Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,8658
EURO
43,4967
IMKB
9.668,000
ALTIN
4.029,590
 
Hava Durumu ANKARA
6 / 19 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN ENERJİ UYARISI
BAŞBAKAN ERDOĞAN IN ENERJİ UYARISI
 
Türkiye'nin enerji üreticisi ve tüketicisi ülkeler arasında koridor görevini üstleneceğini söyleyen Başbakan Erdoğan artan enerji fiyatlarının Türkiye'ye maliyetine dikkat çekti.
 
2.9.2005 - 22:38
Başbakan Erdoğan, Ambrosetti Düşünce Kulübü tarafından Como'daki Villa d'Este'de basına kapalı olarak düzenlenen forumda yaptığı konuşmada, dünya enerji pazarında meydana gelen çarpıcı değişimlerin, Hazar bölgesi, Ortadoğu ve Rusya Federasyonu'nu öne çıkardığını belirtti. Erdoğan, enerji konusunda yeni fırsatlar ve aynı zamanda yeni riskler taşıyan bu geniş coğrafyaya komşu bir ülkenin, Türkiye'nin Başbakanı olarak, Ambrosetti Forumu'na davet edilmeyi önemli bir fırsat olarak değerlendirdiğini ifade etti.

Her ulusun enerji konusuna önem vermesinin, enerjiyi, ulusal
bağımsızlığın ve güvenliğin temel unsurlarından biri olarak görmesini sağladığını kaydeden Başbakan Erdoğan, ''Bu da biz siyasetçilere, enerji güvenliğinin sağlanması konusunda önemli sorumluluklar yüklemiş, enerji konusunu, gerek ulusal, gerek uluslararası boyutta gündemimizin üst sıralarına taşımıştır'' dedi.

Erdoğan, enerji arz kaynaklarının dünyadaki dağılımı ile enerji
konusunun uluslararası işbirliği ve diyalog anlayışı içinde
değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. OPEC Genel Sekreteri Adnan Shihab-Eldin ve Avrupa Enerji Komiseri Andris Piebalgs ile en önemli üretici ve tüketici ülke temsilcilerinin bir arada olduğuna dikkat çeken Erdoğan, bunun uluslararası toplumun, enerji konusunda işbirliğine ve diyaloga verdiği önemi ve değeri gösterdiğini anlattı.

-TÜRKİYE'NİN KÖPRÜ ROLÜ-

Türkiye'nin enerji üreten ve tüketen ülkeler arasında köprü rolü
oynadığını belirten Erdoğan, Türkiye enerji stratejisinin temel
unsurları hakkında bilgi verdi.
Uluslararası Enerji Ajansı'nın projeksiyonlarına göre, dünyadaki
enerji talebinin 2030 yılında, bugünkünden yüzde 60 daha fazla
olacağını, petrol ve doğalgaz başta olmak üzere, fosil yakıtların, 25 yıl sonra enerji talebinin yüzde 85'ini karşılayacağını ifade eden Erdoğan, ''Dünyadaki fosil yakıt kaynakları söz konusu talep artışını karşılayabilecek kapasiteye sahiptirler. Ancak mevcut rezervlerin devreye sokulabilmesi için ciddi yatırımların yapılması gerekmektedir'' dedi.

Talep artışını karşılamak için gerekli yatırım miktarının 16
trilyon ABD Doları olarak hesaplandığını kaydeden Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
''Uzun vadeli dönemde risk altında olmamak için, kısa vadede ciddi adımlar atmamız gerekmektedir.
Anılan yatırımların gerçekleştirilebilmesi için hükümetlerin,
yatırımcıları özendirici tedbirler almaları, yatırım ortamını
oluşturmaları, piyasalarda istenilen şeffaflık ve eşit rekabete imkan sağlamaları ve bu kapsamda ihtiyaç duyulan yasal düzenlemelere gitmeleri gerekmektedir.

