirler ve yasaklar getiriyor. Fakat insanlar Allah'ın maksudunu aşarak, kendi egolarını tatmin etmek, kendi egemenliklerini kadınlar üzerinde göstermek ve kadınlara tahakküm edebilmek için bu maksadı aşabiliyor ve Cenab-ı Hakk'ın hedeflemediği yasakları koyabiliyorlar. Öyle oluyor ki camiye bile kadınların namaz kılmak için gitemelerini engellemek istiyorlar da Peygamber Efendimiz onlara "Allah'ın kadın kullarını Allah'ın evlerinden mahrum etme" diyor.

'KADINLAR CAMİDE ERKEKLER İLE BİRARADA, AYNI HİZADA NAMAZ KILABİLİR'

"İnsanlar günah işlememek için günah imkanlarını ortadan kalkmasına talip oluyorlar. Halbuki Allah böyle istemiyor. Din böyle istemiyor. Din şöyle istiyor, günah işleme imkanı bulunacak fakat siz iradenizle, Allah'a olan sevgi ve saygınızdan dolayı onu ihlal etmeyeceksiniz. Erkekler kadını günah aracı olarak görmüşler. Bu günah aracını mümkünse evin içinde hapsetmeyi arzu etmişler. Sınırı aşma dediğim işte bu. Sınırı tarih boyunca aşmışlar. Peygamberimiz bile bununla mücadele etmiş. Peygamber Efendimiz zamanında saflar önce erkekler, sonra erkek çocuklar sonra da kadınlar şeklinde sıralanmış. Ama erkekler kadınların hizasında olsalar. Mezhep imamları bu konuyu tartışmışlar. Mesela Hanefiler demişler ki, kadın önde olursa ya da erkeğin hizasında olursa erkeklerin namazı bozulur. Ama diğer imamlar bozulmaz demişler. Bozulmaz niye bozulsun. Kadınlar ve erkekler aynı hizada durabilirler."

'SİMGE ŞEKLİNİ BELİRLESİNLER, ÖYLE ÖRTÜNMEYİN DİYE FETVA VEREYİM'

"Başörtüsünün iddia edildiği gibi siyasal simge olarak şekli belirlensin ben kızlara o şekilde örtmeyin diye fetva vereceğim, bunu örtmeyin bunun dışında her türlü örtün ve okulunuza gidin diyeceğim. Önemli olan örtünmedir. Ne şekil ne kıyafet tayin edilmiş değildir."

'CEMEVLERİ KURAN VE SÜNNETE GÖRE İBADETHANE DEĞİLDİR'

Kozmik Oda'da son günlerde yeniden konuşulan Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesine yönelik tartışma da gündeme geldi. Rıdvan Memi'nin "Cemevleri Kuran ve sünnete göre ibadethane sayılabilir mi?" sorusuna Hayrettin Karaman'ın yanıtı yine netti:

"Sayılmaz. Kur'an ve sünnette Cemevlerinde yapılan şeyler ibadet olarak kabul edilmiyor. Kur'an'da ve sünnette ibadetin ne olduğu belli. Cemevlerinde hem dini hem de kültürel bir takım ritüeller yapılıyor. Bunun tamamına birden ibadet demek mümkün değildir. Bunlarda o evde yapıldığına göre o anlamda ona mabed demek mümkün değildir. Bu cemevleri olmasın manasına gelmez. Cemevlerine din adamları gelmesin, cemevlerine devletin camilere yaptığı gibi yardımlar yapılmasın manasına gelmez. Dedelere maaş vermek lazımsa verilmesin anlamına gelmez. Bu manalardan söylemiyorum." 03/11/2010


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ÖNDER SAV YARGIYA GİDİYOR!

İŞTE KAVGANIN GERÇEK NEDENİ!

FLAŞ.. ÖNDER SAV'DAN KILIÇDAROĞLU'NA AĞIR SÖZLER
»  İŞTE CHP'NİN YENİ YÖNETİMİ
»  MİDYAT'TA TOPRAK KAYMASI, 6 KİŞİ ÖLDÜ
»  CHP GENEL MERKEZ KORİDORLARINDA KAVGA!
»  KAMU'YA 100 BİN PERSONEL ALINACAK!
»  ARINÇ: "CHP'YE HİÇ KAFA YORMUYORUZ"
»  "PARTİDEKİ KORKU İMPARATORLUĞUNU YIKTIK"
»  FLAŞ.. "HALKIMI SEVİYORUM, GÜCÜMÜ HALKTAN ALIYORUM"
»  CHP'DE MİLLETVEKİLLERİ ŞAŞKIN!
»  HAYDAAA... ÖNDER SAV KURULTAY TARİHİNİ AÇIKLADI!
»  FLAŞ.. KILIÇDAROĞLU, ÖNDER SAV VE EKİBİNİ BİÇTİ!
»  SAV’IN DERDİ KOLTUK!
»  CHP'DE İPLER KOPTU, GÖZLER KILIÇDAROĞLU'NDA
»  ZORUNLU EĞİTİM 13 YILA ÇIKIYOR!
»  FLAŞ.. CHP'DE KURULTAY DEPREMİ
»  İRTİCA'DAN ATILAN SUBAYLAR MAKEMEYE GİDİYOR!
»  FLAŞ.. OKTAY EKŞİ'YE UYARI CEZASI
»  İŞTE BEKİR COŞKUN'UN İLK YAZISI
»  EROĞAN'DAN ASKERE ALTERNATİF RESEPSİYON TEPKİSİ!
»  FATİH ALTAYLI, CANLI YAYINDA ÇILDIRDI!
»  SAROS KÖRFEZİNDE KORKUTAN DEPREM!
»  RÜŞVETÇİLERİ KURTARAN YASA KABUL EDİLDİ!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.