Nişanı, Başbakan Erdoğan'a Kafkas Müslümanları Dini Diresi Başkanı Allahşükür Paşazade sundu.
Bu konuda açıklama yapan Başbakanlık kaynakları, önce nişanın şeyhülislam nişanı olduğunu açıkladı hatta bu nişanın Rusya lideri Vilademir Putin, Azerbaycan Devlet Başkanları Haydar ve İham Aliyev'e de verildiği bilgisini ilettiler.
Kaynaklar sonra düzeltme yaparak nişanın adının "şeyhülislam nişanı" değil "Türk nişanı" olduğunu belirtiler.
Başbakanlık'tan dağıtılan görüntüler ise aksi yöndeydi. Başbakan Erdoğan'a nişanı veren Allahşükür Paşazade, bunun "şehülislam nişanı" olduğunu dile getirdi.
Tören sırasında da herkes ayağa kalktı.
Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde de Rusya lideri Putin'in aldığı nişanın adı "şeyhülislam nişanı" olarak geçiyor.
Vikipedi, özgür ansiklope diye göre
Şeyhülislam kimdir ne iş yapar?
Şeyhülislam ya da Şeyh-ül İslam dinsel konularda en yüksek derecede bilgi ve yetkiye sahip olan kimse anlamına gelir. Osmanlı Devleti zamanında şeyhülislam dinsel konularda en yüksek yetkiye sahip devlet görevlisiydi. Gerektiği zaman dinsel sorunlarla ilgili görüşlerini fetva yayınlayarak açıklardı. Bu fetvalar kanun niteliği taşırlardı. 1920 yılında Ankara'da kurulan Meclis Hükümetinde bu makam Şeriye ve Evkaf Vekaleti adıyla "Bakanlık" olarak yer aldı. Cumhuriyetin ilanından kısa bir süre sonra 1924 yılında laiklik ilkesinin kabul edilmesi sonucu bu bakanlık kaldırıldı. Yerini Diyanet İşleri Başkanlığı aldı.
1424'de Molla Fenârî'ye bu unvanın verilmesiyle, son Osmanlı Şeyhülislâmı Medenî Nuri Efendi'nin 1922'de kabinesiyle birlikte istifa etmesi arasındaki 498 yıl boyunca sürmüştür.
1424-1922 yılları arasında 131 şeyhülislam 175 defa bu makama tayin edilmiştir. Ebu's-Suud Efendi 29 ylla en fazla; Memikzade Mustafa Efendi de 13 saatle en az bu makamda kalan şeyhülislamdır.
131 şeyhülislamın yalnızca 9'u Türk asıllı değildir. (Arap, Boşnak Gürcü, Çerkez, Arnavut'tur.) Şeyhülislamlar içinde müstesna bilginler, yazarlar, şairler, hattatlar, bestekârlar ve hukukçular vardı. Bir çok şeyhülislam verdikleri fetvaları toplayarak hem İslamî ilimler, hem de Osmanlı hukuk tarihi bakımından değerli eserler bırakmışlardır.