Ancak petrol zengini ülkelerdeki yatırım koşullarının
elverişsizliğini, bazı bölgelerde süregelen siyasi istikrarsızlığı,
büyük petrol şirketlerinin yatırıma yeterli miktarda fon
ayırmamalarını veya 'ulusal' şirketler olmaları nedeniyle çoğu kez isteseler de yatırım yapamamalarını, enerji piyasalarını zorlayan başlıca nedenler arasında saymak mümkündür.''

-EN BÜYÜK ENGEL ENERJİ FİYATLARI-

Enerji yatırımları dışında, enerji güvenliği açısından kısa vadede
en büyük engelin enerji fiyatları olduğunu ifade eden Başbakan
Erdoğan, ''Son yıllardaki siyasi ve ekonomik gelişmeler, enerji
fiyatlarını bugünkü rekor düzeyine getirmiştir'' dedi.

Erdoğan, yüksek fiyatların, özellikle Türkiye gibi, petrol ve
doğalgaz kaynaklarına sahip olmayan ülkeler için ciddi sorun
yarattığına işaret ederek, ''Türkiye ve hızla büyümekte olan benzer ülkelerin, dünya piyasalarında rekabet edebilir bir düzeye gelmesi ve kalkınmasını sürdürülebilir kılması için, güvenilir, verimli, sürekli ve elbette ucuz enerjiye ihtiyaçları bulunmaktadır'' diye konuştu.

İçinde bulunulan durumun 30 yıl önce yaşanan enerji krizlerinden farklı olduğunu kaydeden Erdoğan, ''Bugün sorunlara karşı kamplarda değil, küresel düzeyde çözüm aranmalıdır. Bugünün dünden diğer bir farklılığı da enerji piyasasını doğrudan etkileyen yeni aktörlerin
aramıza katılmış olmasıdır'' dedi.
Bu aktörlerin, Çin, Hindistan ve Brezilya olduğunu anlatan
Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu ülkeler ekonomik büyümelerini sürdürmek amacıyla enerji
ihtiyaçlarını dünyanın her yerindeki enerji arz kaynaklarından
karşılamak için yoğun bir çaba içine girmişlerdir.

Bu ülkelerin, özellikle Çin ve Hindistan'ın enerji taleplerinin
karşılanması hepimiz için önemlidir. Bu ülkelerdeki
istikrarsızlıkların, küreselleşen dünyada hepimizi etkileyeceğini
unutmamalıyız.
Bu sebeple de enerji arz güvenliğini nasıl sağlayacağımız üzerinde hepimiz düşünmeliyiz. Bu sorumluluk hepimize aittir.
Bu çerçevede, öncelikle enerji arzının sürekli olmasını
garantilemek için gerekli önlemleri almamızda yarar görüyorum.''

-ENERJİ KAYNAKLARINA BAĞIMLILIK ARTIYOR-

Erdoğan, OECD ülkelerinin, Ortadoğu ve Rusya dahil Hazar
Havzasının enerji kaynaklarına bağımlığının giderek arttığına işaret ederek, 2030 yılında, petrol ve doğalgaz açısından ABD'nin dışa bağımlılığın yüzde 77'ye, Çin'in yüzde 82'ye ve AB'nin de yüzde 90'a ulaşmasının beklendiğini anımsattı.

Bu bağımlılığın enerji ticaretinin de artmasına neden olacağını
ifade eden Erdoğan, ''Sonuç olarak, Türk Boğazları, Malaca Boğazı, Basra Körfezi gibi hassas su yollarının, petrol ve doğalgaz boru hatlarının güvenliğinin sağlanması, petrol tankerlerinin bu hassas noktalardan geçişlerinin emniyet altına alınması bugün daha da önemli hale gelmiştir. Bu çerçevede, anılan su yollarının ve petrol, doğalgaz boru hatlarının, enerji arzı sürekliliğini tehdit edebilecek terörist saldırı veya büyük kazalardan korunması, bugün bütün dünya için bir güvenlik önceliği olmuştur'' diye konuştu.

-TÜRKİYE'NİN ENERJİ TEMEL STRATEJİLERİ-

Enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, özellikle yenilenebilir
enerji kaynaklarının kullanımının artırılması, bu alanlara dönük AR-GE projelerine ağırlık verilmesi ve AR-GE konusunda uluslararası işbirliği yapılmasının diğer temel öncelikler olması gerektiği görüşünü dile getiren Erdoğan, ''Enerji verimliliği esas itibariyle en
çevre dostu enerji politikası olarak görülmelidir'' dedi.
''Verimlilik, enerji talebini düşüreceğinden, esasen çocuklarımıza ve gelecek nesillere daha temiz bir çevre ve daha fazla enerji kaynağı bırakmak için de en uygun çözüm yoludur'' diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
''Bu alanda da gelişmiş ülkelerin, ellerindeki teknolojileri
kalkınmakta olan ülkelerle paylaşmaları ve bu alanda uluslararası işbirliğinin artırılması, tüm dünyanın geleceğini daha aydınlık kılacaktır.
Türkiye'nin enerji stratejisi, küresel gelişmeler ve beklentiler
göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur. Türkiye'nin Doğu-Batı ve Kuzey-Güney ekseninde transit ülke olması, Ceyhan Terminali'nin enerji ticaret merkezi haline dönüştürülmesi, Doğu-Batı enerji koridorunun bileşenlerinden Bakü-Tiflis-Erzurum (BTE) ve Hazar geçişli doğalgaz projelerinin gerçekleştirilmesi ve doğalgaz tedariki açısından Türkiye'nin, AB'nin 4. ana arteri haline gelmesi temel stratejilerimizdir.''

-DOĞU-BATI ENERJİ KORİDORUNUN GELİŞTİRİLMESİ-

Başbakan Erdoğan, stratejinin bir başka boyutunun da ulusal enerji arz güvenliğinin sağlanması ve bu amaçla bir taraftan enerji kaynaklarını çeşitlendirirken, diğer taraftan yerel kaynakları etkin bir biçimde kullanarak dışa bağımlılığın azaltılması olduğunu anlattı.
Türkiye'nin dünyadaki petrol ve doğalgaz rezervlerinin yaklaşık
dörtte üçüne sahip bölgelerin kavşağında yer aldığını anımsatan
Erdoğan, ''Türkiye'nin enerji stratejisinin temel unsurları arasında, coğrafyası ve jeostratejik konumundan yararlanarak, enerji kaynakları zengin ülkeler ile enerji tüketicisi ülkeler arasında bir koridor oluşturmak da yer almaktadır'' dedi.

Erdoğan, Türkiye'nin geniş Hazar Havzası hidrokarbon kaynaklarının doğrudan batı pazarlarına ulaştırılmasını öngören ve 21. yüzyılın İpek Yolu olarak görülen Doğu-Batı Enerji Koridorunun gerçekleştirilmesine ön ayak olduğunu anlattı.
Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
''Doğu-Batı Enerji Koridoruyla ülkemizin enerji ihtiyacını farklı
kaynaklardan karşılayarak ulusal enerji arz güvenliğini geliştirirken, aynı zamanda Hazar Havzası ve Ortadoğu bölgeleri ile batılı ülkeler arasında bir köprü rolü üstlenmesi hedeflenmiştir.

Trans-Kafkasya ve Trans-Hazar petrol ve doğalgaz boru hatlarının yapımına dayanan Doğu-Batı Enerji Koridoru konsepti, bu düşünceden hareketle geliştirilmiştir. Doğu-Batı Enerji Koridorunun, Türkiye'nin bölgenin enerji kaynaklarına doğrudan erişim sağlaması açısından stratejik değeri bulunmaktadır.
Koridor aynı zamanda, geniş Hazar Havzasının ekonomik ve sosyal kalkınması açısından da önem taşımaktadır.''

-16 VARİL PETROLDEN BİRİ TÜRKİYE ÜZERİNDEN ULAŞACAK-

Erdoğan, Türkiye'nin enerji stratejisinin diğer bir boyutunun ise
Mavi Akım doğalgaz boru hattının Ceyhan Terminali'ne ulaştırılarak burada uzak bölgelere ihraç amaçlı bir LNG terminali inşa edilmesi olduğunu, ayrıca Rus doğalgazının deniz altından inşa edilecek bir boru hattıyla Ceyhan'dan Kıbrıs'a oradan da İsrail'e ulaştırılması
olduğunu bildirdi. Başbakan Erdoğan, Halen Türk Boğazlarından geçen petrolün, dünya petrol tüketiminin yüzde 3,7'sini oluşturduğunu, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının bu Kasım ayı sonunda devreye girmesiyle de Türkiye üzerinden geçecek petrolün dünya petrol arzına oranı yaklaşık yüzde
7'ye ulaşacağını kaydetti. Erdoğan, ''Her 16 varil petrolden biri
Türkiye üzerinden dünya enerji pazarlarına ulaşacaktır. Bu rakamların, Türkiye'nin küresel enerji arz güvenliği açısından önemini ortaya koyduğumu düşünüyorum'' diye konuştu.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DANİMARKA'YA " ROJ TV 'NUNU KAPAT "BASKISI

AB DİYARBAKIR BELEDİYE BAŞKANI'NI KÜRT SORUNUYLA İLGİLİ BİLGİ VERMESİ İÇİN DAVET ETTİ.

BAŞBAKAN İTALYA'DA!...
»  YARGITAY, MHP'DEN CEVAP BEKLİYOR
»  12 EYLÜL ÜLKÜCÜLERİ İÇİN 'İADE İ İTİBAR'KAMPANYASI
»  AĞAR: ''AB'NİN ESAS HEDEFİ, TÜRKİYE'Yİ OYALAMAK''
»  ARINÇ:BU SORUN ORTAK AKILLA ÇÖZÜLMELİ...
»  "MİLLETVEKİLİ OLMASAYDIM SENİ DÖVERDİM"!
»  MHP'NİN YÜKSELİŞİ AKP'Yİ KORKUTTU
»  BUNA GÖREVİ SUİSTİMAL DENMEZ Mİ EN HAFİFİNDEN
»  CHP'Lİ VEKİL KEMAL SAĞ DA MAAŞININ YETMEDİĞİNİ SÖYLEDİ!
»  AĞAR: "BAŞBAKAN İCRAAT YERİNE FORMULA 1'İ ANLATIYOR"!
»  ERDOĞAN'DAN SİLAHSIZLANMA TALİMATI
»  SİLAHLI EĞLENCE'YE AKP'Lİ GÜLLE'DEN TEPKİ
»  BAKAN KIZININ DÜĞÜN DAVETİYE DAĞITIMINA ANAP TEPKİSİ
»  PAKDİL: ''MECLİS 1 EKİM'DE ÇALIŞMALARINA BAŞLAYACAK''
»  TURAN TÜYSÜZ SİLAHINI İADE ETTİ!
»  ZEKİ SEZER:" TOPLUM SEFALET İÇİN, 19 MİLYON KİŞİ AÇLIK SINIRINDA"
»  MECLİS ERKEN 15 GÜN ERKEN AÇILACAK
»  VEKİL'DE DÜĞÜN MAGANDASI MAGDURU OLDU
»  ERDOĞAN: ''SESSİZ DEVRİM GERÇEKLEŞTİRDİK''
»  VEKİLLER DEDEKTİFLİĞİ SEVDİ
»  CHP ANKARA İL KONGRESİ'NDE TEK ADAY
»  "ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN CHP'Yİ İKNA EDİN"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.